İslami para dünyası ve Türkiye’nin şansı

Elektrikteki zayi-gizliden gizliye taramaları kapsamında 2003’ten bu yana tahminî 52 milyon sürdürümcü kontrolü gerçekleştirildi. Bu kapsamda, toplanmış 10,84 bilyon kilovat saat ve 2,8 bilyon liraya karşılık gelen geriden geriye tahakkuku gerçekleştirildi, 671 bin abone üzerine ise savcılığa yanlışlık duyurusunda bulunuldu. Şırnak, kayıp-kaçakta geçmiş sırayı alırken Isparta son sırada yer aldı.

Geriden Geriye ve vasıta dışı neşelilik kullanımının önlenmesi üzere faaliyet tevzi şirketleri marifetiyle hayatiyet abonelerinin ölçü sistemleri kaçak kullanımı engelleyecek şekilde arama ediliyor. Sinsice arama takibi amacıyla kayıp-sinsice tarama çalışmaları dahi süreli yerine sürdürülüyor.

Erke ve Tabiatıyla Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, bu çerçevede, 2003 yılından 1 Kasım 2013’e büyüklüğünde yapılan zayi-çaktırmadan tarama çalışmalarına göre tahminî 51,8 milyon sürdürümcü kontrolü gerçekleştirildi. Bu kapsamda, toplanmış 10,84 bilyon kilovatsaat, yani 2,8 milyar liralık uğrun tahakkuku gerçekleştirildi. Bunun beraberinde 671 bin sürdürümcü karşı savcılığa yanlışlık duyurusunda bulunuldu.

KAYIP-UĞRUN ORANI YÜZDELIK 15’E İNDİ

Zayi-kaçakla savaş kapsamında ruh tevzi şirketleri bünyesinde aranjör gelgel ve müşteri ilişkileri müdürlükleri bulunuyor. Şirketlerin kombinezon yapısında etkin ekipler oluşturularak uğrun canlılık kullanımının önlenmesine çalışılıyor.

Bu doğrultuda, son yıllarda zayi-kaçak cıvıltı kullanımına müteveccih planlı çalışmaların sonuçları yüzleri güldürdü.

Kayıp-kaçak oranlarının azaltılması Türkiye’de erke alanındaki ana hedeflerin başında gelirken düzenlenen vahim icraat ve alınan tedbirlerle büyüklük genelinde 10 sene ilk yüzde 25 düzeyindeki kayıp-uğrun oranı yüzde 15’e kadar çekildi.

Özelleştirilen hareketlilik tevzi şirketlerine kaybolma-kaçakları tenkis zorunluluğu getirilirken, Türkiye geneli için 2015 yılı kayıp-uğrun hedefi yüzde 10 yerine belirlendi.

Share: