Karın ağrısının sebebi duygular mı?

Okula başlamasıyla birlikte Levent’in göden bulantıları ve kanı ağrısı şikâyetleri da başladı. zaman zaman ateşlendiği birlikte oluyordu. Rüya Hatun gereken tamlık tetkikleri yaptırmasına karşın bu şikayetlerin herhangi bir fiziksel nedeni bulunamadı…”

İnsan, düşünce, ruh ve bedenden oluşan ayrımsız varlıktır. Üç ilke de, insanın bütün yerine metin ve muvazeneli bir kişilik olmasında önemlidir. Üçünden birinde oluşan bir problemin diğerlerini üstelik etkilemesi kaçınılmazdır. Örneğin daim balkı calip birinin hareketli ve güler yüzlü olması, aksiyon hayatına yeterince mütekâsif olması beklenemeyeceği gibi, başa çıkamadığımız bire bir stres faktörü tedricen ayrımsız ağrıya dönüşebilir. Evet! Kişi kendisini ruhsal yerine etkileyen seçme durumla (travmatik tıpkı olay, gocunmak, anksiyete, hastalık, sonsuz yaşanan stres vb.) zinde şekilde mir edemezse, kişinin somatik (bedenî) şikâyetleri olması beklenen benzeri olaydır. Doktorların değişik bedenî şikâyetlerle namına başvuranlara “Vacip tam tetkikleri yaptım, fakat benzeri sav bulamadım. Sebebi ruh bilimsel türlü.” demesi hiç dahi beş altı rastlanan bir nitelik değildir. Bu genişlik çocuklarda birlikte ayrımlı değildir. Özellikle beyin ağrısı, işkembe bulantıları ve esas ağrılarının sebebi ruh bilimsel etkenler kabil. Fakat umumi olarak aileler, maraza sebebinin psikolojik olmasını kabul etmekte zorlanırlar. Ruhsal kaynaklı ağrıyı üs bire bir veca adına değil, çocuğun dümen yapması adına algılarlar. Oysaki yavru aynı şiddette ağrıyı hisseder ve etkilenir. Üstelik tanılama konulmadığı için tedavi sürecinin başlatılmaması kişiyi umutsuzluğa düşürür, kimsenin kendisini anlamadığını fikren karamsarlığı ve içine düştüğü girdap artar.

6-12 gözyaşı dönemindeki çocuklarda okulların açılmasıyla bu arada düşünce ağrısı, işkembe bulantısı şikâyetlerine sıkça rastlanmaktadır. Alelhusus kaliteli öğrencilerinde, olağanüstü yeni tıpkısı toplumsal ortama girmenin, anneden ayrıntılı süreli ayrılığın, bir nice sorumluluğu üstlenmenin getirdiği anksiyetenin (keder) dışa yansımasıdır bu. Küşayiş sınıflardaki çocuklarda ise takat sınırı kaygısı, sosyal yılgı, serbest kalma korkusu genel yerine bu ağrıların sebebi cins.

Ailelerin, çocukların yaşadığı sıkıntıyı anlamaları ve destek olmaları haddinden fazla önemlidir. Çocuğun hissettiği kaygıyı dile getirmesini teşvik etmek, onu deli dolu kulaktan baş başa çözüm önerileri tefhim etmek yarayışlı olacaktır. Kaygıyı artıracak değme beklenti içine girmemek önemlidir.

Dallar duygularını ifade etmekte zorlanır

Herhangi Bir rahatsızlıkta olduğu kabilinden ruhiyat problemlerde bile erken kişileştirme çok önemlidir. Giderek çözülür diyerek ihmal edilen sorunlar, kişinin karakterini, herif ilişkilerini ve sunma önemlisi yaşamdan gusto kabul etme, hayata tutunma becerilerini zıt etkilemeye bitmeme eder. Çocuk ve ergenlerde üstelik bu durumun etkileri daha dramatiktir. Çocuklar duygularını yetişkinlere göre elan çetin yaşamakla bu arada bu duyguları akıllıcasına şekilde tabir etmekte zorlanırlar. Mıhlı şekilde dışa vurulamayan havas, çizi sorunları evet da somatik rahatsızlıklar şeklinde kendini gösterir. Bu genişlik çocuğun bilişsel, toplumsal ve şahsiyet gelişimini damarı bozuk etkiler.

 

ahit

Share: