Ati, yazılım ve yapay zekada

Üniversite adaylarında yeğleme dönemi önceden, öğrenciler ve ebeveynlerinin aklındaki genişlik önemli sorulardan benzeri tanesini de akilane patika tercihi yazmak oluşturuyor.

Teknolojide yaşanan aceleci gelişmeler sonucu gelecekte bazen mesleklerin robotik ve bireşimli zeka sistemleri ile yapılacağı belirtilirken, öğrenciler ve ebeveynler için birlikte yeğleme edilecek mesleğin gelecekte devam yazar etmeyeceği ya üstelik aksiyon bulma şansının yüksek olup olmadığı her zamankinden elan yüce arkaç başladı.

Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Tevazulu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Hangi bölümden mezun olursam henüz dümdüz aksiyon bulurum” sorusu ile sık sık karşılaştıklarını anlatım etti.

Bu soruya Kariyer.net’in iri verisinden hareketle karşılık verebilmek ve darülfünun tercihi yapacak gençlere ve ailelerine kere izhar etmek amacıyla alanında ehlihibre müracaat kurulunun desteği ile “İşveren İlgi Endeksi” adlı tıpkısı say hazırladıklarını nâkil Tevazulu, “İşveren İlgi Endeksi’ni oluştururken, Kariyer.net’te akıbet 10 yılda bakir çalışanlarını arayan 486 bin çalıştıran kullanıcısının 200 milyon hareketini inceledik. Henüz sonra bu hareketleri adayların halis geçmişlerindeki bilgiler ile eşleştirerek anlamlandırmaya çalıştık. Mezunların, üniversite mezuniyetini takip eden ilk 2 sene içerisinde işe girme hızlarını, işverenlerin ne üniversite ya dahi fasıl mezunlarına henüz kesif bandaj gösterdiklerini belirledik.” şeklinde konuştu.

“Sayısal tahavvül ile ihtiyaç duyulan yetenek profili değişiyor”

Endeks verilerinde herhangi bir devirde flaş meslek olan mühendisliğin yeniden önce sırada düz aldığını belirtilirken, şunlar kaydedildi:

“Oylumlu olan elektronik beyin mühendisliği, sanayi mühendisliği bölümlerinin beraberinde kontrol ve özişler, uran sistemleri, yazılım mühendisliği üzere bölümlerin işverenlerin ilgisini çektiğini, az çok az üniversitede mevcut pres mühendisliği ve aritmetik mühendisliği bölümlerinin endeksin ilk 10’u arasına girdiğini görüyoruz. Bu tertip bize, hızlanan sayısal tahavvül sonrasında işverenlerin ihtiyaç duydukları kabiliyet profilinin da değiştiğini gösteriyor. Tam bunların yanında pres, tutum kadar dümen bilimleri ile bildirişim bölümlerinden mezun olan yeteneklere üstelik işverenlerin ilgisinin faziletkâr olduğunu söyleyebiliriz. Akıbet namına, olgun yeteneğin az olduğu ve artan tecim hacminin bulunduğu alanlarda mezun veren Almanca işletme, Çince/Rusça mütercim çevirmenlik kabilinden bölümlere birlikte işverenlerin ilgisinin faziletli olduğunu söylememiz olabilir.”

Uysal, öğrencilerin seksiyon seçerken ilgi etmesi müstelzim hususlara ait bazen tavsiyelerde bulundu.

Pandemi döneminde Kariyer.net namına Türkiye’nin sunma büyük şirketlerinde İK fonksiyonlarını müdür hareket insanları ile “İK Liderleri Buluşmaları”nda benzeri araya geldiklerini nâkil Tevazulu, şöyle bitmeme etti:

“Birçoğu önümüzdeki dönemde hem davranışsal hem dahi fonksiyonel becerilerin gelişmesinin koskocaman olacağının altını çizdi. Dijital dönüşümün hızlandığı bu ahit, beyaz kıyı çalışanların maharet yetkinliklerini artırması ve geliştirmesi ihtiyacını bile beraberinde getirdi. Ayrıksı yandan dayanıklılık, elastikiyet, çeviklik, çoklu düşünme yeteneği, stresle başa çıkma, belirsizliğe hızlı harmoni terazi, sıkıntı hal, yeniliğe adapte olma gibi davranışsal becerilerin de gelişmesi gerekecek. Değişik görevlere hızlıca adapte olabilen yetenekler, önümüzdeki dönemde iş hayatında tercih nedeni olacak.” 

“Koskocaman olan, darülfünun sonrası kendinizi lacerem geliştirdiğiniz”

Öğrencilerin darülfünun eğitimleri süresince staj ve part-time aksiyon olanakları ile hem fonksiyonel hem üstelik davranışsal becerilerini geliştirmeye odaklanmasının şişman ehemmiyet taşıdığı vurgulanırken, devamında şu bilgiler dahi verildi:

“Ne yazık kim üniversite öğrencilerinin takkadak yüzdelik 16’sının okurken kişi istekleri ile staj yaptığını, bire bir çoğunun mecburi stajlar ile ilişkin kaldığını görüyoruz. Öğrencilerin, üniversitelerin kendilerine sağladığı staj imkanlarının ötesinde fırsatları yakalamaya çalışmalarının çok majör olduğunun yine altını çizmemiz vacip. Üniversiteyi buyurmak sadece benzeri adım. Koca olan, sonrasında kendinizi lacerem geliştirdiğiniz. Bu genişlik ne bölümde ve şehirde okuduklarından mutlak adına öğrencilerin konusunda eğilmeleri gereken ayrımsız genişlik.

İşveren İlgi Endeksi sonuçları bize gösteriyor kim, öğrencilerin seçtikleri devir ve okudukları kampüsün hisse senedi/iktisat/uran merkezlerine yakın olması, gitgide işverenlerin ilgisini elan basit çekmelerine koruyucu oluyor. Eğer bu anlamda avantajlı ayrımsız sektör tercih etmeleri mümkün olmazsa kendilerini engin eğitimler ve üniversite-endüstri iş birliği ile yapılacak engin projeler ile geliştirmelerini öneririm. Sonuç namına, zaman ‘sayısal doğanlar’ diye niteleyerek tanımladığımız canlı kuşağın üstesinden gelmesi müstelzim yer nazik nitelik, ‘sürekli öğrenmeyi öğrenebilmek.’ Ne üniversitede, ne bölümde okuyor olurlarsa olsunlar 4 yıllık eğitimlerinin arkası sıra kendilerini bilcümle aktüel tutmaları gerekecek.”

İşverenlerin bulmakta yer çok zorlandığı kabiliyet grubunun; dijital ile bağlantılı işlerde kilit rol oynayan, sayısal ekosistemdeki araçların pattadak fazlasını kullanabilen kişiler olduğunu vurgulayan Uysal, “Onları ‘dijital yetenekler’ yerine adlandırıyoruz. Hem dünyada hem da ülkemizde nazik aynı ‘sayısal kabiliyet açığı’ var. İşe çalım uzmanlarının yüzde 83’ü bu alanlardaki pozisyonları doldurmakta müşkül yaşadıklarını belirtiyor. Bu grubun içerisinde arz çokça arananlar; yazılım uzmanları/mühendisleri, Ar-Ge mühendisleri, mobilize aplikasyon geliştiricileri, yapıt ihya yöneticileri, kullanıcı deneyimi uzmanları, kullanıcı arayüz tasarımı uzmanları, cümle mühendisleri, veri analitiği uzmanları, bileşimli zeka uzmanlarıdır.” 

“Geleceğin mesleklerinde ilk sırada yazılım, ikinci sırada sentetik zeka var”

Fatih Uysal, Kariyer.net üyesi 1.878 kullanılmamış mezun ve 223 işverenin katılımı ile gerçekleştirdikleri Türkiye’bile Gençlerin Kariyer Tercihleri Araştırması’nın sonuçlarının bile analog tıpkı kılık ortaya koyduğunu ifade ederek, kullanılmamış mezunlar ve işverenlere “geleceğin mesleği ne olacak” diye sorduklarında, temas iki grubun birlikte ilk tam yazılıma, ikinci tam ise yapay zeka ve robot teknolojilerine kayran verdiğini gördüklerini söyledi.

Türkiye’deki hikmet teknolojileri alanında müteharrik yeteneklerin yüzde 73’ünün teknolojik değişimlerden çokça etkileneceklerini belirtirken, yüzdelik 86’sının eğitime hatırı sayılır azıcık ayırdığından söz ettiğini nâkil Uysal, “Kariyerini dijital alanlardan birinde mensur edecek öğrencilere önerim dahi benzer benzeri doğrultuda olacak; daima öğrenmeye ayan olmalılar ve kendilerini kesiksiz geliştirmeye odaklanmalılar.” dedi.

Share: