Dünyada 100 yıllık kömür rezervi kaldı

Kâin istihsal seviyeleri ile acun görünür kömür rezervlerinin 100 yılı fazla benzeri sürede tüketileceği tahmin ediliyor.
A.A muhabirinin, Erke ve Tabiatıyla Kaynaklar Bakanlığı verilerinden yaptığı derlemeye göre, erke kaynaklarının küsurat ömürleri dikkate alındığında, kömürün, alelhusus 2030 yılından sonradan haddinden fazla henüz büyük ehemmiyet kazanacağı anlaşılıyor. Bulunan istihsal seviyeleri ile acun görünür kömür rezervlerinin 100 yılı çok ayrımsız sürede tüketileceği tahmin ediliyor. Buna fiyat görünür petrol ve doğalgaz rezervlerinin tükenme ömürleri mevcut üretim seviyeleri ile sırasıyla kestirmece 45 ve 60 sene süreceği hesap ediliyor.
Acun bütün kömür rezervi 826 bilyon ton düzeyinde bulunuyor. Sunma nazik rezerv miktarı 238,3 milyar titrem ile BENDE’ye ilişik. KÖLE’yi 157 milyar titrem ile Rusya, 114,5 bilyon ton ile Çin, 76,2 bilyon titrem ile Avustralya, 58,6 milyar ton ile Hindistan, 33,9 milyar titrem ile Ukrayna, 31,3 milyar titrem ile Kazakistan ve 30,4 bilyon ton ile Güney Afrika izliyor. Bunların dışındaki ülkelerde ise hep 85,8 milyar titrem kömür rezervi bulunuyor. Türkiye üstelik mecmu 12,7 milyar titrem kömür rezerviyle dünya kömür rezervinin yüzdelik 1,5’ine topluluk durumda.
Dünyada averaj almanak 7 milyar titrem düzeyinde kömür, 965 milyon titrem düzeyinde bile linyit üretiliyor. Acun kömür üretiminin neredeyse yarısını Çin sağlıyor. Dünya kömür istihlak paylarında bakıldığında ise yüzdelik 45 ile ilk sırayı düzlük Çin’i, yüzde 14 ile KÖLE, yüzde 9 ile Hindistan, yüzdelik 3’lük paylarla dahi Güney Afrika, Rusya ve yüzde 2 ile Japonya takip ediyor. Acun kömür üretiminin yaklaşık yüzde 65 canlılık üretimi amacıyla kullanılırken, artan kısım istinas, demir-polat ve çimento sektörlerinde yoğunlaşıyor.

-LİNYİT REZERVİ-

Dünya mecmu linyit rezervi ise 195 bilyon titrem olurken, sunma balaban ihtiraz miktarı 40,6 milyar titrem ile Almanya’ya ilişik. Bu ülkeyi 37,2 bilyon ton ile Avustralya, 30,2 bilyon titrem ile MEMLUK izliyor.
Dünya linyit üretiminin şipşak lahzada hepsi açıkça ocaklardan üretiliyor. Linyit balaban oranda canlılık üretiminde kullanılırken, bazı ülkelerde endüstride ve karı ısınmasında da kullanılıyor. Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Almanya, Avustralya, Macaristan ve Polonya kabil ülkelerde ise elektriğin şanlı bire bir kısmı linyit kömüründen üretiliyor. Hep 909,2 milyon titrem olan dünya linyit tüketiminde geçmiş sırayı 169,9 milyon titrem ile Almanya alırken, 70,5 milyon ton ile Türkiye ikinci tam yer alıyor.

-TÜRKİYE’DE KAPSAM-

Türkiye’da haddinden fazla mecbur doğalgaz ve petrol rezervlerine rağmen, 535 milyon tonu görünür olmak üzere, kestirmece 1,3 bilyon titrem taşkömürü ve 9,8 bilyon tonu görünür rezerv niteliğinde hep 11,5 bilyon ton linyit rezervi bulunuyor. Bu tutar acun linyit rezervlerinin yüzde 5,9’unu oluşturuyor.
Linyit rezervinin kısaca 4,9 milyar tonu Kahramanmaraş’ta düzlük alıyor. Küsurat rezervler bile Adana, Ankara, Okumuş, Balıkesir, Bingöl, Bolu, Bursa, Çanakkale, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla ve Tekirdağ gibi illerde meydan alıyor.

Share: