Kaybedenler kulübü: Avrupa ve Rusya

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya’nın Şubat ayında Ukrayna’ya müdahalesiyle başlayan süreç oldukça sıkıntılı geçiyor. NATO şemsiyesi altında dokunaklı müeyyide hamleleriyle siyasa üreten Avrupa’evet gaz arzını keserek yanıt veren Rusya, çatışmanın gösterişsiz cılız sona ermeyeceğinin işaretlerini veriyor. Avrupa’nın bu süreçten zararlı çıktığı değişmez. Önemli olan yasakçı ise Rusya’nın Avrupa’dan bile dağ durumda olması.

Insider’dan Huileng Fecir’ın haberine göre, Yale Üniversitesi marifetiyle yapılan analizde, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana Avrupa’evet gaz tedarikini yavaşlatmasının, emtia devi Rusya’yı da keder bire bir ağırlık altına soktuğu anlatım ediliyor.

Yüzde 40 bağımlı

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Yale Üniversitesi’nden araştırmacıların yaptıkları mail tarihli çözümleme, “Rusya-Ukrayna Savaşı’nın küresel mal fiyatları üzerindeki alarm veren olumsuz etkisine ilgili süregiden rahat kanının tersine, Rusya’ya yapılan emtia ihracatının Rusya’nın dünyanın ferasetsiz kalanına yaptığı emtia ihracatından çokça elan eke olduğunu ortaya koyuyor.

Avrupa, ocakta yemeğini oldurmak ve faaliyet santrallerini kışkırtmak üzere gaz ihtiyaçlarının yüzdelik 40’ı üzere Rusya’ya bağımlı durumda. Rusya ise yaptırımlarla ait zorluklara atıfta bulunarak Avrupa’evet doğal gaz akışını azalttığı için bir kış krizinin fitilini ateşleyen oyuncu konumunu üstleniyor.

Ukrayna’yı işgalinden bu yana Avrupa’ya doğal gaz tedarikini yavaşlatması, emtia devi Rusya’yı dahi keskin benzeri sorumluluk altına sokuyor.

Yeryüzü haddinden fazla zararı Rus ekonomisi görecek

Süreç değiştirmeden hakeza olsa üstelik, Yale Üniversitesi araştırmacıları, ince vadede gaz tedbir zincirlerinin değişmesiyle alay malay bu süreçten yer çokça beis görecek olanın Rus ekonomisi olduğunu savunuyor. Bunun nedeni ise Avrupa Birliği’nin Rusya’dan gerçekleştirdiği petrol ithalatının az daha tamamını bu yılın sonuna büyüklüğünde sona erdirmeyi kabul etmesi ve Ağustos ayı ortasından itibaren de kömür ithalatını keseceğini açıklaması. Almanya ve İtalya dahil girmek için Avrupa ülkeleri de Zalim gazına olan bağımlılıklarını sonlandırmaya çabalıyor.

Rusya’nın dış satım geliri iri ölçüde emtialardan geliyor. Araştırmacılar, “Bu ihracat gelirleri, birçok sene, Rusya’nın bütün hükümet bütçesinin yarısından fazlasını oluşturuyordu ve belli bu oranın şimdi çok elan üst çıkması bekleniyor” tespitinde bulunuyor. Yale School of Management’tan Müderris Jeffrey Sonnenfeld’in önderlik ettiği araştırma, Rus ekonomisinin şümullü arsıulusal yaptırımlardan sarsıldığını ortaya koyuyor. Bu analiz, petrol ve gaz endüstrisinde elde ettiği iri kazançlar yardımıyla Moskof ekonomisinin cidal atmosferine beklenenden henüz iyi dayandığını gösteren belirgi ve araştırmaların bilakis benzeri büyüklenme sergiliyor olması bakımından ehemmiyet taşıyor.

Asyalı alıcılar pazarlık masasında

Putin, Zalim enerjisini feda etmek üzere yüzünü doğuya dönüyor fakat alıcılar beklenenden elan varyemez boy bos yapıyor. Rusya Devlet Başkanı Putin, Avrupa’ya yapılan bağan enerji satışlarının etkisini kesmek üzere Rusya’nın Asya pazarı özellikle kalkmak üzere gayrı pazarlara erke ihtiyacını motivasyon ediyor fakat bunu yaparken düşük fiyatları dahi tesahup etmek zorunda kalıyor.

Garp’dan dışlanması, Rusya’nın Çin, Hindistan ve özge şişman emtia ihracatçılarıyla mail bağlarını ayakta tutan kıymet bilincinin sarsılmasına ve bu nedenle bile alıcılarla müracaat ederken eş olduğu işlek eli kaybetmesine hastalık oldu.

Yale Üniversitesi ekibi, “Garp’dan dışlanması, Rusya’nın Çin, Hindistan ve özge büyük mal ihracatçılarıyla andıran bağlarını ayakta tutan bedel bilincinin sarsılmasına ve bu nedenle de alıcılarla müracaat ederken topluluk olduğu faal eli kaybetmesine sebep oldu” diyor. Araştırmanın yazarları, bu ülkelerin, daha evvel yaptırım geçerli lümpen ülkeleri sömürmekten çekinmediklerini hatırlatıyor. Araştırmada bu duruma yaşıt olarak ise Çin’mağara İran ve Venezuela kadar ülkelerle eğlenceli olarak iri oranda indirimli yer yağı anlaşmaları yapması gösteriliyor.

Daha Çok dallı güllü aynı emtia ihracatçısı değil

Ukrayna’nın işgalinden bu yana, Rusya’nın amiral gemisi olan Ural olmamış petrolünün fiyatlarında oldukça vazıh düşüşler yaşandığına dahi araştırmada değiniliyor. Yale Üniversitesi’nden araştırmaya yardım sunan üdeba, sakat esas pazarlarını kaybetmesinin ardından içine düştüğü zayıf durumu kabullenen Rusya’nın, etkili tıpkısı emtia ihracatçısı yerine sahip olduğu mühim konumunun “kafasız dönülmez şekilde bozulduğunu tespit ediyor.

Petrol fiyatları cılız Çin hesaplı verileriyle düştü

 

Genişlik krizi petrol devlerine rekor yarar getirdi

 

Rusya, petroldeki kayıplarını Çin ve Hindistan ile telafi ediyor

 

Rusya’nın yer yağı ihracatı azaldı

 

Rusya o ülkelere petrol satmayacak

 

Rusya, Çin’in sunu şişman yer yağı tedarikçisi olmaya bitmeme ediyor

 

Share: