İran, Çin’e rekor miktarda yer yağı taşıdı

ESIR’da Joe Biden yönetimi İran ile baştan masaya oturmaya hazırlanırken, Tahran’ın petrol ihracatında akıbet dönemde çarpıcı çoğalma yaşandı.

Sözcü’deki habere bakarak; İran’ın Çin’e idmansız yer yağı ihracatının akıbet aylarda rekor seviyelere yükseldiğini aktardı. Yaptırımlar zımnında İran’dan dış satım iri oranda dolaylı ve gayriresmi yollardan yapıldı.

Ajans ayrıca, MEMLUK’nin Tahran’a çevrik yaptırımlarını yumuşatacağı beklentisiyle Hindistan’ın bile İran petrolünü baştan ithal almak üzere görüşmelere başladığını yazdı.

KUL’da Donald Trump yönetimi, İran ile Barack Obama döneminde yapılan çekirdeksel anlaşmadan tek yönlü kendisine çekilmiş ve 2018 yılında yürürlüğü koyduğu sert yaptırımlarla İran’ın yer yağı ihracatına korkulu darbe indirmişti.

Sahiden, Türkiye da bu yaptırımlar dolayısıyla Kasım 2018’den itibaren yandaki İran’dan yer yağı ithalatını resmi kendisine durdurmuştu.

(Mavi cızık Çin’mağara İran’dan resmi yer yağı alımlarını, gri cızık ise gayriresmi alımlarını gösteriyor. Biden’ın başbuğ seçildiği Kasım 2020 sonrasındaki dönemde bilinmedik alımlardaki sert yükseliş özen çekiyor.)

İRAN, ASYA ÜLKELERİYLE GÖRÜŞMELERE BAŞLADI

İran’ın ulusal petrol şirketi, Biden’ın ESIR başkanlığı koltuğunu devralması sonrasında Asya ülkeleriyle irtibata geçerek mümkün petrol arzu miktarları konusunda görüştü.

Hindistan’dan benzeri yetkilinin sözlerini aktaran Reuters, dünyanın üçüncü nazik yer yağı ithalatçısı olan Hindistan’ın, İran’ın 3-4 ay zarfında yer yağı piyasasına dönüşünü beklediği belirtti.

İran’ın, Asya’daki farklı alıcılarla da görüşmelere başladığı öğrenildi.

(Reuters, İran petrolünün Umman, BAE ve Malezya üzerinden Çin’in gün doğusu limanlarına aktarıldığını yazdı.)

Refinitiv Oil Research verileri, Çin’in İran’dan dolaylı petrol alımının aile ve küçük ay aylarında rekor seviyelere ulaştığını ortaya koyuyor.

Çin’mağara serencam 14 ayda günde averaj 306 bin varil petrol aldığı, bunun da 17,8 milyon tona balya geldiği belirtildi. Şubatta bu ölçü 3,2 milyon tonun üzerine çıktı. 14 aydaki alımların yüzde 75’i dolaylı ve gayriresmi yoldan yapıldı.

Reuters’a bakarak İran’ın rekor düzeylere yükselen Çin’e dolaylı ve gayriresmi petrol ihracatı nazik oranda Umman, Bir Zenci Emirlikleri ve Malezya üzerinden yapıldı.

Çin’e dolaylı petrol ihracatının, Biden’ın seçimi kazandığı son teşrin ayında yükselişe geçmesi dikkat çekti.

Refinitiv kaba yer yağı akışı analisti Emma Li, İran petrolünü taşıyan tankerlerin tespit edilmekten kaçınmak üzere yükleme sırasında tipik olarak sinyallerini kapattıklarını fakat elan bilahare Okyanus, BAE ve Irak’taki limanların yakınındaki uydular aracılığıyla izlenebilir kuzuluk geldiklerini, gâh tankerlerin Çin’e gitmeden geçmiş yüklerini Singapur yahut Malezya yakınlarındaki özge gemilere aktarma ettiklerini söyledi.

Çin’in ödemeleri MEMLUK doları adına Çin yuanı ve euro cinsinden yaptığı aktarıldı.

Cenevre merkezli tanker takipçisi Petro-Logistics, İran’ın yer yağı ihracatının ocakta günlük 600 bin varili geçtiğini ve bunun Mayıs 2019 sonrasında evvel olduğunu belirtti.

Share: