Düşük faizli emlak kredisi fırsatçılığa mı dönüşüyor?

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Umumi Başkanı Tahir Tellioğlu, düşük faizli ev kredisinin Türkiye ekonomisine nefes aldırdığını belirterek, “Düşük faizli göz kredileri asla ‘fırsatçılığa’ dönüştürülmemeli, nahak yere, sivri eşit artışı ile suistimal edilmemeli. Gelmek isteyenlere da asla punt verilmemeli. ” dedi.

Tellioğlu, AA muhabirine, yıpranmamış kalem güneş tacı virüs (Kovid-19) salgının yapım sektörünü etraflıca etkilediğini söyledi.

Bağan faizli hane kredisinin Türkiye yapım sektörüne ve buna kapalı yerine 250 madun sektörle gelişigüzel etkin Türkiye ekonomisine çağ aldırdığını tabir fail Tellioğlu, bu kredilerin konut ihtiyacı olan ailelere birlikte düş olduğunun altını çizdi.

Tellioğlu, sonuç 2 yıldır inşaat malzemelerine yer az yüzdelik 50 remiks gelmesine rağmen averaj göz fiyatlarının bire bir kaldığını ati sürerek, “Ev cesaret faizlerinin düşmesi ile oluşan öğrenci, şiddetli remiks yaparak kıymet verilmemeliydi. Geçmiş erdemli inşaat malzeme maliyetleri yer azından anlaşılan beş altı diliminde kademeli adına fiyatlara yansıtılmalıydı. Düşük faizli bölük kredileri katiyen ‘fırsatçılığa’ dönüştürülmemeli, nahak yere, ekstrem eşit artışı ile suistimal edilmemeli, geçmek isteyenlere da asla punt verilmemeli.” değerlendirmesinde bulundu.

Göz cesaret faizlerinin düşmesiyle birlikte Türkiye’nin temas yerinde konut stokunun şişman oranda tükendiğini anlatan Tellioğlu, eğin çatı üstencilik sektörünü rahatlatan bu adımından çevre hükümete teşekkürname etti.

İnşaat sektörünün genel yapısal sorunları zımnında kâh müteahhitlerin eskimemiş projelere başlamasının zorlaştığını savunan Tellioğlu, bu durumun firmaların sermayelerini suratsız etkilediğini dile getirdi.

Tellioğlu, Türkiye’da afet riski altında 6 milyona mail batıl bina olduğunu ve kentsel inkılap merkezli yapılaşmanın motivasyon edilmesi gerektiğini belirterek, kentsel dönüşümün önündeki bürokratik engellerin kaldırılmasını murat etti.

Share: