Ethereum tarihi zirveyi zorluyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ ISTIHBARAT SERVİSİ

Kripto paraların popülerliğinin artması ve her an elan fazla güç eliyle benimsenmesi, hükümetler için bu yıpranmamış mülk birimlerine müteveccih düzenlemeleri tevlit üzerine bir zor getiriyor. Tıpkı zamanda minval bankaları dolaşımdaki nakdin, sayısal ödeme yöntemlerinin yaygınlaşmasıyla düşüşünün kaçınılmaz olduğu gerçeğiyle karşı kaşıya. Bu eskimemiş döneme bacak uydurabilmek üzere ise gestalt bankaları kişi sayısal mal birimlerini piyasaya sürmeyi planlıyor.

Şimdiye kadar bu alanda liderliği Çin yürüttü. Mutluluk geçtiğimiz yıl evvel eşkal bankası dijital dünyalık birimi (CBDC) pilot programını başlattı ve şimdiden 5 bilyon dolarlık işlem gerçekleşti. Forbes’un haberine bakarak sayısal mülk biriminin şümullü namına gücük ay ayında piyasaya sürülme ihtimalinin yüksek olduğu düşünülüyor.

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) marifetiyle yapılan araştırı, değişik suret bankalarının de gözünün bu alanda olduğunu gösteriyor. Araştırmaya göre hat bankalarının %80’inden dahası CBDC’ler üstüne araştırmalar yürütüyor. Tabiatıyla CBDC’lerin balaban faydaları var. Seçkin yurttaş bu mal birimini cüzdanında tuttuğu takdirde, geleneksel banka mevduatlarına mahsus ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Aracısız hat bankasıyla hizmet etmek ise bankaların hüsran etmesi kabilinden riskli ihtimalleri de elimine ediyor. Bu nedenle mevduatlar, emniyetli bir şekilde saklanabiliyor.

Dahası hükümet toplumsal müzaheret evet dahi isteklendirme ödeneği keşfetmek istediği takdirde, bunu doğrudan dijital cüzdanlara servet yükleyerek gerçekleştirebilir. Yüksek ihtimalle bankacılık ücretleri üstelik oldukça bağan olacak evet de ücret kaçınan. Böylece tıpkısı banka hesabı anahtar kazancı olmayan herkese bankacılık hizmetleri açılmış olacak. Fakat CBDC’ler bankacılık sistemi için şişman benzeri tehdit oluşturuyor. Bu buut ayrımsız zamanda prosedür verilerinin denetim ve taharri üzere kullanılıp kullanılmayacağı konusundaki endişelerle dahi elan ağdalı bir arkaç geliyor.

Bu nedenle CBDC’lerin ilerleyebilmesi için ayan prensipler gerekirken, bankacılık sisteminin de hasar görmemesi üzere çabalama gösterilmesine gerekseme duyuluyor.

Dijital mülk birimlerinin hoşgörülü olarak benimsenmesinin önündeki genişlik iri zorluklardan ayrımsız tanesi, paranın forma bankalarında tutulacak olması. Ticari bankalar bu nedenle asli gelir kaynaklarını kaybedecek ve bu uzanım ticari bankalarda mevduatlar düştüğünde, Banka kredilerini kimin destekleyeceği sorusunu ortaya çıkaracak. Çünkü kredilerin verilmesini sağlayıcı fonların yaklaşık %90’ı mevduatlardan geliyor.

finansgundem.com’un derlediği bilgilere bakarak bu durumda merkez bankaları emniyet terazi görevini üstlendiği takdirde hükümet altyapı çalışmaları süpürmek ve emniyet kayıplarını azalmak durumunda kalacak. Ticari bankalar ise rakiplik için yatırım hesapları adına, ara kazanç piyasalarına yönelecek. Tıpkısı ayrıksı seçenek ise minval bankalarının eskimemiş yatırım fonlarını, ticari bankalara kredi adına vermesi.

Fakat bu aplikasyon üstelik az çok nazik riskler getirebilir. Şimdilerde bankalar tüketicilerin mevduatlarını çekebilmek amacıyla birbirleriyle yarış halinde. Ancak bu fonların tamamını hükümet elde porte ve henüz sonra bankalara yüreklilik verme evet de neşir gibi bire bir nöbet izlerse, tüketicilerin müstakil banka seçimleri politize namına rekabeti ortadan kaldırabilir.

BIS sponsorluğunda ölçülü benzeri çalışmada, önde mevrut format bankalarından oluşan bir kol bankalarda bulunan mevduatların CBDC’lere geçmesinin, bankaları korkulu anlamda işlevsiz kılabileceğini söyledi. Tıpkı zamanda mevduatların yer değiştirmesiyle bankaların yüreklilik verme potansiyelinin ve karlılığının düşmesinin mali muvazenesizlik getireceği anlatım edildi.

Araştırmacılar bilanço verilerini ana alarak bütün bankacılık sisteminin genel bir modelini oluşturdu. Çalışmada bankaların fon amacıyla mevduatlardan ara kazanç piyasalarına geçtiği takdirde bu hamlenin özsermaye karlılık oranı üzerindeki etkisi incelendi. Araştırmaya göre vezneci mevduatlarının %25’i CBDC’ye geçtiği takdirde, bankaların özsermaye karlılığının %0,3 oranında düşmesi bekleniyor. Ancak bankaların bu durumu yüreklilik maliyetlerini yükselterek önlemek isteyebileceği varsayıldığında, özsermaye karlılığı tıpkı seviyelerde kalabiliyor.

Reisicumhur Erdoğan: Efdal faize karşıyım

 

CEO’lar illet ayrılıyor?

 

Tayland’ dan turizm üzere kripto dünyalık adımı

 

Share: