Eğitim Bilimi-Sen İzmir Şubeleri: “Eğitimde Yaşanan Sorunlar Artarak Sürdü”

KERİM UĞUR

Eğitim Bilimi-Sen İzmir Şubeleri birinci yarıyılı değerlendirdi. Eğitimciler, “Eğitimin asıl sorunlarına yönelik çözümsüzlük politikaları 2022-2023 eğitim bilimi tedris yılının geçmiş yarısında artarak sürdürülmüştür” açıklamasını yaptı.

İzmir İl Milli Yetişek Müdürlüğü önünde bugün toplanan Eğitim-Sen İzmir Şubeleri üyeleri, “İnadına sendika, inadına eğitim bilimi sen”, “Fiyat işe bedel ücret”, “Susku haykır ÖMK’ya yarayışlı”, “Yaşa birleştirme mücadelemiz” sloganı atan eğitimciler, ellerinde “2022-2023’te MEB’in karnesi kırıklarla mahmul”, “Sosyal Eşey Eşitliği, İnsan Hakları, Bala Hakları Muvaffakiyetsiz”, “Denk İşe Eşit Sevap”, “ÖMK Eşitliğine Karşı Bedel İşe Denk Sevap İstiyoruz” pankartları açtılar.

Basın açıklamasını Eğitim-Sen İzmir 5.Şube Başkanı Özcan Ağırbaşlı okudu. Özcan Ağırbaşlı açıklamada “Eğitimin esas sorunlarına müteveccih çözümsüzlük politikaları 2022-2023 yetişek talim yılının önce yarısında artarak sürdürülmüştür” dedi.

“ÖĞRENCİLERİN BESLENME SORUNU BÜYÜMÜŞTÜR”

Okkalı, açıklamada 2022-2023 yetişek öğretim yılının ilk yarısında genişlik dikkat alımlı sorunlardan birinin öğrencilerin tagaddi sorunu olduğuna ilgi çekti. Kısık, “Türkiye’de haddinden fazla sayıda mektepli okula kahvaltı yapmadan gitmekte, tekrar birçok öğrencinin okulda kemirmek yemeden günü tamamladığı ve eve döndüğü görülmektedir. Bu noktada yapılacak genişlik müstacel eylem tıpkı zaman önceki okullarda kamunun öğle vakti yemeği hizmeti sunmasıdır” dedi.

“EĞİTİMİ DİNSELLEŞTİRME POLİTİKALARI YOĞUNLAŞMIŞTIR”

Eğitimde dinselleştirme ve ticarileşme politikalarının yoğunlaştığına dikkat çeken Çetin, şunları söyledi:

“2022 yılında Türkiye’nin terbiye sistemi sunma asıl ilmî ilkelerden ve laik eğitim anlayışından süratle uzaklaşırken, okullarda dinselleşme şipşak artarak melal verici boyuta ulaşmıştır. MEB’in bir vakitler eğitimin dinselleştirilmesi hedefiyle Kült İşleri Başkanlığı başta kalkmak üzere, muhtelif dini para ve derneklerle eş yürüttüğü projeler ve imzalanan ‘iş birliği’ protokolleri, okulları çeşitli ehil, tarikat ve dini grupların aktiflik ve hareketlilik alanı haline getirmiştir. Eğitimde ticarileştirme politikaları artarak bitmeme etmiştir eğitim alanı da kamusal ve toplumsal işlevlerinden ayrıştırılarak, ‘serbest meydan mekanizmasına göre ‘rekabetçi’ aynı mantıkla biçimlendirilen iri bire bir ‘hesaplı sektöre’ dönüştürülmüştür. Özel öğretime destek kalık kamusal eğitim bilimi politikaları terk edilmiştir. Lüzum okul sayısı gerekse mektepli sayısı açısından baktığımızda 4 zait 4 artı 4 ile alay malay eğitimde özelleştirmenin hangi kadar acul gerçekleştiği engelsiz görülmektedir. Bu genişlik, kamusal eğitimin hükümet ve MEB iş birliği ile çökertilerek, özel öğretimin izzet desteğiyle ihya edilmiştir”

“ÖMK EŞİT İŞE EŞİT ECIR İLKESİNİ NAMEVCUT ETMİŞTİR”

“Muallimlik mesleğini itibarsızlaştıran, öğretmenlerin kazançlı sorunlarına çözüm üretmeyen, kıymet işe denk ücret ilkesini ortadan kaldıran, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren Öğretmenlik Meslek Kanunu, düzenlemesinin 14 Gücük Ay 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin arkası sıra 19 Kasım 2022 tarihinde Kariyer Basamakları Sınavı işlenmiş ve kamuda yıllardır muteber “değer işe denk ücret” ilkesi çalışarak ortadan kaldırılmıştır. Türkiye’deki bilcümle yetişek kurumlarında 15 Eş 2023 itibariyle “kıymet işe değer sevap” uygulaması şahsen siyasi kuvvet ve MEB yoluyla bertaraf bulunmaktadır. ÖMK çerçevesinde yapılan Kariyer Basamakları Sınavı sonrasında “başmuallim” ve “uzman öğretmen” unvanı alan öğretmenler tıpkısı aşama ve kademede fariza eden öğretmenlerden henüz efdal aylık alacaktır. Öğretmenlik mesleği ve öğretmenin saygınlığı ÖMK üzerinden polemiğe açılmış, öğretmenlik mesleği elan da itibarsız hale getirilmiştir.”

“İKİLİ EĞİTİM ARTARAK BITMEME ETMİŞTİR”

“Zelzele öncesi ve sonrasında depreme dayantı testini geçemeyen, 30 Ilk Teşrin depreminde ölçülü ve korkulu hasarlı meslek binaları boşaltılarak ayrımlı okullarla eşleştirilip düet eğitime geçilmiştir. Aradan yıllar geçmesine rağmen bu ekol inşaatları tamamlanıp yetişek tedrisat hizmetine sunulamamıştır. İkili yetişek yapılan okulların sayısı rastgele sabık ahit artmaktadır. Bu genişlik hijyen sorunlarına, sabahın karanlığından akşamın geç saatlerine kadar eğitim bilimi öğretimin sürmesine sebep olmaktadır.”

Share: