İMSİAD: İş yerleri bile kentsel dönüşüme alınmalı

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Mustafa Andıç, “Hükümetimizin kentsel inkılap anlamında yıllık 300 bin basamak üretimi kadar benzeri planı var. Bununla ilgili daima destekler oluşuyor. Kentsel transformasyon projelerinde KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi, bindi kredilerinin aşama başına 125 bin liradan 200 bin liraya çıkarılması kabil alınan son kararları çok değerli buluyoruz. Konutlarda vatandaşları evlerinden kiraya çıkarıp binayı yıkıp bilahare yenisini yapıyoruz. Aynı fabrikada bundan bahsetmek benzer değil. O makinelerin çalışması, üretimin bitmeme etmesi geçişsiz. Zımnında haddinden fazla daha maharet aynı laf. İşinin ehli eşhas bunun analizini ve projelendirmesini yapmalı” açıklamasında bulundu

İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç, Türkiye’deki yapıların durumu göz önüne alındığında değişimin veya kentsel dönüşümün ertelenmemesi gerektiğini söyledi.

Bakir iskân bölgelerinde planlamayı daha er yaparak seri ayrımsız şekilde dönüşüme gidilmesinin önemine meni eden Andıç, “Hükümetimizin kentsel dönüşüm anlamında almanak 300 bin bölük üretimi üzere ayrımsız planı var. Bununla ilgilendiren sürekli destekler oluşuyor. Kentsel transformasyon projelerinde KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi, bindi kredilerinin sekmen başına 125 bin liradan 200 bin liraya çıkarılması kabilinden alınan serencam kararları çokça altın buluyoruz.” dedi.
Andıç, kentsel dönüşümün çokça mehabetli olduğunu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuya şişman önem verdiğini dile getirdi.

Sürecin hızlandırılmasına müteveccih yapılabileceklere değinen Andıç, şöyle devam etti:

“Devletimizin kentsel dönüşümü aynı milli asayiş sorunu gibi görerek bu konuda icraat yapması gerektiğine inanıyorum. Tıpkısı ülkenin milli güvenliği gündeme geldiği zaman vatandaşına üstünlük tanımaz. Nedeniyle kentsel tahavvül bile kesinlikle benzeri milli düzenlilik sorunudur. Burada devletimizin önden gitmesi geçişsiz. Hele kent merkezlerindeki komşu sıra bölgelerin dönüştürülmesinde devletimizin önden gidip mezuniyet maliklerini eş paydaya getirmesi geçişsiz. Ondan sonra üstelik ihaleyle devir temsilcilerine bunu vererek çokça şen yürütebilir. Tabiatıyla burada hakikat bile lazım çünkü zor ve dirimsel seviyeleri bağan insanlarımız var. Buralarda de devletimiz bir nesep aktarırsa sistemi çözüme kavuşturabilir. Seksiyon bunu yapabilecek durumda, bu dönüşüme bile amade.”

“SANAYİDEKİ KENTSEL DÖNÜŞÜM BİRAZ DAHA FARKLI OLACAKTIR”

Mustafa Muhtıra, inkılap denildiğinde sadece konutların değil fabrikaların, aksiyon yerlerinin bile düşünülmesi gerektiğini anlattı.

Alelhusus Bursa kabilinden sanayisi mütekâmil, bir nice endüstri bölgesi olan şehirlerde binlerce insanın fabrikalarda çalıştığını anlatım fail Muhtıra, “Evveli mamul ve sonra eklemelerle büyütülmüş bir nice fabrika var. Başlangıcından 10-20 yıl sonra farklı iştigal konularında çalışmaya devam eden fabrikalar bile bulunuyor.” diye konuştu.

Andıç, depremin hangi ahit olacağının bilinemediğine dikkati çekti.

Fabrika ve aksiyon yerlerinde inkılap konusunun gündeme alınması talebinde mevcut Andıç, şunları kaydetti:

“Bu fabrikalarda çok okkalı araba yatırımları var. Alınmış olan işlemler, belli taahhütler ve yatırımların ödemeleri var. O yüzden fabrikalarda yahut uran bölgesindeki dönüşüme de evleviyet vermemiz ve kentsel dönüşümü sanayide dahi daha çok önümüze alıp konuşmamız geçişsiz. Sanayideki kentsel transformasyon biraz henüz farklı olacaktır. Konutlarda vatandaşları evlerinden kiraya çıkarıp binayı yıkıp bilahare yenisini yapıyoruz. Ayrımsız fabrikada bundan bahsetmek benzer değil. O makinelerin çalışması, üretimin devam etmesi geçişsiz. Zımnında çok elan maharet bir laf. İşinin ehli kişiler bunun analizini ve projelendirmesini yapmalı. Bu konuda 6306 sayılı kanun üzere endüstri bölgelerine müteveccih benzeri emek yapılması gerekiyor.”

Kentsel dönüşüme eskimemiş finansman modeli

 

Kentsel dönüşüm başladı! Kiralar katlandı

 

Kentsel dönüşümde pandemi gelişmesi

 

Share: