Almanya’da çip krizi büyüyor

Otomotiv Mezun Satıcıları Derneği (OYDER) Umumi Heyet Başkanı Turgay Mersin, otomotiv pazarının çevirici bulunurluğuna bakarak oluştuğunu anlatım ederek, ilk teşrin ayında toplam pazarın 65 bin civarında kapanmasını beklediklerini söyledi.

Türkiye otomotiv pazarında tedarik anlamında nazir bazında gravite olduğunu ve vatandaşın rastgele istediği modeli veya rengi bulamadığını belirten Mersin, “Nedeniyle stoktaki şalter şayet müşterinin ihtiyacını görüyorsa onu almaya çalışıyor. Karşılanmayı bekleyen taleplerin süresi de modele bakarak değişiyor. 2 kamer, 3 kamer ve arada bir 1 ay ertelenebiliyor bu talepler. Özellikle C segment araçlarda bulunurluk sıkıntısı elan fazla. Ondaki ÖTV matrahı ve dilimi daha bağan olduğu üzere, henüz kötü indiği üzere orada sıkışma var.” ifadelerini kullandı.

Akim otomobillerdeki fiyat konusuna değinen Mersin, kurdan kaynaklı bedel artışının yanı sıra tor bap maliyetlerinin artmasının ve lojistikteki denk artışlarının dahi açacak fiyatlarını etkileyeceğini söyledi.

“Sıfırdaki karşılık artışı maalesef 2. eldeki bedel artışlarına illet oluyor”
İkinci ahali makine piyasasının da başarısız dil fiyatlarına göre şekillendiğini belirten Mersin, “Akim otomobildeki eşit artışı maatteessüf 2. elde kıymet artışlarına neden oluyor. Tıpkı zamanda bir numara eldeki bulunurluk sıkıntısından dünya de 2. ele irade artıyor. Arzu artışı birlikte fiyatları tetikliyor saf olarak. 2-3 ay önceye kadar ikinci elde stoklar şişmişti fakat serencam 3 aydır çip krizinden dünya arzu bundan sonra mecburen o tarafa akıllıcasına gitti. Şu anda ikinci elde da çokça olmasa bile önümüzdeki günlerde bulunurluk sıkıntısı yaşanacaktır galiba.” dedi.

“Finans kuruluşlarının birlikte ürem azalışını yansıtması gerekiyor”
Toygar Mersin, Türkiye Cumhuriyet Altını Şekil Bankası’nın (TCMB) getiri iskonto kararına ait ise, “Mal kuruluşları, bu indirimi tabelaya yansıtırsa bunun otomotiv sektörünü müspet etkileyeceğini düşünüyoruz. Zaman Zaman Minval Bankası’nın faizi düşürmesi aynı molekül rapor etmiyor. Bankalar faizi düşürmüyor. Şayet Nema düşüşünü yansıtırlarsa bunun otomotiv sektörü ve farklı sektörlere da müspet kendisine yansıyacağına OYDER olarak inanıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

“Çip sorununun 2022’nin ikinci yarısından sonra çözülmesi bekleniyor”
Otomotiv sektöründe global anlamda yonga sorununun devam ettiğini aktaran Mersin, bunun bilcümle dünyada olduğu üzere Türkiye’deki üreticileri birlikte etkilediğini, domestik markaların yüzdelik 90’ında çipten âlem üretimlerinde şaibe olduğunu söyledi.

Mersin, yonga sorununun salgının seyrinde benzeri farklılık olmaması, dünya genelinde gine kapanma yaşanmaması halinde 2022’nin ikinci yarısından bilahare çözülmesini beklediklerini kaydetti.

Repo tenzil sırası kamu bankalarında

Faiz indirimi itimat oranlarına yansımadı

Share: