Çin’de emlak krizinde 90 bilyon dolarlık zayi

Çin’de yöntem gündeminin de önceki sıralarına yerleşen emlak krizinde şirketlere sâdır fatura bile netleşiyor.

Bloomberg Intelligence’mağara araştırmasına göre Çinli gayrimenkul şirketlerinin nasip değerlerinde 2022 esasen bu yana hisselerinde tahminî 55 milyar dolar kaybetti.

Bloomberg arbitraj endeksi baz alınarak yapılan hesaplamalara bakarak sektörün dolar bazlı tahvilleri da tahminî 35 milyar dolar değer kaybetti. Yaşanan kayıplarla Çinli şirketlerin hisseleri 10 yıldır görülmeyen seviyelere düşerken, dolar bazı tahvilleri bile tarihi bağan seviyelere getirdi.

Pekin yönetiminin, yurt sektörünü istikrara dolamak için önceliğinin geliştiriciler değil sülale sahipleri olduğunu açıklaması sonrası endüstrinin görünümünde kötümserlik henüz de bilgili olmaya başladı.

Daha uzun vadede ise yaşlanan şahıs ve gayrimenkulü amme malı adına baştan tanımlamayı hedefleyen siyaset değişiklikleri sektörün patlama yaşadığı dönemin çoktan geride kaldığına bel ediyor.

“Istirdat hamlesi gayrimenkul pazarını ve gömlek halkı güvenini hedefleyen önlemler içeriyor geliştiriceleri değil” diyen Natixis SA Kıdemli Ekonomisti Gary Ng Pekin’in sonuç dönemde sakat artan projelerin tamamlanması müteveccih hamlelerine dikkat çekerek, “Kayda derece siyasa değişiklikleri başlamak beklenen olmasa üstelik aceleci dirimsel tahaccüm ve gayrimenkul geliştiricilerinin kaldıraçlı sağlık elde ettiği dönemin son ermiş olması iri tıpkısı belki” ifadelerini kullandı.

Çinli geliştiricilerin servetleri, borçların azaltılması yönünde sonu gelmeyen kamu politikası ve ev satışlarında tekmil yıl süren düşüşler sonrası bu sene ortamında değişmez bire bir şekilde düşüş yaşadı. Bu genişlik finansal sisteme sıçrama riski dahi taşıyan benzerine rastlanılmamış bir nakit sıkışıklığına kez açmış ve toplumsal istikrarı gözdağı edilmesine illet olmuştu.

Çin’üstelik emlak sektörü için istirdat paketi

 

İngiltere’birlikte taşınmazlar sektöründe daralma

 

S&P, Çin’deki emlak satışlarını değerlendirdi

 

Share: