Sırbistan Defans Bakanı Vucetic: “Tek ayrımsız yalaz değme şeyin istenmeyen tıpkı yöne doğru ilerlemesine hastalık tür”

Sırbistan Defans Bakanı Milos Vucevic, Kosova’dahi bire bir kıvılcımın rastgele şeyin istenmeyen bire bir yöne akilane ilerlemesine illet olabileceğini söyledi.

Sırbistan Savunma Bakanı Milos Vucevic, Kosova’de durumun çokça huzursuz olduğunu açıkladı. Vucevic, “Gelişigüzel hangi kadar şu anda hiçbir görüngü yaşanmıyor ve kapsam rahat olsa dahi, bir tane tıpkısı sıcaklık her şeyin istenmeyen aynı yöne akıllıca ilerlemesine bozukluk tür” dedi. Kosova Başbakanı Albin Kurti’yi ikili anlaşmaların bağlamından çıkarak tek taraflı adımlar alaşağı etmek ve istikrarsızlığa neden olmakla suçlayan Vucevic, Kosovalı Arnavutların amacının Sırpları ürkütmek ve topraklarından hissetmek olduğunu istikbal sürdü. Vucevic, Kosova’bile dün akşam yaşanan patlamaların ardında birlikte Kosovalı yetkililerin olduğu iddiasında bulundu. Kosova’nın kuzeyindeki Sırp yoğunluklu belediyelerde 18 Aralık’ta gerçekleştirilecek yerli seçimlerin uluslararası topluluk eliyle ertelenebileceğini belirten Vucevic, Kosova’daki yer büyük budunsal Sırp partisi olan Sırp Listesi’nin bu seçimlere katılmayacağını açıkladı.

Kosova’nın kuzeyinde geçkin siren sesleri yükselmişti

Kosova’nın kuzeyindeki 4 şehremaneti başkanının görevinden istifa etmesi sonrası bahis konusu belediyelerde 18 Aralık’ta yapılacak er yerli intihabat öncesi bölgede yüklülük yeniden artmıştı. Ülkenin kuzeyinde yer kayran ve Sırpların yoğunlukta yaşadığı Mitroviça’dahi patlama ve zırh sesleri sonrası siren sesleri yükselmişti.

Kosova İçişleri Bakanı Xhelal Sveçla yaptığı açıklamada, Kosova’nın kuzeyinde meydana gelen olaylara reaksiyon göstermiş, maskeli şahısların uray intihap görevlileri ve polise ses bombası ve havaya yara açarak saldırdığını belirtmişti. Sveçla, “Kosova polisi, bugünkü saldırılara müdahil tüm suçluları sınırlamak ve adalete ayrılmak amacıyla şimdiden soruşturmalara başladı. Polis, Kosova genelinde güvenliği uydurmak, düzeni ve hukukun üstünlüğünü seçmek amacıyla görevlerine akıllıca namına görevlerini sürdürecektir” demişti.

Öte yandan Sırbistan makamları tarafından sunulan plakaların Kosova plakalarına dönüştürülmesi üzerine uyartı belgesi vermeyi reddeden Sırp Kosova Emniyet Biriminin Kuzey Bölgesi Müdürü Nenad Djuric’in açığa alınması üzerine, aralarında uray başkanları, bilgili, müddeiumumi ve polislerin üstelik bulunduğu çokça sayıda Sırp vatandaşı, Kosova kurumlarındaki görevlerinden ricat etmişti. – BELGRAD

Share: