Gaye 20 bilyon dolar! 5 yılda 3’e katlanacak

Emlak Yurtdışı Lansman Derneği (GİGDER) Başkanı Faruk Akbal, yabancıya gayrimenkul satışından elde edilen geliri 2023’te 15 bilyon dolara, 2025’te ise 20 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Akbal, düzenlediği online basın toplantısında yaptığı konuşmada, GİGDER’in bünye sürecinden bahsederek, bu büyüklüğünde balaban yatırımcıların ve nazik münasebet payının olduğu yabancıya göz komutan sektöründe elden bu işe mütekâsif benzeri çatı olmadığı amacıyla derneğin ortaya çıktığını bildirdi.

Hissedar sektörlerden derneğe unsur olan gurur, kuruluş ve STK’lardan bahseden Akbal, yabancıya en çokça bölük satan emlak şirketleri arasından ise 20 üyelerinin bulunduğunu, Türkiye’da yabancıların aldığı değme 100 konuttan 20’sini kendi üyelerinin sattığını anlattı.

Akbal, arsıulusal taşınmazlar pazarının 400 milyar doları aştığını, Türkiye’nin bu pastadan 6 bilyon doların üzerinde hisse aldığını kaydederek, Türkiye’yi, Türkiye’de yaşamayı, Türkiye’da yatırım yapmayı anlattığımızda, bunları özendirdiğimizde bunu artıracağız.” diyerek konuştu.

ABD, İngiltere, İspanya kabil ülkelerle rekabetlerini sürdürerek Türkiye’yi uluslararası emlak yatırımlarından sunma efdal hisse kayran 5 talih arasına oyulgamak istediklerini vurgulayan Akbal, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“İstanbul’u arsıulusal yurt yatırımının merkezi haline getirmeyi istiyoruz. Bunun üzere İstanbul’dahi kurultay, doruk ve bire bir tanıtım faaliyetleri, üyelerimizin ürünlerini tanıtması üzere kasıt ülkelerde lansman etkinlikleri gerçekleştireceğiz. Kâin pazarlardaki payımızı tasarruf etmek, Hindistan ve Güney Amerika ülkeleri kabil elan harekete geçmemiş ancak potansiyeli faziletli ülkeler amacıyla da tanıtım yazmak amacıyla cerrahi müdahale yapmak istiyoruz.”

“İlk 6 ayda yabancıların hep konut satışından aldığı hisse yüzde 2,28”

GİGDER Başkanı Akbal, gayrimenkul sektörünü ev dışı yatırımcısına 360 rütbe anlatacaklarını belirterek, bu konuda gerçekleştirdikleri faaliyetlerden bahsetti.

Akbal, 2015’te Türkiye’de satılan mecmu konut adedi içerisinde yabancıların payının yüzde 1,77 olduğunu anımsatarak, bu rakamın 2016’bile yüzde 1,36, 2017’dahi yüzdelik 1,58, 2018’te yüzdelik 2,88’e, 2019’de da yüzdelik 3,37’ye çıktığını bildirdi.

Faruk Akbal, 2020’nin geçmiş yarısında 624 bin hane satışından az dışı yatırımcıların 14 bin 262 adet ev aldığını, yabancıların payının yüzde 2,28’e gerilediğini anlattı.

Salgın nedeniyle çökme yaşandığını nâkil Akbal, “Geçtiğimiz sene 6,7 milyar dolar olan mahdut dışı envestisman rakamının pandeminin etkisiyle 2020’dahi 5 bilyon dolar civarında seyretmesini öngörüyoruz. Bu yıl 30-35 bin skor aralığında bölük satılmasını bekliyoruz.” dedi.

Türkiye’nin yabancıya konut satışında çokça kocaman potansiyele ehil olduğunu anlatan Akbal, “2023’te 15 bilyon dolarlık taşınmazlar ihracatına ulaşmayı hedefliyoruz, planlıyoruz. 2025’te bunu 20 bilyon dolara çıkarabileceğimizi düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

“Yabancıya bölük satılan iller yaygınlaşmalı”

Faruk Akbal, Türkiye’den üç nev yatırımcının hane aldığını belirterek, bir numara cins yatırımcının bahir, kum, devir kabil turizm, ikincisinin asayiş amaçlı olduğunu söyledi.

Üçüncüsünü İslamofobi başlığı altında ele aldıklarını dile getiren Akbal, MEMLUK ve AB’bile ırkçılığın, İslam karşıtlığının öne çıkması zımnında bu ülkelerden Türkiye’ye idraksiz dönüşlerin olduğunu anlattı.

Akbal, daraç dışı gayrimenkul satışında İstanbul’un öne çıktığını, onu Antalya’nın strateji ettiğini kaydederek, “bununla birlikte Bursa, Yalova, İzmir, Trabzon, Ankara üzere şehirlerimiz da yükseliyor. Bunun elan birlikte yaygınlaşması gerektiğini düşünüyoruz. Sakarya, Balıkesir, Konya, Adana, Sivas kabil çok değişik şehrimize üstelik sınırlı dışı yatırımcısının gelebileceğini düşünüyoruz. Yeter kim burada doğru tanıtım planını ortaya koyalım.” ifadelerini kullandı.

Burada çıktı belediyelerle iş birliği yapacaklarını anlatan Akbal, domestik yönetimlerle alay malay ilişkin şehre aracısız güçlükle dışı yatırımcısını kullanmak istediklerini anlattı.

Bakir garaz pazarlar Çin, Hindistan ve Pakistan

GİGDER Başkanı Akbal, Türkiye’den sunma haddinden fazla konut düzlük mevki vatandaşlarından bahsederek, serencam yıllarda kalan İranlıların imdi zirveye oturduğunu söyledi.

Çinlilerin güzeşte yılın sonlarına akilane göz alımında artışa geçtiğini dile getiren Akbal, şöyle bitmeme etti:

“Dünyanın bildirme şişman gayrimenkul yatırımcısı Çinlilerdir. Bugüne kadar yaptıkları yatırımların 500 milyar doları aştığı anlatım ediliyor. Seçkin sene dünyadan 50-100 bilyon dolar aralığında gayrimenkul alıyorlar. Çin potansiyelini daha keşfedemedik ancak pir ayrımsız evolüsyon sonuç bir yıldır Çinlilerin taşınmazlar yatırımı arttı. Burada firmalarımızın tanıtımı iri. Burada elan etken ve elan dizgesel tanıtım politikalarıyla Çinlilerin Türkiye’ye olan ilgisini artırmak istiyoruz.”

Akbal, şu anda listede düz almayan Pakistan’ın hızlı antre yapabileceğini kaydederek, oradaki STK’lar ile kontak halinde olduklarını, bunun ati süreçte satışlara yansıyacağını düşündüklerini söyledi.

İngiltere pazarına yönelik çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Akbal, “Hindistan’dan konut yatırım talebi şu anda haddinden fazla az ama potansiyeli efdal bir talih. Oraya yönelik birlikte çalışmalarımız söz konusu.” dedi.

“Nitelikli yatırımcı sayısı artacak”

Faruk Akbal, Türkiye’nin arsıulusal taşınmazlar tanıtımındaki yüzü olarak lansman, hususiyet, asayiş ve eğitim bilimi alanında geliştirdikleri projeleri hayata geçireceklerini belirterek, bu başlıklar altında gerçekleştirecekleri faaliyetlerden bahsetti.

Arabuluculuk mekanizmasını elan hızlı çalıştırarak anlaşmazlıkları çözeceklerini dile getiren Akbal, problemlerin yüzdelik 70’inin diyalogla çözülebileceğini anlattı.

Akbal, uluslararası yatırımcıya bölük satışında güvenilirliğin oylumlu olduğunu kaydederek, cemiyet üyesi şirketlerin emin olduğunu, denetlendiğini ve onaylandığını gösterecek bir akreditasyon ve kürsü içi denetim mekanizması üstünde çalıştıklarını bildirdi.

Türkiye emlak pazarına ilginin akıbet birkaç yıldır ferdî yatırımcı ağırlıklı olduğunu aktaran Akbal, “Sonuç yıllarda afiyet ve ekonomideki gelişmelerin, dövizin aynı seviye avantajı sağlamasının kalifiye yatırımcıyı baştan hareketlendireceğini düşünüyoruz. Nitelikli yatırımcıya müteveccih fonların kurulması üzere enerjik çalışmalar yürüteceğiz.” diye niteleyerek konuştu.

Akbal, ati birkaç sene içinde güçlükle dışı taşınmazlar alımında kalifiye yatırımcı sayısının artacağını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Avrupa’dan doğruluk ettiğimiz yatırımı alamıyoruz. Avrupalı gayrimenkul yatırımcısının önümüzdeki yıllarda henüz aşkın geleceğini düşünüyoruz. Çin’in 2025’te birinci sıraya oturmasını bekliyoruz. Hindistan şu anda ilk 20’dahi dahi değil. Küresel anlamda ağır sıklet emlak yatırımcısı olan Hindistan dahi Türkiye’ye gelecek. Avrupa, Çin ve Hindistan’ı önce 10’bile göreceğiz.”

Share: