Akaryakıt sektöründen KDV, ÖTV talebi

Yer Yağı Ürünleri İşverenleri Sendikası (PÜİS) Umumi Başkanı İmran Münevver, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Umumi Merkezinde düzenlenen “TİSK Matbuat Sohbetleri”nde, akaryakıt sektörünün durumu, sorunları ve talepleriyle ilgili açıklamada bulundu.

PÜİS’in Türkiye’nin ciharıyek yanındaki 9 bin 700 kayıtlı akaryakıt bayisini sahne ettiğini tamlayan Kültürlü, üyesi oldukları TİSK’in “kullanılmamış sulp çıkar” vizyonu doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Akaryakıt sektörünün göz uğrunda olduğunu ve günce hayatta bir nice kişiyi ilgilendirdiğini vurgulayan Kültürlü, kamuoyunda sektörle ilgili birçok falsolu bilginin olduğuna dikkati çekti.

Sektörde 96 akaryakıt tevzi şirketi ve 13 bine mail akaryakıt bayisi ile 98 otogaz tevzi şirketi ve 11 bine mümasil otogaz bayisinin hayatiyet gösterdiğini kaydeden Görgülü, şöyle bitmeme etti:

“Eskiden dağıtım şirketi bina etmek, bayilik yapmaktan daha kolaydı. Bu zahmetsiz, çokça sayıda ‘çantacı’ tabir edilen tevzi şirketini ortaya çıkarttı. 2019 yılında Erke Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) yaptığı düzenlemeyle dağıtım sektörüne methal zorlaştı. Getirilen şartlarla bu işe envestisman fail, sermaye yatıran hakikat kişiler kalacak. Tahminimiz, 2020’nin böylelikle 96 dağıtım şirketinden yüzde 50’sinin elenmesi yönünde.”

Entelektüel, EPDK’nin yaptığı çalışmaların akaryakıt sektörüne alçak anlamda düzen bağı getirdiğini söyledi.

Akaryakıt ürünleri üzerinden yapılan kazanç kaçakçılığının önlenmesi için Hazne ve Maliye Bakanlığının 2019 yılında e-irsaliye, e-fatura kabil yüce tensikat yaptığını, bu yılın geçmiş ayından itibaren birlikte sahada denetimlerini artırdığını belirten Aydınlık, EPDK’ye ve Kaynak ve Maliye Bakanlığına, sektörün disipline edilmesi amacıyla yaptıkları çalışmalardan âlem teşekkürler etti.

Mustafa Yılmaz yeniden EPDK Başkanı

10 orostopolluk yağ ve tepkili uçak yakıtı kullanımı azaldı

Beş Altı yıl öncesinde sunma nazik sorunlarının, araçlarda 10 dümen yağ ve jet yakıtının kullanımı olduğunu anımsatan Ziyalı, EPDK’nin aldığı kararlar sayesinde 10 dolma yağ ve tepkili uçak yakıtı kullanımının ağır miktarda azaldığını söyledi.

Türkiye’de akaryakıt ürünlerinden alınan Hususi Istihlak Vergisi’nin (ÖTV) çok faziletli olmasının usulsüzlükleri fosforlu ayla getirdiğini belirten Işıklı, şunları kaydetti:

“ÖTV’nin yanında sunma iri sorun Katma Ayar Vergisi (KDV). Benzeri hafta önceki Hazine ve Maliye Icra Vekili Yardımcıları ile görüşüp KDV ile ait talebimizi ilettik. Talebimiz, akaryakıta KDV’nin olmaması, KDV’nin ÖTV’ye karışma edilmesi. Ülkemizde akaryakıt sektöründe anahtar dışılığı önlemek üzere atılacak bildirme büyük etap budur. Sektörde fatura ticareti yavaş tıpkısı sav. Geçen yıl 2 milyon 723 bin ton satılmadan faturalandırılan akaryakıt söz konusu. söz konusu akaryakıtın parasal karşılığı 15 milyar lira civarında. Devletimiz burada balaban ayrımsız kayba uğruyor, bu kaybın önlenmesi gerekiyor.”

Yeryüzü nazik 15 dağıtıcının satışı yüzdelik 8,9 düştü

Ara Sıra dağıtım şirketleri arasındaki ticarete değinen Okumuş, akaryakıt sektöründeki 96 dağıtıcı yer nazik 15 firmanın satışlarının yüzdelik 8,9 oranında düştüğüne, artan firmaların satışlarının ise yüzdelik 30’un üzerinde arttığına dikkati çekti.

Bahir ve çekicilik taşıtlarına verilen ÖTV’siz yakıtların mütenevvi yöntemlerle yasa dışı adına piyasada pazarlandığını anlatım fail Aydın, “Ara Sıra tevzi şirketleri, bayileri ile anlaşarak biricik irsaliye ile onlarca tanker akaryakıt ikmali yaptıktan sonradan çabucak bir tane irsaliye amacıyla fatura tertip ediyor. Aynı ayrıksı ifadeyle tıpkı gönderme belgesi ile 5 tanker akaryakıt ikmali yapılıp gönderilirken bunların hemen benzeri tanesi için fatura kesilmiş oluyor. Bunun sonucunda devletimizin hazinesi büyük ölçüde idrak kaybına uğrarken sektörümüzde üstelik heybetli boyutlarda nahak rekabetin yaşanmasına el açıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Akaryakıt istasyonlarının temas birini enerji hatim noktasına tevil etmek amacıyla projeler ürettiklerini belirten Aydınlık, bu kapsamda istasyon çatılarına zaman enerjisi sistemi kurulmaya başlandığını söyledi. Aydınlık, elektrikli otomobillere yönelik yükleme altyapısı üzere arz akla yatkın içtima akaryakıt istasyonları olduğunu dahi sözlerine ekledi.

Share: