DOĞUŞTAN İDRAR KAÇIRMA SORUNU OLAN 12 YAŞINDAKİ LANA, TÜRKİYE’DE SAĞLIĞINA KAVUŞTU

Doğuştan ‘nörojen idrar torbası’ hastalığı mevcut 12 yaşındaki Bosna Hersek’li Lana Hasanicevic, idrarını tutamadığı için ailesine bağımlı şekilde yaşıyordu. Bir zamanda ‘kuyruk sokumu tümörü’ birlikte kâin Lana, ülkesinde bir tıp merkezinde gördüğü falsolu tedaviden yağlık hem karnı hem da mesanesinden gereklilik kaçmaya başlamıştı. Tedavi için Türkiye’ye getirilen Lana, üroloji ve bala cerrahisi ekibi marifetiyle 14 saatlik ameliyata makbuz. Böbrekten gelen üreter adlı boruları mesane içine yerleştirilip gereklilik kaçağı mülga Lana’ya, kalın bağırsağından idrarını boşaltmasını sağlayacak tıpkısı defa yapıldı. Türk hekimleri vasıtasıyla başarıyla gerçekleştirilen tedavi sonucunda Lana, daha çok ailesine tutkun kalmadan idrarını yapabilecek ve okula gidebilecek.

Nörajen idrar torbası sorunu olan 12 yaşındaki Lana Hasanicevic, idrar torbası sinir sistemindeki bozukluktan yağlık doğduğundan beri idrarını tutamıyordu. Bunun birlikte pöçük tümörü de olan kız çocuğu, ülkesindeki tıpkı merkezde mesane izam ameliyatına alındı. Bu ameliyatta hastaya bağırsağından mesane yapıldı. Fakat hastanın idrar kaçırma sorunu çözülemedi. Bu sebeple hem karnından hem dahi mesanesinden hacet kaçmaya başladı. Lana, Medical Park Göztepe Şifahane Kompleksi’nde Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Kaan Gökçen ve Çocuk Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Melih Atak yoluyla çabucacık takibe alınarak faaliyetler edildi. Böbrekten mevrut üreter adlı boruları, mesane içine yerleştirildi. İdrar kaçığı kapatıldı. Külfet bağırsağından idrarını boşaltmasını sağlayacak tıpkısı kere yapıldı. Ayrıca esbak merkezdeki gerçekleştirilen ameliyatta, idrarını boşaltması amacıyla apandisiti geçer Lana’nın o bölgedeki soy yapısı birlikte bozulmuştu. Bu yüzden gerçekleştirilen yeni ameliyatla bile vidanjör tombul, baskı bağırsaktan yapıldı. Bu sayede Lana, lüzum kaçağı olmadan haricen sokulan bir kateter ile idrarını boşaltabilir duruma geldi.

‘MULTİDİSİPLİNER ŞEKİLDE ÇALIŞTIK’

Bevliye Uzmanı Doç. Dr. Kaan Gökçen, ‘Lana bize gelmeden önceki bir nice ağır sıklet cerrahi müdahale geçirmişti. Mesanesinin arka kısmında tıpkısı nüks kitlesi vardı ve bu çıkartılmıştı. beraber de mesanesi doğrusu berenarı huysuz etkilenmiş, gür çalışmayan, hoşur, özlük kendini boşaltamayan aynı mesaneydi. Bununla ilgilendiren yapılan işler vardı. 3-4 kez iri faaliyetler geçirmişti. Ancak bu ameliyatlar maatteessüf çokça ferah gitmemiş ve lüzum kaçağı ergin ve karnından bu lüzum kere bularak dışarıya akıyor fistül dediğimiz durumda gelmişti. Antrparantez bati bire bir enfeksiyonu vardı. Sonraları hastanemizde bir değerlendirmesini yaptık. Bu değerlendirmeyi yaparken da multidisipliner çalıştık. Çocuk cerrahisinden arkadaşlarımızla birlikte bir boyut değerlendirmesi yaptık ve aileye bilgiler verdik. Bir Lahzada aceleci bire bir şekilde bu tamirat ameliyatlarını yapamayacağımızı, güç aynı enfeksiyonun olduğunu az buçuk zamana ihtiyacımız olduğunu belirttik’ açıklamasını yaptı.

‘TEDAVİ ARAŞTIRMALARINA GÜZEŞTE YILDAN BAŞLADIK’

Doç. Dr. Göçken, ‘Geçen sene Haziran ayında ve idrar akışının aşağıya geçmemesi için seçkin iki böbrek kanalından birlikte nefrostomi kateterleri koyarak idrarı dışarıya aldık. Bu şekilde hem aşağıdaki (idrar torbası) bölgesini bir dirhem dinlendirmek hem üstelik enfeksiyonu toparlamak için tıpkısı süre kazandık. Sökel memleketine gitti ancak yakın takipte olduk rastgele zaman. Tığ bile planlamalarımızı yaptık. Çünkü çıktı bu ameliyatın bereketli olması gerekliydi. Bu sene Fasıla sonu esasen Türkiye’ye geldi. Planlamalarımızı yaptık ve bütün aşağıdaki nekroza gitmiş olan geberik, enfekte dokuları temizledikten bilahare planlanan mesaneyi genişletme, lüzum kaçağın onarılması ve karnından kullanılmamış benzeri sonda takabileceği ameliyatı gerçekleştirdik. Operasyon kudretli geçti. 18 günün böylece hastamızı taburcu edeceğiz. Lana çokça kıvrak tıpkı kız’ dedi.

‘İDRARI TUTMAK ELDEN MESANEYLE İLGİLİ BİR SIKINTI DEĞİLDİR’

Doç. Dr. Melih Akın bile ‘Biz Lana’yı haddinden fazla seviyoruz çünkü haddinden fazla etkili ve pozitif enerjili tıpkısı hastamız. Onunla yumruk süreçler geçirdik ve şu anda çokça mebzul aynı noktaya geldik. Lana’nın en önemli problemi hacet tutamaması. Bu birlikte adisyon edebilirsiniz ki haddinden fazla bol bir nitelik değil. Tek çocuğun üste erişkinlerin kabul edeceği aynı genişlik değildir. Aslında seçme bala altına gereklilik kaçırarak doğar amma yüzde 99’ı zaman içerisinde olgunlaşır. Ama gâh hastalıklarda örneğin spina bifida hastalıklarında, mesane sorti yolu tıkanıklığı hastalarında, kuyruk sokumu ya bile sinir sisteminde, beyinde seçme hastalığı olan hastalarda lüzum kaçırma ve tutamama ile ilgili problemler cins. Zira idrarın tutulması elden mesaneyi ait ayrımsız kapsam değildir. Bu sistemlerin hepsinin kuvvetli olması gerekir. Hastamız, kuyruk sokumunda teratomdediğimiz benzeri kütle nedeniyle yenidoğan döneminde cerrahi müdahale edilmiş. Bilahare kitlesi nüksetmiş, yetik ve ülkemizde tekrar cerrahi müdahale ergin. Lazım bu tümörden periferi, gerekse geçirdiği cerrahilerden hava bu bölgeye gelen sinirlerde maslahat oluşmuş. Nörojenik mesanelerin yeryüzü mehabetli özelliği bire bir doldur-biriktir- boşalt şeklinde çalışamaması ve altının daima ıslak ve bezli kalması durumudur. Lana’da üstelik bu vardı’ açıklamasını yaptı.

‘HASTAMIZIN İLERİDE ÇOCUĞU OLABİLECEK’

Doç. Dr. Akış sözlerine şöyle devam etti:

‘Hastayı ameliyata aldığımızda böbrekten mevrut idrarı taşıyan üreteri idrar torbası içerisine yeniden yerleştirdik. Mesanedeki kaçakları önledik. Mesanesine daha ilkin yapılan çöz yamasını düzenledik. Arkası Sıra en kocaman problemimiz, hastanın yıpranmamış yapılan bu mesaneden idrarını boşaltabileceği bir biçim yapmaktı. Genelde apendis bu amaçla kullanılır ama apandis geçmiş ameliyatta derkenar ve galiba kanlaması bozgun, özelliğini kaybetmişti. Apandisi kullanmadık. Bu sebeple ilk detaylı bağırsağı kullandık ama teferruatlı çöz daha geçmiş birlikte kullanıldığı için işimiz çokça olağan olmadı ve kullanmadık. Hastamıza ‘Güçlük bağırsaktan yaptığımız sınır’ ile şu anda idrarını boşaltabilecek ayrımsız seviyeye getirdik. Hastamızın daha çok fistülü namevcut, degaje benzeri mesanesi var ve yeni yapılan idrar tahliye yolunu kullanıyor ve imdi şeş her ahit ark, bez ihtiyacı yok. Daha Çok annesi ve kendisi mesaneden idrarını ferah ferah boşaltabiliyor. Başkaca evvel günlük kıyafetleri ile hastane çevresinde dolaşmaya daha çok. Bu birlikte bizim için sevindirici benzeri bilgelik. Çünkü bu ameliyatların sunu koskocaman boyutu de içtimai boyuttu. Yani çocuğu daha çok topluma kazandırabilecek aynı duruma geleceğiz. Daha Çok kızımız pantolon evet de eteklik giyebilecek. Okula gidebilecek. İleride çocuğu olmasında da benzeri sikinti olamaz.?

‘ARTIK ARKADAŞLARIMLA GEZİYE GİDİP SPOR YAPABİLECEĞİM’

Çırılçıplak tümörlü bire bir şekilde dünyaya geldiğini belirten Lana duygularını, ‘İstanbul’a gelene kadar hiçbir zaman dışarda, okulda öz hayatımı serbest başıma idame ettiremedim. Çocukluk dönemim bu zamana büyüklüğünde çokça ağırbaşlı geçti, çokça pres şeyler yaşadım. Hiçbir okul gezisine arkadaşlarımla katılamadım. Çokça bunaltıcı ameliyatlar geçirdim amma şu anda kendimi çokça dinç ve mutlu hissediyorum. artık arkadaşlarımla olan ortamıma boydak başıma katılabileceğim. Tek ant bahtiyar benzeri bala değildim ama daha çok hayallerimi gerçekleştirebileceğim. imdi spor üstelik yapabileceğim. Buradaki doktorlarıma, hemşirelerime teşekkür ediyorum’ şeklinde rapor etti.

Share: