2023 yılında konut piyasasını neler bekliyor?

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ ISTIHBARAT SERVİSİ

Serencam iki yıldır bölük piyasasında yaşanan patlamanın bildirme mehabetli gerekçesi on paralık kuşkusuz ki pandemi süreciydi. Pandemi sırasında yükselen göz talebi, arzı boğdu. Bu kapsam dahi saf olarak müzayede usulü satılıyormuşçasına acul yükselen ocak fiyatlarına ve eksiltme savaşlarına kat açtı. Yükselen aile fiyatları, ev sahiplerine kiralarında artışa gitme fırsatı verdi. Bu süreçte aynı zamanda yapım sektörünün üstelik familya yapımında 2006 yılından beri görülmeyen seviyelere çıktığı görüldü. Çelik, kaba ve frijider envanterlerine müteveccih yerine kalan iştirakçi talebi bile halihazırda sunma faziletli seviyesine kazanmış ulan global hazırlık zincirini daha bile strese soktu.

Fortune’dan Lance Lambert’ın haberine göre, FED ise bölük piyasasında yaşanan pandemi kaynaklı bu balonun elan fazla şişmesini istemedi. FED, ipotek oranlarını hesap pusulası edilenin üstünde düşürerek göz piyasasının umum frenini çekmiş oldu. FED’mağara ipotek oranlarını tespit gibi benzeri yetkisi olmasa da pandeminin geçmiş haftalarında gerçekleştirdiği bir yepyeni ara kazanç çalım çılgınlığı sonrasında mali piyasalarda tutu oranları tarihi düşük seviyelere geriledi. Gerçekleştirdiği bu akçasal tevessü sonrası ise zaman FED o çağ aldığı tahvilleri satıyor ve akçasal sıkılaşmaya gidiyor. Akıbet namına bakıldığında, finans piyasaları akıbet 6 maaş periyotta 30 almanak ortalama tutu oranını yüzde 3,1’den yüzde 5,7’ye yükseltmiş oldu.

Alıcıların tutu uygunluklarını kaybetmesiyle sakıt dilek, zaman ev piyasasında yaşanan düzeltmenin asıl nedeni yerine öne çıkıyor.

Forma bankaları hangi yaptığını biliyordu

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere bakarak, ipotek oranlarında yaşanan bu hızlı artma, 2020 yılı Mart ayından bu yana familya fiyatlarının sayı farkı yüzde 39,8 arttığı ÇAKER konut piyasasında cemi ayrımsız düzelti yaşanmasına hastalık oldu. Faziletkâr ipotek oranları, sülale kabul etmek isteyenlerin rekor familya fiyatlarındaki bu balonu binnetice fark etmesi anlamına geldi. Bu genişlik de dinsiz borç ve dirimsel oranlarını karşılayamamaları sonucunda sülale almak isteyenlerin itimat başvurularının olumsuzlukla sonuçlanmasını birlikte getirdi. Alıcıların ipotek uygunluklarını kaybetmesiyle düşen dilek zaman göz piyasasında yaşanan bu düzeltmenin de anne nedeni oldu. Tamam konut piyasasında yaşanan bu düzeltme familya fiyatlarında hangi gibi değişikliklere kere açacak? Bu soruya cevap ulaşmak için Capital Economics analistlerinin öngörülerine ve revize edilmiş ev piyasası tahminlerine yakından benzemek gerekiyor.

Balaban yavaşlama

Capital Economics aracılığıyla hazırlanan ve basamak piyasasının üstelik yakından incelendiği raporda vadi düz altı durum modelinin tüm da karı fiyatlarında bire bir yavaşlama yaşandığı üzerine hemfikir. Bunu bire bir tesadüf kendisine değerlendirmezsek, bu düzeltmenin tıpkısı ‘Büyük Yavaşlama’ göstergesi olduğunu tefhim etmek dahi pres olmaz.

Tekrar bile yaşanan iri yavaşlamanın geleceğe etkileri noktasında ayrışık görüşler bulunan. Tahminler beyninde sunma müspet görüşe topluluk olan, ESIR merkezli sayısal taşınmazlar ve müşavirlik şirketi olan Zillow. Zillow, 2022 yılı Mayıs kocaoğlan ile 2023 yılı Mayıs ayı arasında MEMLUK’deki sülale fiyatlarının yüzdelik 9,7 oranında artacağını öngörüyor. Bu miktar geçen yıl yayınlanan yüzde 20,4’lük artışa nazaran eke tıpkı yavaşlamaya belen etse üstelik aile almak isteyenler için stabil da nazik bire bir boşalma anlamına gelmiyor. Zillow’un eş fiyatlarının yüzde 9,7 oranında artacağına yönelik tahmini, ABD’de 1987 yılından bu yana kaydedilen yıllık averaj yüzde 4,4’lük artma oranının iki katından fazlası anlamına geliyor.

Normalleşmiş aynı tahaccüm ihtimali bağan

Zillow, April ve Mayıs aylarında hane piyasası karı fiyatlarında yaşanan yavaşlamanın bir devrim noktası anlamına geldiğini ve piyasayı haddinden fazla hamam kıymet artışından daha antipatik benzeri eşit artışına akıllıca sürüklediğini belirtiyor. Zillow’a bakarak bu yavaşlama, satın alma gücü itibarıyla balaban zorluklarla karşı karşıya olan alıcıların sülale taleplerindeki düşüşünün da ayan benzeri işareti. Zillow’un tahminleri göz piyasasında sülale fiyatlarının yükseleceğine müteveccih olsa üstelik, bu aritmetik bir zamanda açıkça bir bayağı cepheli revizyonu birlikte anlatıyor. Dört kamer ilk, yıldan yıla ocak fiyatlarında yüzde 17,8’lik ayrımsız artış yaşanacağı tahmininde kâin Zillow, vakit kaybetmeden dört ay zarfında değer artım oranı tahminini yüzdelik 8,1 azaltmak zorunda kalıyor. Bunun sebebi ise Zillow’un de KÖLE göz piyasasından yaşanan ‘çabuk’ yavaşlamayı dikkate alıyor olması.

Zillow, basamak piyasasıyla ait olumlu zahir tıpkısı yükseliş öngören yegâne şeriklik kabil görünüyor. Fakat bu, piyasayı inceleyici değişik şirketlerin hepsinin benzeri düşüş beklentisi içinde olduğu anlamına gelmemeli. ÇAKER merkezli yurt ve finans piyasaları müşavirlik şirketi CoreLogic, önümüzdeki sene ABD’dahi aile fiyatlarının yüzde 5,6 oranında artacağını, Mortgage Bankers Association (Mortgage Bankacılar Birliği) ve Millî Mortgage Birliği Fannie Mae dahi KUL’birlikte bölük fiyatlarının sırasıyla yüzdelik 3,1 ve yüzde 3,2 oranında artacağını tahmin ediyor. Bu üç tahminden herhangi birinin gerçekleşmesi üstelik KÖLE konut piyasasının normalleşmiş bire bir nema dönemine girdiğini göstermeye yetiyor.

Capital Economics, ABD’bile ocak fiyatlarının önümüzdeki ayrımsız sene içre yüzde 5 oranında düşeceğini öngörüyor. Tarihî namına bakıldığında bu az çok cesur benzeri tahmin.

Yüzdelik 5’lik düşüş

Capital Economics ise BENDE’de karı fiyatlarının önümüzdeki ayrımsız yıl içinde yüzdelik 5 oranında düşeceğini öngörüyor. Tarihî namına bakıldığında bu oldukça yürekli bire bir oranlama. KUL hane piyasasında ocak fiyatlarının yıldan yıla bu derece düşmesi inanılmaz derecede bulunmaz benzeri duruma eşit geliyor. Bu durumun serencam 50 yılda hoppadak iki kat yaşanması üstelik bunu kanıtlıyor.

Capital Economics, raporunda şunları belirtiyor: “Yükselen ipotek oranlarının 2023 yılı ortalarında yüzde 6,5’e çıkacağını öngörüyoruz. Bu nicelik, ipotek ödemelerinin bütün hanehalkı geliri içindeki sayı farkı oranının 2000’lerin ortalarında tanıdık zirve değeri aştığı anlamına gelecek. Bu buut ev satışlarının 2022 yılında 2021 yılı sonuna nazaran yüzdelik 20 oranında düşeceğini gösteriyor. Bunun yanında satın alınabilirlik kısıtlamalarının dahi artmasıyla ev fiyatları henüz üstelik düşecek ancak pazarın yurt olması ve mecburi satıcılardaki adilik, karı fiyatlarındaki düşüşün görece mütevazı olmasını ve yüzdelik 5 kabil bir oranda gerçekleşmesini sağlayacak.”

Yükselen ipotek oranlarının 2023 yılı ortalarında yüzdelik 6,5’e çıkacağını öngörüyoruz. Bu cirim, ev satışlarının 2022 yılında 2021 yılı sonuna nazaran yüzde 20 oranında düşeceğini gösteriyor.

Konut piyasası zirveden yuvarlanıyor

Mavera yandan, MEMLUK’üstelik ocak fiyatlarının ulusal bazda düşmesi yerinde ise özellikle kâh bölgesel göz piyasalarında düşüş daha dahi koyu tür. Moody’s Analytics Mebde Ekonomisti Markka Zandi da benzer fikirde. Moody’s Analytics’e bakarak ESIR’üstelik familya fiyatları gelecek yıl yüzde 0 oranında artacak ancak Zandi, bu tahminin gerçekleşmesi amacıyla Phoenix ve Boise kabilinden bazen aşırı değerlenmiş basamak piyasalarında eş fiyatlarının yüzde 5 ila yüzde 10 gibi yüksek oranlarda düşüşler yaşaması gerektiğinin altını çiziyor. Bu tahminin benzeri duraklık olasılığını dışarıda bırakarak yapıldığını bile gözden kaçırmamak gerekiyor. Moody’s Analytics, tıpkı durgunluk yaşanması halinde ise ev fiyatlarında averaj yüzde 5 oranında, aşırı zer bölgelerde ise yüzde 15 ila yüzde 20 kabilinden balaban oranlarda düşüşler bekliyor. Hane piyasasının şahika yaptığını belirten Zandi, daha çok ise değme şeyin göz piyasasının yuvarlandığını gösterdiğini belirtiyor. Bu tahminlerin tıpkı almanak bire bir süreyi kapsadığı unutulmamalı. Geleceği elan ongun çakmak üzere geçmişe bakmak dahi yarayışlı gibi.

Esbak örnekler

ABD sülale fiyatlarının akıbet 50 yılda üç misil umumi akseptans görmüş iktisadi temellerden uzaklaştığı görülüyor. 1970’lerde yaşanan hane patlaması, 2000’lerde yaşanan bölük patlaması ve pandemi süreci zımnında yaşanan göz patlaması. İlk iki patlamanın sonuçları sonuncuya nazaran oldukça değişik olmuştu.

1970’lerde, 30 yaşlarında olanların aile sahibi olmaya başlamasıyla KUL’da basamak piyasası lüks derecede hızlandı. On sene süresince sayısız banliyö konutu düz yazı edildi. Fakat bu üstelik yeterli gelmedi. 1970’lerin böylelikle, yer ve talepte yaşanan ahenksizlik ABD’bile aile fiyatlarının olağanüstü aynı şekilde yüzdelik 167 kadar dayanılmaz aynı oranda yükselmesine illet oldu. Bugün yaşanan yüksek pahalılık o dönemin üstelik belasıydı.

1980’lerin başında FED pahalılık canavarını faziletkâr getiri oranlarıyla evcilleştirince 1981 yılında yüzde 18’i aşan ipotek oranları 1982 yılında göz piyasasında istikrarlı ayrımsız fiyat düşüşüne illet oldu. Fakat yaşananlar göz piyasasına arpalık tıpkısı kaymakamlık değildi. Bunun sonucunda dahi MEMLUK hane piyasası biraz yıllık hayatiyetli dirimsel artışının peşi sıra 1980’li yılların oralarında istikrarlı aynı piyasaya kavuştu.

2000’lerin başı

2000’li yılların başındaki ev patlaması ise bu kadar macerasız geçmedi. 2006 yazına gelindiğinde familya satın almış olanlar 2000 ila 2006 yılları ortada yüzdelik 84,6 oranında yükselen aile fiyatlarını binnetice geri püskürtebildiler. Bu genişlik MEMLUK hane piyasasında bire bir düzelti yaşanmasını sağladı. Düzelti yoğunlaştıkça ise işlerin haddinden fazla elan yara olduğu ortaya daha çok. Takanak verenler, onları ansız ödemeye gücü yetmeyecek olanlara erdemli faizli ipotek vermişlerdi. 2007 yılında karı fiyatları düşmeye başlayınca baraj ağız ağıza yıkıldı ve ipotekler battı. Etkileri teferruatlı yıllar süren bu yıkım BENDE’de göz piyasasının tamamen çökmesine sebep oldu. Bunun doğal sonucu namına ise 2007 yılından 2012 yılına kadar KUL’da ev fiyatları kararlı şekilde düştü. Palavra bundan sonra tamamen patlamıştı.

Bugün ise ev piyasasında yaşanan düzeltme analog senaryoların yaşanacağının ayrımsız işareti yerine kabul ediliyor. Güç benzeri dekadans mü yoksa hafif bir sıyrık mı olacağı galiba olmasa birlikte, bu çöküşün basamak piyasasındaki erdemli fiyatların yönünü dun akıllıca çevireceği kesin üzere.

Konut piyasasında düzelti başladı, ateş senaryo yakın

 

Çin’da başlayan gayrimenkul çöküşü dünyaya yayılır mı?

 

İngiltere’da göz piyasası çöküyor mu?

 

Share: