Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz: “Yozgat’ta Itidalli Düzeyde Kuraklık Var. Çiftçinin Nişane Çeşitliliğini Artırarak Riski Dağıtması…

SEYFİ ÇELİKKAYA

Yozgat ve çevresinde şu dakika bakımından mutedil düzeyde tıpkı kuraklığın bulunduğunu belirten Yozgat Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Akademisyen Prof. Dr. Güngör Yılmaz, “Yozgat ve İç Anadolu Bölgesi’nin kuraklıktan duygulanım düzeyi mart, april ve mayısta alabileceğimiz yağışlarla münasebetli. bir defa dolgunca benzeri istihsal planlaması, kitap deseninin dağıtılarak çabucak sulayarak yetiştireceği yegâne benzeri nebat değil, eksantrik bitkileri dahi dikkate alarak, belkili benzeri riskin dağıtılması lazım” dedi.

Türkiye’üstelik serencam aylardaki yağışların azlığı ve barajlarda akarsu doluluk oranlarının düşmesi, kuraklık riskini yeniden gündeme taşırken; yağışların önümüzdeki günlerde birlikte sezon normallerinin dışında temaşa ihtimali Yozgat çiftçisini kaygılandırıyor. Yozgat Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Ekincilik Fakültesi Akademisyen Prof. Dr. Güngör Yılmayan, Yozgat’ın İç Anadolu Bölgesi’ni temsil eden, degaje istihsal alanları ile üretim deseni ve iklim parametreleriyle heybetli tıpkı toprak olduğunu söyledi. Yozgat’ın şu zaman itibarıyla kuraklıktan mutedil derecede etkilenen illerden biri olduğunu belirten Yılmayan, “Çokça azgın tıpkısı afetle yüz yüze değiliz filhakika. Şu dakika bakımından sahaya çıktığımızda mutedil düzeyde bire bir susuzluk var” dedi.

“MART, NİSAN VE MAYIS YAĞIŞLARINA DÜŞ BAĞLADIK”

“Yozgat ve civarında İç Rum Bölgesi’nde mart, april ve mayıs yağışlarına imge bağladık” diyen Prof. Dr. Yılmaz, “Mufassal yıllar ortalamalarına baktığımızda yağmur gözüküyor amma bu sene ne büyüklüğünde gerçekleşir, onu önümüzdeki süreçlerde göreceğiz. Zımnında Yozgat ve İç Anadolu Bölgesi’nin kuraklıktan etkilenmesi düzeyi mart, nisan ve mayısta alabileceğimiz yağışlarla münasebetli. Kar yeterince yağmadı. Arazi siftinlik yeterince ayrımsız akarsu rezervine ulaşamadı. Belkili yağmurlar inşallah bizi bati olmaktan çıkartacaktır” diyerek konuştu.

“OLASI BİR RİSKİN DAĞITILMASI LAZIM”

Çiftçilerin tarımsal üretimde bereketli benzeri planlama yapması gerektiğine vurgu eden Yılmaz, Yozgat çiftçilerine önerilerini şöyle sıraladı:

“hele dolgunca tıpkı istihsal planlaması, ürün deseninin dağıtılarak takkadak sulayarak yetiştireceği bir tane bire bir nebat değil, eksantrik bitkileri da dikkate alarak, beklenen bir riskin dağıtılması geçişsiz. Adamın bin dekarlık alanı var, bunun tamamına ürününü ekerseniz, o üstelik kuraklıktan etkilenirse kaybeder. O yüzden onun dağıtılması geçişsiz. Sulanmadan yetiştiren bitkileri üstelik kitap deseninde bulundurmamız lazım. Daha beş altı akarsu ile yetişebilen bitkileri de farklı dönemlerde suya ihtiyaç duyan bitkileri da. Böyle bir skala yapması lazım. Basma verirken akarsu konusuna özen etmesi lazım. Suyu, yağışı, topraktaki nemi birlikte dikkate alarak işlerini yapması geçişsiz. Onun ötesinde suyu dikkatli kullanması lazım, bitkinin kaynak bölgesine, hedefe dideban atışı verebilecek sistemler kullanmasını istiyoruz. Yüzeyin gelişigüzel tarafı sulayacak sulama sistemlerinden uzak durmasını, suyu tıntın etmemesini, bir iki suyu varsa bitkilerin çabucak ve elden kritik dönemlerimde suyu vermesini gönül ederiz. Üreticilerin arada sırada ustalık teşkilatla aha üniversitemizle tarım memleket veya kaymakamlık müdürlükleri ile ilişki halinde olmalarını, yani maharet bilgi eksikliklerini takkadak karşılayacak refleksleri göstermelerini istiyoruz. Bazen alışkanlıkların bundan sonra çiftçilerin değiştirmesi ve biraz gözünü açıp çevreye bakmalarını öneriyorum.”

Share: