Kentsel dönüşümde vatandaşa güvence

Kentsel dönüşümde vatandaşların yaşadığı mağduriyetler serencam buluyor. Dönüşümün başladığı 2012’den bu yana süreçte yaşanan tıkanmayı ortadan kaldıracak yönetmelik, esbak Resmi Gazete’dahi yayımlandı. Yeni yönetmelikle hükümet vatandaşın tamlık haklarını garanti altına aldı. imdi adalet sahipleri yapacakları inşaatlar amacıyla teminat ita zorunluluğu getirilen müteahhitlerle ikbal rahatlığıyla el sıkışacak. Seda Tabak’ın Sabah’taki haberine bakarak müteahhit çıktı “Param bulunmayan, inşaatı tamamlayamıyorum” diye vatandaşı yüzüstü bırakamayacak. Belde ve Kentçilik Bakanı Meram Kurum, yönetmelik çerçevesinde, kentsel transformasyon inşaatlarında yeterliliği olan firmaların hisse senedi yapabileceğinin altını çizdi. Icra Vekili Çekicilik, “Amacımız, hem yüklenicilerimizin hem vatandaşlarımızın mağduriyetini engel olmak ve dönüşümü bir anda tahsis etmek” diye niteleyerek konuştu.

MAKETTEN SATIŞA İDARE İZNİ

Dönüşümü güvence altına alan yönetmelikte özen çeken ayrımsız değişik madde, maketten kat satışı için idare izni şartı getirilmesi oldu. söz konusu düzenlemeyle müteahhitin öz payına sakıt birimlerin satışı inşaatın feyiz seviyesi ve idarenin iznine bakarak yapılabilir. Müteahhitin talebi üstüne idare yerinde tayin yaparak, inşaatın ikmal oranını belirler. Bu oranın yüzde 10’u altındaki oranda müteahhite kalan mutlak birimlerin satılması üzere izin verilir. Vekil Alım, yönetmeliğin 2 Eylül’de yürürlüğe gireceğini belirterek, “imdi, müteahhit inşaatın ilerlemesine sınırlanmış adına satma yapabilecek. Daha Çok tek yapım yarım yamalak kalmayacak” diye niteleyerek konuştu.

MİNİMUM % 4 TEMİNAT ŞARTI

Kullanılmamış yönetmeliğe göre, 50 bin metrekareye kadar yapılacak inşaatlarda maliyetin yüzde 10’u, 50 bin-75 bin metrekare inşaatlarda yüzdelik 8, 75 bin-100 bin metrekarelik inşaatlarda yüzdelik 6, 100 bin metrekare üstü inşaatlar için ise müteahhitler yüzdelik 4 güvence verecek.

KİRA YARDIMI 36 AYA ÇIKTI

Eskimemiş yönetmelikte vatandaşa yapılan kira yardımı birlikte yeniden düzenlendi. Çatı tahliyesinden itibaren 1 sene içinde temenni edilmemesi halinde alınamayan icar hakkına müteveccih arttırma bir müddet getirildi. Buna göre artık vakit kaybetmeden tahliye edilmesi değil bunun dışında de yıkımdan itibaren üstelik 3 kamer süresince müracaat da bulunulması halinde kira yardımı yapılabilecek. Ayrıca riskli bölgeler ve rezerv alanlarında kira yardımı 18 aydan 36 aya çıkarıldı. Aylık icar bedeli vekillik tarafından belirlenecek. Temas yıl TÜFE oranında güncellenecek.

3’TE 2 KARAR VERECEK

Bundan sonraları vatandaşlar riskli yapının yıktırılmasından bilahare arsa haline mevrut yurt için ‘ortaklığın giderilmesi’ davası açılabilir. Kullanılmamış uygulama yönetmeliğinde cemi işler üzere 3’te 2 çoğunluk ile karar verilecek. Kasaba ve Kentçilik Bakanlığı tamlık geçerlilik kurumlarına kemiksiz tıpkı şekilde riskli bina ve alanlarda 3’te 2 ile anlaşmanın yadımlama öncesi ve sonrasında makbul olduğunu belirtti

ELEKTRONİK BAŞVURU

Rısklı bina tespit başvuruları bundan sonra elektronik yazılım sistemi üzerinden yapılacak. Kasaba ve Şehircilik Bakanlığı şahsen veya şekva üzerine ilçe belediyelerinden riskli yapı tespiti talebinde bulunabilecek. Dönüşümde bugüne kadar tahliye edilen binalarda hareketlilik, akarsu, doğalgaz hizmetlerinin kesilimi yapılırken maliklerin görüşü alınmıyordu. Kullanılmamış düzenleme ile artık adalet sahiplerinin görüşü bile alınacak.

Share: