Icar artışları: Fiyat dengelenmesi 2023’ten bilahare türlü

İngiltere merkezli ayrımsız Yurt danışmanlık firması olan Knight Frank’ın en son açıkladığı ‘Küresel Basamak Fiyat Endeksi’ sonuçları dünyadaki bölük krizini eksiksiz detaylarıyla ortaya çıkardı. 2021’in ikinci çeyreğinin baz alınarak oluşturulan ve 55 ülkenin ortalama değer değişimlerinin incelendiği endeksin ilk sırasında yüzde 29.2’lik artışla Türkiye meydan alıyor.

Ayrıca Rusya, Almanya ve Türkiye bile dahil tutmak üzere 15’i fazla ülkede çift haneli yükselişler göze çarpıyor. Bildirme dikkat çekense ortalama bölük kıymet artışının kaslı ekonomilerde gelişmekte olan ülkelere göre iki kattan birlikte aşkın gerçekleşmiş olması…

Hürriyet’ten Maksat Kobal ve İsmail Sarı’nın haberine göre; Ev fiyatlarındaki artış cümle dünyada kiralara de çoğalma yerine yansıdı. Taşınmazlar uzmanı Gökhan Taş, “Geçtiğimiz senelerde ilkokul yüz bin teklik değeri olan evlerin değeri şimdilerde 1 milyonu buldu. Nedeniyle evini iki bin liraya veren ev sahibi, değerin artmasıyla kirayı birlikte beş bin liraya çıkardı” dedi.

İKİ ÜLKEDE FİYATLAR DÜŞTÜ

Yılın ikinci çeyreğine kadar olan dönemde çabucak iki ülkede düşüş kaydedildi. O ülkeler ise yüzde 0,9’la İspanya ve yüzdelik 0,5 ile Hindistan. Uzmanlar ise Kovid-19 vakalarındaki zir yönlü hareketle önümüzdeki çeyrekte bu ülkelerde dahi artım görüleceğinin altını çiziyor.

EVDEN ÇALIŞMA HANE PİYASASINI BILE ETKİLEDİ

Goldman Sachs ekonomisti Sid Bhushan ise konuyla ilişik ayrımsız ekonomi dergisine yaptığı açıklamasında; ÇAKER, Kanada, İngiltere ve Bakir Zelanda’daki bölük fiyatlarındaki yükselişte bağan faiz oranlarının birlikte evden çalışmaya geçişin de hareketli olduğunu söylüyor.

Basamak fiyatlarındaki patlamanın elan ne kadar bitmeme edeceği belirsizliğini korurken Bhushan, “Fiyattaki patlamanın aynı sebebi bile konut arzının azalması” diyor.

PEKİ FİYAT ARTIŞLARI HANGI BÜYÜKLÜĞÜNDE HENÜZ BITMEME EDECEK?

Global çapta ev mir ve Kira fiyatlarında sürekli devam eden artışı, arsıulusal benzeri emlak müşavirlik şirketinin Türkiye başkanı olan Gökhan Taş, emlak envestisman danışmanı Ayşe Fügen Arda ve emlak valüasyon uzmanı Ahmet Büyükduman ile konuştuk.

Dünyada hane fiyatındaki artışta başı Türkiye çekerken onu sırasıyla Yeni Zelanda, ESIR, Slovakya, İsveç, Lüksemburg, Avustralya, Hollanda ve Rusya izlem ediyor. Bu ülkelerde çift haneli artışların görülmesini neye bağlıyorsunuz?

Gökhan Taş: Türkiye, Eskimemiş Zelanda, Amerika kabilinden yerlerde basamak fiyatlarında yaşanan koşa haneli artışların yeryüzü büyük nedeninin insanların az olan villa ve özgür sevimli, ihtimal iri balkonlu kişi makul görevlendirmek istemesi. Gayrı ülkelerde cesaret oranlarının çokça düşük olması de ilk defa ocak alacakların sayısında şişman tıpkısı artışa sebep oldu. Talebin artmasıyla basamak fiyatlarında bile neredeyse yüzdelik yüzü bulan artışlar yaşanıyor.

Ev fiyatlarındaki artışın bire bir diğer nedeni bile konut arzının azalması. Dünyada pandemiden etraf kestirmece tıpkı buçuk yıldır rate hane arzının eskiye bakarak azalmasından periferi üstelik alelhusus ikinci ellerde ayrımsız bedel artışı var. Parçalanmamış dünyada artan inşaat maliyetlerinden kontekst yıpranmamış bölük fiyatlarının maliyetinin artmasından kaynaklı bile bir çoğalma bulunan.

Ahmet Büyükduman: Konut fiyatlarındaki koşa haneli artışların arkasında iki kesim ana sebep var. Aynı tanesi kırsala yöneliş yani dünyanın temas yerinde hür ve kırsala yakın evlere yönelik irade artmış gözüküyor. İkinci tarafı de hazırlık zincirlerindeki zayıflama. Bu eve kapanma, içtimai elektrik dönemlerinde hem bakir inşaatlar yavaşladı hem birlikte gereç tedarik zincirlerinin geri hizmet bağlantıları kopuk oldu. Bu birlikte ağır sıklet ölçüde fiyatlara yansıdı.

Acun çapında bölük fiyatlarında yaşanan yükseliş kiralara kuşkusuz yansıyor?

Gökhan Taş: Tekmil dünyada icar fiyatlarındaki artım hane fiyatlarına paralel olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Rakamları ortalama olarak verdiğimizde göz satış fiyatlarındaki yüzde 27 artma, icar fiyatlarına yüzdelik 30 adına yansıyor. Yani hane fiyatlarındaki artıştan birlikte faziletli kira artışları yaşanıyor. Alelhusus da pandemiden muhit tamlık dünyada hane arzının kıt olması bile bu artışlarda haddinden fazla iri enerjik.

Icar fiyatlarında artma sürmeye devam edecek mi?

Gökhan Taş: İnşaat maliyetlerinde şişman artışlar yaşandı ve şu zaman bakir yapım maliyetleriyle ortaya sâdır ve satılan konutlar fazla yok. Önümüzdeki dönemde bu daireler dahi satışa çıktığında göz fiyatlarında yüzde 50 civarında artışlar yaşanacak. Nedeniyle kiraların da sunu birkaç yüzde 50 oranında artacağını düşünmeliyiz. 2023 yılından sonradan yeni bölük arzıyla bu arada fiyat dengelenmesi kiralarda dahi cins. Fakat o devir da nazik düşüşler yaşanacağını düşünmüyorum.

Tıpkı hane krizi mi yaşanıyor?

Gökhan Taş: On sene öncesine büyüklüğünde acun nüfusunun yüzde 40’ı şehirlerde yaşarken şu anda şehirlerde güç oranı neredeyse yüzdelik 66’evet büyüklüğünde çıkıntı durumda. Nedeniyle şehirlerde kalan mektepli kıymet eskimemiş hane arzı azalmış durumda. Bu global çapta hele Çin, Hindistan gibi ülkelere baktığınız ant şehirde eş oranı çokça artıyor.

İstanbul, Delhi, New York kabil iskân alanları bile buna sunturlu birer denk. Buralarda aynı basamak krizinden tekessür kullanılmamış yapı yapılamama kriziyle alın karşıyayız. O yüzden zaman baktığınız ant İstanbul’un yanı başında Tekirdağ’birlikte veya Gebze’dahi ev yapılabilecek metin haddinden fazla düz var amma dizge İstanbul’dahi benimsenmek istiyor.

Göz fiyatlarındaki yükseliş lacerem taharri altına alınabilir? Bu yükseliş henüz ne büyüklüğünde sürer?

Ahmet Büyükduman: Hane fiyatlarındaki yükselişi kontrol altına alabilmek için yıpranmamış ihtiyaçlarla uyumlu ev üretiminin artırılması gerek. Arzu ise rustik kesimlerdeki evlere müteveccih. Bari bu talebi karşılayacak sunma üstelik geçişsiz. Öyleyse kırsalda arzu edilen konut yapımına ciddiyet isnat etmek gerekiyor. Tıpkı taraftan de maliyetleri düzenleyebilmek amacıyla tedbir zincirlerini kolaylaştırmak gerekiyor.

Konut fiyatlarındaki bu artış pandemi birlik anlamıyla kontrol altına alanına büyüklüğünde bitmeme edecek üzere gözüküyor. Gereç maliyetlerindeki artım hala devam ediyor. Burada şöyle ayrımsız şey kabil; ara sıra malzemeler yerlerine konulabilir. Yani kaba yerine plastik kadar ikame malzemeler kullanılabilir. İnşaat sektörü da kendini ikame malları kullanmaya uyarlanmış edebilir.

Global çapta inşaat maliyetlerindeki yükselişten birlikte sık sık bahsedilir oldu. Bu maliyet yükselişi fiyatlara yansıdı mı?

Gökhan Taş: Metrekare ünite fiyatı 6 bin liralık olan aynı gayrimenkulün metrekaresinin şu anda 10 bin lira seviyelerine geldiğini görüyoruz. Yan tarafında ayrımsız gereksiz yer olsa ve orada yıpranmamış konut yapılsa bire bir konutun metrekare maliyeti 12 bin teklik olur. Nedeniyle 12 bin liraya servet eden müteahhit birlikte yer birkaç 15 bin liraya kıymak zorunda kalıyor. Önümüzdeki dönemde emlak fiyatlarında minimal yüzde 50 artma olacak. ‘Çokça denk artışı oldu daha birlikte olamaz’ kabil düşünüyoruz ama daha bile fazla olacak.

Ayşe Fügen Ardıl: İnşaat maliyetlerinin yükselmesi böylece yurt fiyatlarında bile artma yaşandı. Bu üstelik alıcılara da doğrudan namına yansıdı. İnsanlar natürel olarak ‘Fiyatlar tedricen elan üstelik yükselecek ve aynı dakika ilk ocak alalım’ diye talepte bulundukça birlikte arz-arzu dengesi bozuldu. Sunma irade dengesi bozulunca dahi fiyatlar artmaya bitmeme ediyor.

Maliyetler yükseldikçe firmalar ve yatırımcılar da bekledi ve iki yıldır az daha kullanılmamış inşaat olmadı. İnşaatlar bekledi, yıkılmış binalar bekledi. Deminden ise yavaş yavaş başlıyor. 2024 yılına doğru bu inşaatlar bittiğinde meydan düzelir kabilinden görünse fiyatların çıktı geriye gelmesi kabil değil görünüyor.

Hane almayı düşünenler ne yapmalı?

Uzmanlar bu konuda ayrımlı görüşlerde…

Ahmet Büyükduman: Bölük almak isteyenler pandeminin taharri altına alınmasını beklesinler. Zira pandemiyle gelişigüzel konut tercihleri güç ölçüde değişti. Bu tercihlere inşaat sektörü elan ahenk sağlayamadı. Pandemi arama altına alındıktan bilahare da mücahede koşullarında güç tebeddülat olacak. Açıktan mesai, internetten ahzüita, açıktan eğitim bilimi üzere olaylar lokasyonun önemini ortadan kaldırdı. Gayrimenkuldeki genişlik koskocaman ayar bileşeni şimdiye kadar lokasyondu. O nedenle piyasaların oturmasını pandemi sonrası emek koşullarının baştan düzenlenmesini beklemelerini kaynak ederim.

Ayşe Fügen Arda: Belki 2015-2016 yılları arasında hane alanlar tıpkısı müddet pişman oldu. O dönemde dövizin yükselişine paralel olarak göz fiyatlarının artmadığı düşünüldü. Zira stoklar haddinden fazla fazlaydı amma demin istif namevcut. O yüzden emlak bugün alınsa birlikte önümüzdeki yıl yeniden karlı olacak. Maliyetler bu çabuk artmaya devam ederse basamak fiyatlarındaki yükseliş birlikte seçme ahit artacak. Şayet ellerinde imkan varsa beğendikleri konutları kaçırmasınlar. Zira emlak tafsilatlı dönemde hiçbir devir kaybettirmez.

Dünyadaki kira artışından etkilenen bazen Türk vatandaşları bile yaşadıkları ülkedeki sonuç durumu hurriyet.com.tr’ye anlattı.

YENİ ZELANDA’DAKİ TÜRK ANLATIYOR:
‘EV FİYATLARI SON İKİ YILDA ÇOK ARTTI’

Yıpranmamış Zelanda’dahi sayı farkı karı fiyatı 1 milyon dolara yaklaşırken vatandaşlar üstelik hükümetten bu krizi acil benzeri şekilde ele almasını bekliyor. İkinci çeyrekte yaşanan yüzdelik 25.9’luk artma Yeni Zelanda için sonuç 18 yılın genişlik kötüsü. Bu yükselişi ise bildirme çok kiracılar hissediyor.

Yıpranmamış Zelanda’daki icar ve komutan fiyatlarını detaylı süredir Eskimemiş Zelanda’de zinde Ceylan Doğan ile konuştuk.

Eskimemiş Zelanda sülale piyasasında, fiyatların yukarıya akilane debi etmesinin alışılmış benzeri ebat olduğunu ama akıbet tıpkısı senede balaban bir artım yaşandığını belirten Doğan, “Uygulanan güneş tacı virüs politikaları nedeniyle kalifiye insan toprak kayması durmuş olduğu amacıyla, gelişigüzel sektörde kayırıcı gücü açığı bulunuyor. Buna yapım sektörü da karışma ve bu genişlik yapı imal hızlarını kontra etkilemiş durumda. Filhakika bağlı olan aile stokunun tam hızda artmaması ise aile fiyatlarının sonuç 2 yılda normalin üstünde artmasına sebep oldu” dedi ve ekledi:

“Eskimemiş Zelanda’bile teferruatlı süredir sülale talebinin bittabi karşılanacağı ve fiyatların elbette elan erişilebilir olacağı tartışılıyor. Yatırım gayeli ev ahzetmek zorlaştırılırken, alelhusus ilk defa aile alacaklara bir nice zahmetsiz sağlanıyor. Itimat programlarına ise ilk defa sülale alacaklar için daha esnek, düşük peşinat ve nema oranları getirildi.”

“KİRALIK KARI SEÇMEK ÇOKÇA GÖSTERIŞSIZ DEĞİL”

Doğan, ferah standartlarda tıpkısı evi haftalık 500-900 dolar arasında kiralandığını gelişmekte olan evet birlikte şehir merkezine uzak bölgelerde rakamın yarıya andıran düştüğünü belirtti.

“Eş komutan fiyatlarındaki artma bu denli yüksekken, kiralardaki çoğalma daha kısık izlem ediyor. Ayrıca, ev sahipleri, kiracıdan memnunsa biraz yıl kiranın artmadığı, çakılı kaldığı durumlar oldukça fazla. Buna karşın kiralık familya tedarik etmek haddinden fazla birlikte olağan değil.”

HOLLANDA’DE ÜSTELIK SUNU IRI ARTIŞ KAYDEDİLDİ

Hollanda’dan sülale satın almak isteyenler için üstelik ızdırap haberler geliyor. Ev fiyatları sıkışık dört aydır rekor kırıyor ve 20 yıldan aşkın süredir yaşanan sunma balaban artım kaydedilmiş durumda. Hollanda İstatistik Kurumu, yapım maliyetlerinde dahi rekorların görüldüğünü bildirirken, fiyatlardaki yükselişin ana sebebinin hane sıkıntısı olduğunu kaydetti. Artan Bölük Fiyatları Amsterdam’da yıllardır bire bir ülkü olsa birlikte artık ülke çapında hissediliyor.

“ÜLKEYE OLAN GÖÇ ARTTI, KİRALIK EVET DA SATILIK EŞ HATIRLAMAK İMKANSIZ”

Ayrıntılı süredir Hollanda’nın kuzeyinde hararetli İpek Evci, göz fiyatlarındaki artışı ve bölüt yansımasınına ilgili konuştu.

Pandemi döneminde ve sonrasında hem satılık hem bile kiralık evlerin değerlerinde muayyen benzeri düşüş olabileceğini düşündüğünü belirten İpek Evci, “Fiyatlar beklentilerimizin aksine yükseldi. Kiralık yahut satılık ocak bulma konusunda üstelik teessürat yaşanıyor, neredeyse imkansız ayla geldi. Ülkeye göç pahal şekilde artma göstermiş durumda ve denizi doldurarak büyüklük topraklarını genişleten Hollanda üzere inşaat yapacak yerey temin etmek oldukça el. Koronavirüsün birlikte etkisiyle inşaat sektörü yavaşladı, göz açığı arttı” dedi.

PROTESTOLAR GERÇEKLEŞTİRİLİYOR
‘ÖĞRENCİLER TEK BAŞLARINA KİRAYA ÇIKAMIYOR!’

İpek Evci antrparantez bakir iş hayatına başlayan gençlerin ya de öğrencilerin yegâne başına kiraya çıkmasının serencam dönemde daha dahi ağırlık hale geldiğinin altını çiziyor ve protestoların arttığına vurgu yapıyor.

“Devletin muayyen gelir düzeyinin altında idrak sağlayıcı kişilere sağladığı müzaheret paketleri, konut yardım sistemleri var. Fakat bu vatandaşlar aracılığıyla ehliyetli görülmüyor ve kimi vakit protestolar gerçekleştiriliyor. Yer ve arzu dengesinin bulunması çoğu devir baskı oluyor. Bu doğrultuda günümüze büyüklüğünde genelde müstakil evet de birkaç kıvrım konutlar tercih eden Hollanda, yeni dönemde ara sıra bölgelerinde apartman inşaatlarına dahi hız verdi.”

AVUSTRALYA’DA ÜSTELIK MÜSTAKİL EVLERDE YÜKSELİŞ ELAN FAZLA

Hane fiyatlarında yüzde 16.4 ile listenin geçmiş sıralarında olan Avustralya’da bile rekor artışlar görüldü. Alelhusus Sydney ve çevresinde gayrimenkul fiyatları güzeşte yıla göre yüzde 19 arttı. Sunu bati büyümeye ehil olan Darwin’da üstelik yükseliş yüzde 13 civarındaydı. Familya fiyatlarına bakıldığında ise bağımsız milletvekili evlerde apartman dairelerine bakarak elan şişman artışlar görüldüğü kaydedildi.

Ocak sahibi, kiracıyı evden cebren çıkartabilir mi?

 

Berlin’de kira artışlarına dur emreylemek amacıyla yapılan referandumdan ‘evet’ artık

 

Almanya’üstelik kira artışlarına hal aranıyor

 

Share: