Karantina döneminde uyuzlu vakalarında artım

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi ve Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekayi Kutlubay, rastgele sene alelumum yemeden içmeden şita aylarında belirli aynı artış gösteren uyuzlu vakalarında, bu sene farklı kendisine korkulu bir patlama yaşandığını ve özellikle tedaviye karşın iyileşmemiş mukavim hastalarla çokça sık karşılaştıklarını söyledi. Pandemi dolayısıyla evlerde ayrıntılı süre tıpkı arada ayakyolu geçirmek zorunda kalan eş bireyleri arasındaki bulaşmaların bile arttığına ilgi çeken Doç. Dr. Kutlubay, işsiz hazırdaki ilaçlara direnç gösteren vakalar dolayısıyla çareyi anadan görme, ika ilaçlara dönmekte bulduklarını söyledi.

BULAŞMASI İÇİN 15 DAKİKALIK ILIŞKI YETERLİ

Doç. Dr. Kutlubay, uyuzlu parazitinin bulaşması için 15 an kap ya da kayıt temasının ehliyetli olduğuna değinerek, karantina zımnında familya içi temasların elan da arttığını belirtti.

Kutlubay, “Icap bizim hastanemize, Cerrahpaşa Hastanesi’ne, lüzum değişik hastanelerin cildiye polikliniklerine başvuran uyuzlu vakalarında güç tıpkısı artış olduğunu gözlüyoruz. Daha bile önemlisi bu yıl ayrımlı adına, henüz evvel kişileştirme almış tedavi uygulanmış hastalarda tedaviye rağmen direnç kaslı oluyor ve kâin ilaçlarla de tedavi edemiyoruz. 8-10 kat doktora gitmiş, akilane tanı konmuş amma piyasadaki ilaçlarla defaatle tedavi görüp kür sağlanamamış ve ev süresince herkese bulaştırmış vakalar halinde geliyorlar kliniğimize. Hatta arada sırada, kül eş bedaheten polikliniklerimize başvuruyor. Bu hastalık deriden ya da yük temasıyla bulaşıyor. 15 an ehliyetli bulaşması için. Karantinadan belde insanlar sınırlı alanlarda daha teferruatlı süreler kalıyorlar. Bütün sülale evde daha fazla fasıla geçirdiği amacıyla üstelik irtibat süresi artıyor. Bu da bulaşmanın eş bireyleri ortada haddinden fazla hızla gerçekleşmesine hastalık oluyor. Ayrımsız kişi uyuzu kaptıysa ailedeki gayrı fertlerin yakalanması birlikte kaçınılmaz oluyor” dedi.

 “KÜKÜRT VE KATRAN İÇERİKLİ ANADAN GÖRME KARIŞIMLAR YAPTIRIYORUZ”

Evde uyuz tanısı kayran bir kişi varsa belirtisi olsun olmasın karı sair bireylerine dahi tedavi uygulanması gerektiğine işaret eden Doç. Dr. Kutlubay, “Verdiğimiz ilacın cağ sonrası hafif buğulanmış vaziyetteyken çeneden kötü bilcümle vücuda, ayak tabanı, göl ayağı inç araları üstelik karışma sürülmesi gerekiyor. Bir Vakitler 12 saat bekleme süresi önerirdik fakat dayanım nedeniyle daha çok 24 saat kalması gerekiyor ilacın. 24 saat sonra sökel gene duş alıyor, kullandığı bilcümle akak çarşaflarını, giysilerini vs, bildirme bir iki 60 derecelik sıcaklıktaki kaynatarak yıkaması gerekiyor. beraber bilcümle sülale halkı ve temasta bulunan eşhas de aynı tedaviyi uygulamak zorunda. Bu Tedavinin 2-3 gün sonradan tekrarlanması gerekiyor. Ama burada sorun şu, hele akıbet dönem mevrut vakalarda, tedavide kullandığımız piyasadaki iki değişik uyuzlu ilacına birlikte dayanım söz konusu. Bize mevrut hastalar bu ilaçları tekraren kullanmış olmasına karşın tedavi görememiş oluyorlar. Biz da bu nedenle daha önceki etkinliği kanıtlanmış, kükürt, katran vb içeren bazen etme ilaçlara zaman yaptık. Onunla beraber ağızdan alınması müstelzim uyuzlu ilaçları birlikte var. Fakat onlar şu dakika Türkiye’de kâin değil. Gâh hastalar ev dışından getirtiyor eczanelerine” şeklinde konuştu.

“KOVİD VE UYUZLU BELİRTİLERİ KARIŞTIRILABİLİR”

Ara Sıra Kovid vakalarında, kaşıntı, kızarıklık, bozuk üzere dermatolojik âraz olabildiği üzere kimi zaman uyuzlu belirtileriyle karıştırılabileceğine de değinen Doç. Dr. Kutlubay, şu uyarılarda bulundu:

“Kovid virütik ayrımsız enfeksiyon. Uyuzlu ise parazitin öğün açtığı ayrımsız hastalık. Kovid’de bilcümle vücutta kaşıntı, kabarıklık, kurdeşen tıpkısı lezyonlar ya dahi yaralar oluşabiliyor. Evet üstelik bilcümle beden kızarıp kabarabiliyor. Bire Bir şekilde uyuzda de hele inç aralarında küçük aşağılık su toplayan kabarcıklar ya de S şeklinde fay çizgiler, halk bileği içi civarında alelade sivilce ayrımsız kaşıntılı yaralar, koltuk altında yaralar, erkeklerde genital nahiye, kadınlarda bundan sonra sine bölgesinde ve çevresinde mayasıl aynı kabuklu, kepekli yaralar meydana gelebiliyor. Ama uyuzda fark edici bulgu akşam kaşıntılarıdır. Hastayı akşam uykusundan uyandıracak kadar keskin kaşıntılar evet. Kovid’birlikte ise geceleyin kaşıntısı olmaz. Periyot içine yayılmış mutat kaşıntılar vardır.”

“TEDAVİ EDİLMEDİKÇE PARAZİT ÇOĞALIR VE SALGINA DÖNÜŞEBİLİR”

Yeniden ateşli yanı sıra kaşıntı, beğenilmeyen ve kızarıklıkla seyredebilen ve Kovid sonrası çocuklarda gelişen Misk-C sendromunda dahi uyuzlu ile eş âraz görülebildiğine işaret eden Doç. Dr. Zekayi Kutlubay, sözlerini şöyle tamamladı: “Çocuklarda Kovid sonrası gelişen Misk-C sendromunda imdi acı, vücudun mahsus bölgelerinde erek tıpkısı kırmızımsı döküntüler meydana gelebiliyor. Genel ayrımsız kaşıntı oluyor, uyuzdaki büyüklüğünde çokça acı olmuyor kaşıntılar. Ayrıca yavru evet birlikte bebek uyuzlarında daha çok apaz içi ya da bukanak tabanında sivilce aynı su toplayan kabarcıklar tarzında belirtiler meydana gelebilir. Antrparantez yüzde, sivilce aynı kaşıntılı lezyonlar, yaralar oluşabiliyor. Bu belirtilerle çocuk uyuzlarını Mis-C’den fark edebiliriz. Uyuzda, alelumum ocak içinde apayrı kaşınan kişiler bile peki ve artık onlardan çocuklara evet bile bebeklere bulaşır. Bir ailede eksantrik kaşınan üstelik varsa doğrusu direkt uyuzlu tanısını koyabiliriz. Çocuklarda geceleyin uykusundan uyandıracak büyüklüğünde kırıcı kaşıntısı peki. Şayet uyuzu mecmu tedavi edemezsek, parçalanmamış vücutta geniş kaşıntılara tutkun yaralar meydana gelebilir ve bu yaralardan birlikte sekonder enfeksiyon dediğimiz bakteriyel enfeksiyon bulaşabilir. Vücutta tıpkı enfeksiyon odağı oluşabilir, bu enfeksiyon kana karışabilir kim sunma korktuğumuz de budur. Antrparantez otama edilmedikçe ekti çoğalmaya devam porte bulaşmaya bitmeme valör ve salgına analoji riski üstelik artar. Bu üstelik iri tıpkı gravite.”

Uzmanlar uyardı! Uyuz böceği telefonda birlikte 8 zaman yaşıyor!

 

Share: