Fed sıkılaşma sürecini 2023’te sona erdirecek

Mart ayında başlayan servet politikasında sıkılaştırma adımları, geçtiğimiz ay da bitmeme etmiş ve Fed 75 temel nokta ürem artırımıyla faizleri yüzde 2,50 seviyesine çıkarmıştı.

Haziran itibarıyla bilançoda da daralmanın başlayacağını belirten Fed tahminî 8 trilyon dolarlık tahvil portföyünü küçültmeye en azından biraz yıl henüz devam etmeyi öngörse üstelik kâh ekonomistler tahvil kurum azaltımlarının bundan haddinden fazla geçmiş sona ereceğini hesap pusulası ediyor.

Fed’mağara niceliksel sıkılaştırma (QT) yerine birlikte bildik bilanço tasgir süreci, eylül ayı ile gelişigüzel hız kazanarak maaş 95 milyar dolara evet üstelik yıllık 1,1 trilyon doların üstüne çıkma.

Pahalılık rekor seviyelerde

Haziran kocaoğlan enflasyonunun yüzde 9,1 ile rekor seviyeye ulaşması, bugün açıklanacak olan temmuz verilerinin önemini artırmış vaziyette.

Fed’mağara attığı adımların para şişkinliği üzerinde bir kalın kafalı çekilmeye illet olup olmayacağı yakından izlem edilecekken, beklenti temmuz ayı enflasyonunun yüzdelik 8,7’ye gerileyeceği yönünde.

Ara Kazanç azaltımlarında beklentiler

Fed’in tahminlerinin bilakis tahvil azaltımlarının 2023’te aynı noktada sona ereceğini düşünen iki ayrı ekonomist/izlemci grubu oluşmuş durumda. Aynı ekip Fed’mağara ati sene ekonomideki yavaşlamaya alın faiz indirmeye bürümek zorunda kalacağını ve bu nedenle sene içre azaltımları durduracağını savunuyor.

Bloomberght’nin haberinde, Deutsche Bank AG KÖLE Başekonomisti Matthew Luzzetti, “Fed politika araçlarının benzeri yöne kürek salladığından inanmak isteyecektir. Elinin Körü sinyaller yırtılmak istemeyeceklerdir” diyor.

Luzetti Ilkgüz 2023’te Fed’in hem Getiri indirmeye başlamasını hem dahi niceliksel sıkılaştırmayı sonlandırmasını bekliyor. İkinci ayrımsız takım ise 2019’de olduğu kadar niceliksel sıkılaştırmanın bankacılık sisteminden haddinden fazla aşkın akışkanlık çekilmesine neden olacağı, bu nedenle dahi arbitraj çalım azaltımlarının sona ereceği görüşünde.

Fed Başkanı Jerome Powell, geçen kamer yaptığı açıklamada, minval bankası bilançosunun “eskimemiş ayrımsız dengeye” kavuşması için 2-2,5 yıl gerekebileceğini söylemişti.

Piyasalar BENDE enflasyonuna odaklandı

 

FED’in delimsirek tavrı artarak sürecek

 

Fed’den 75 temel puanlık nema artışı beklentisi artıyor

 

Share: