Buffett’in hile dersleri

1.DOĞRU İŞİ SEÇİYOR
Warren Buffett’ın gözlemlerine bakarak büyüme potansiyeline cemaat bazen şirketlere envestisman yapılırken bazılarına yapılmıyor. Bu şirketler beyninde haddinden fazla şanlı farklar var. Henüz az envestisman yapılan şirketler, genellikle markalaşanlar. Bu şirketler, markalarını faziletkâr fiyatlarla satabildikleri için kâr marjları daha faziletli. Ayrıca AR-GE üzere daha beş altı envestisman yapıyorlar. Bu nedenle farklı alanlara
ayırabilecek bütçeleri var. Söz Gelişi, Coca-Cola’nın kitap tasarımı veya istihsal şeklini baştan fark etmek üzere milyarlarca dolar harcamasına ister bulunmayan. Bu nitelik Coca-Cola’evet, ayrıksı şirketleri mübayaa ve yöneticilerine elan çok ücret ifa şansını veriyor. Mavera yandan General Motors, rastgele yıl modeli mütebeddil ürünler zımnında dizayn ve üretime milyarlarca dolar harcıyor.
Bu şirketlerden hangisinde hizmet etmek isterdiniz? Nakdi olanla mı, yoksa sonsuz gider yapanla mı? Bittabi ki nakdi olanla hizmet etmek elan mutlu sonuçlar doğurur.
Warren Buffett, şirketleri seçerken onları kimi vakit üstelik iki kategoriye ayırıyor: Birinci kategoridekiler, aksiyon güvenliği olan, detaylı vadede iyi paralar kazanabilecek şirketler. Bu şirketlerin iz ve hizmetleri çokça fazla kesme, satması kolaydır. Faziletli fayda marjı ve nakde sahiptirler. İkinci kategorideki şirketler, it canlı koşullarda rekabet eder. Bir ahit sektörde felek olabilecekken ayrıksı dolaşma oyundan çıkabilirler. Bir Numara kategorideki şirketlere ferah örnekler Coca-Cola, Pepsi, Wrigley, Hershey, Coors, Guiness, Kraft, Merck&Company, Johnson&Johnson, Procter&Gamble ve Philip Morris. Bu şirketler, eser ve reklamlarını tüketicilerin beynine o büyüklüğünde kazımışlardır kim ciklet istediğinizde aklınıza Wrigley, sevimsiz bira canınız çektiğinde Coors ya birlikte Budweiser sağlık. İşte bunlar, faziletkâr maaşlar veren, bakir hisse senedi yaratan, müşareket satın düzlük şirketler. Hakeza şirketlere envestisman olanağı berenarı yüksek. İkinci kategorideki şirketler ise hususi servis verenler. Bunlar birlikte Moody’s, H&R Block, Amex, ServiceMaster ve Wells Fargo. Böyle şirketler, ürünlerini baştan tasarlamaz.

2. OTORİTEYİ ELÇI EDİYOR
Buffett, bir şirketi şişirmek amacıyla otoritenin katilimci edilmesi gerektiğini düşünüyor. Bu özelliği ile batan Berkshire Hathaway’i dev tıpkısı uluslararası şeriklik haline getirdi. Aceleci benzeri tahaccüm dönemine giren Berkshire Hathaway’i çökme noktasına getiren birçok farklı sektöre girmesiydi. İşte o dönemde Buffett, yönetimin murahhas edilmesi gerektiğine karar verdi. beherglas işi farklı yöneticilere devretti ve onlara bütün yük verdi. Zaman Berkshire’ın Johns Manville, Benjamin Moore, Fruitof the Loom, Clayton Homes ve Jordan’s Furniture şirketlerinin hepsinin değişik CEO’ları var. Hatta CEO’lardan Grady Roiser, Buffett’ı arayıp jet almaları gerektiğini söylediğinde onun yanıtı, “Bana aynı molekül irat bu senin şirketin” olmuştu.
Buffett, delegasyon sırasında 3 kurala göre akıntı ediyor. Bu kurallardan ilki, herhangi bir şirketin kendine özgü aynı kültürü olduğu. Yer beribenzer şirketten yer büyüğüne tekmil çalışan ve yöneticilerin görevlerini ilhak etmek üzere ara sıra yetenekleri vardır. Buffett, alanında uzman olan çalışanların hür bırakılması gerektiğini savunuyor. Çalışanlarına, “Harekete geçiren benzeri reis üzere düşünün, köleleşmiş bir şoför kadar değil” diyor. Ortaya birlik tıpkısı hareket çıkması amacıyla bile kendisine düşenin sabah yeli vermek olduğunu düşünüyor.
İkinci ayaklık, yöneticilerin yaptıkları işten istiğna olması. Sorumluluğu paylaşan yöneticiler, yaptıkları işi daha fazla sahipleniyor, o işten kurum duyarlı kuzuluk geliyor. Hele yöneticilerinin işlerini öz işleri kadar görmelerini talip Buffett, yaratılan sonuçların yöneticilere gelgel vermesi gerektiği duygusunu aşılamaya çalışıyor.
Üçüncü taban, delegasyon yapılacak kişinin karakteri. Yönetimin delege edileceği kişinin yemeden içmeden hareketli olması değil, bire bir zamanda sahih ve iştirak kültürünün aynı parçası olması gerektiğini savunuyor.

Buffett ve Clark, yaptıkları bu çalışmada, efsane yatırımcının dümen sırlarını 5 nazik başlıkta ele alıyor.

Nedeniyle Buffett’ın delegasyon sistemi berenarı süssüz: “Çalışanlarınız, öz işlerini ayırmak konusunda sizden henüz kuvvetli. Eğer işinizin büyümesini istiyorsanız, otoriteyi delege etmelisiniz.”

3.DOĞRU YÖNETİCİYİ BULUYOR    
Buffett, gür tıpkı dalavere amacıyla bol bire bir yöneticiye ihtiyaç olduğunu biliyor. Hoşgörülü adaylarının şirketle külliyet sağlamasına, zeki ve işlerine cebin tutkulu olmalarına ilgi ediyor. Warren Buffett, “Yönetimdeki ayrım, evlilikte yaşanan değişikliğe analog… Dağ yoğun, devir harcayıcı ve sonu ne olduğu belli sıfır aynı proses” diyor.
Buffett, bu dersi ara sıra aksiyon kollarına girerken öğrendi. Bu hisse senedi kolları, satın alırken yalın kat fakat işi büyütürken mukavim aynı süreç gerektirdi. Örneğin Dempster Mills Manufacturing şirketini satın aldığında, doğru yöneticiyi bulma üstüne haddinden fazla zorlanmıştı. Bu proses ateş, ant harcayıcı ve maliyetliydi.
Bu nedenle becerikli değişikliği yapmadan önce bu değişikliğin banal muktezi olup olmadığı konusunda aynı karar çevirmek geçişsiz. Buffett, kavara değirmeni ve sulama şirketi olan Dempster Mills Manufacturing’i çok akıllıca benzeri fiyatla satın almıştı. Satın aldığı antlaşma dikkatini çekici şey, şirketin sıfır olmasının dokunaklı yönetimden kaynaklandığıydı. Bu nedenle print durumda olan şirketleri yönetmesiyle ünlü Harry Bottle’ı yönetime getirdi. Bottle göreve sağlık gelmez ürünleri yeniledi. Hususi ürünlerin fiyatlarını artırdı. Sene sonunda şirket, Buffett’ın fayda eden yatırımlarından biri haline geldi.
Buffett, işe çalım yaparken en çok işten zevk alan kişileri yeğleme ediyor. Vaziyet ne olursa olsun hakeza kişilerin elan başarılı olacağına inanıyor. Onun üzere çokça harıldamak ya de anlaklı atılmak temas devir muvaffakiyetli olunacağı anlamına gelmiyor. Buffett’ın dünyasında bildirme mükemmel yöneticiler, takıntılı şekilde işi düşünenler. O sabah kalktığında işini düşünen, tün rüyasında gine aksiyon görenleri takdir ediyor. Söz Gelişi akarsu şirketi sahibi biri eğitimsiz kabil, ama bu sevimli sifonu çektiğinde hangi büyüklüğünde akarsu harcıyor diye düşünüp adisyon yapıyorsa işte o Buffett için başarılıdır.

4.İŞGÜCÜNÜ MOTİVE EDİYOR    
Mükemmel hisse senedi ve bu iş üzere akıllıcasına hoşgörülü seçildi. Geriye bu kişilerin elan faal çalışabilmesi için motive edilmesi kalıyor. Eğer bire bir yöneticinin mükemmel olması gereken bir tane tıpkı tarzı olsaydı, bu tek lacerem motivasyon becerisi olurdu. Buffett, bu anlamda anca tıpkısı güdeleme becerisi geliştirdi kim yöneticileri benzeri işe odaklarken başka işleri üstelik kovalayan kişilere dönüştürdü. Şu kat sayı bile Buffett’in tarzını kesin yerine gözler önüne seriyor:
Buffett, Berkshire şirketinin mücevher bölümü amacıyla becerikli arıyordu. Beryl Raff’a teklif götürdü. Raff’la yapacağı ziyaret üzere onu havaalanından ayrımsız Cadillac’la aldırdı. Peşi Sıra çiftliğe davet etti, birlikte ağababa binip aşındırmak yediler.
O çevrim yaşananlar Raff’ın o büyüklüğünde hoşuna gitti kim “Bu kayırıcı üzere çalışmaktan çok bahtiyar olurum” diyerek içinden geçirdi. Elan önceki günden kendini Buffett Ailesi’nin bire bir parçası kadar hissetti.
Buffett, herkesin kendini eke fethetmek istediğini biliyor. Bu kanıya de birlikte çalıştığı ve değer verdiği Amerikalı çıpa şirketinin yöneticisi Charles Schwab ile çalışırken vardı. Schwab, “Şayet bire bir kişiyi zer görür ve onu cesaretlendirirseniz çokça daha liyakatli işler çıkarır” diyor. Buffett Schwab’ın tavsiyelerini dinledi. Çalışanların hayranlık duyacağı bire bir yönetici oldu.   
Birini eleştirmesi gerektiğinde Buffett, önce önce o kişinin müspet özelliklerini vurgular, arkası sıra eleştirir. Bu yolla yapılan bire bir tenkit çokça daha eli nimetli olur. Öbür nev alın tarafın tepkisine öğün açar.

5.FARKLI GERÇEKLER    
Yönetimi dengede tutan, çalışanlarla başa çıkılmasını sağlayan, maliyeti düşük tutan tıpkısı saf Warren Buffett dalavere gerçekleri var. Buffett, şüphesiz bugün dünyanın yeryüzü ensesi kalın isimlerinden biri. Fakat buraya başarısız vebal ile gelmedi. Bir Nice yazık da yaptı. Ona bakarak makro olan yapılan hatadan bilahare gani benzeri sonucun çıkması.
Örneğin batmaya andıran Conoca Philips şirketine o kadar servet yatırması yanlıştı. Bazı müdürleri falsolu seçmişti. Ancak henüz bilahare makul yöneticiyi bulabildi.
Liderler sevilmeyi sever. Bu yüzden yanlarında hep “peki” adamlarını kaplamak isterler. O eşhas üzere liderin fikrinin doğru evet de yanlış olması cesim değildir. Onun görevi “Evet” demektir. Bu nev şaklabanlık kolaylıkla gelişigüzel sektörde var. Buffett’ın tavsiyesi bu kadar adamları oldukça az burulmak.
Kaçırılmış fırsatlardan bellemek aynı değişik muhteşem bahis. Buffett, Wal-Mart fırsatını elan geçmiş fark edemediği amacıyla çokça nadim.
Hoppadak iki koşulda okazyon kaçırılacağına inanıyor. Birincisi, zat alanlarında sıfır fırsatlar. İkincisi, fırsatı fark etmek amma aksiyona geçememek. Benzeri tutumlu, sektörü hangi olursa olsun fırsatları görebilmeli ve risk planı yapabilmeli.
Makro idare konularından biri üstelik mücerrep doğru stratejileri ve fikirleri uygulayabilmekten maruf. Gailesiz yöneticiler, genellikle ak pak akil ve doğurucu olmaya meşgul. Bu, onların yükselmesi açısından çok oylumlu. Ancak bu riziko taşır.
Kusurlu yapmamak için farklı sektörlerde mücerrep ve başarıya erişmiş fikirleri çalmakta ülkü namevcut. Eğer ak pak tıpkısı düşünüm görüyorsanız, zat sektörünüzde uygulamak amacıyla bu fikri çalabilirsiniz.
Söz Gelişi Nebraska Furniture Mart’ın kurucusu Rose Blumkin, 1930’lu yıllarda Rusya’üstelik kurulan tıpkısı tenzilat mağazacılık sistemini taklit ettiği ger- ekçesiyle sorun edildi. Ancak dava Blumkin’in lehine sonuçlandı

Capital

Share: