Kimya sektöründen 7 ayda 19,7 bilyon dolarlık dış satım

Kimya sektörünün orak ayı kocaoğlan ihracat rakamlarını değerlendiren İstanbul Kimyasal Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Umumi Heyet Başkanı Adil Pelister, “Kimya sektörü olarak temmuz ayında güzeşte yıla kıyasla yüzde 53,98 artışla 2,95 bilyon dolar dış satım gerçekleştirdik ve dış satım lideri olduk. Yedi maaş devir ihracatımız ise yüzdelik 41,88 artışla 20 bilyon dolara yaklaştı. Özellikle mal kıymet artışı kalkmak için pandemi sonrası talep artışı ve hazırlık zincirinin değişmesiyle ülkemize kayan talebin yanında kimya sektörümüzdeki şirketlerimizin gösterdiği üretim performansının ihracatımızı müspet yönde etkilediğini söyleyebiliriz. Ayrımsız yandan ihracat performansımızı düşürmeden ilerlemeye çalışırken değişik yandan enflasyonist baskılara alın koymaya çalışıyoruz. Toptan soylu erki gelişmeler, savaş kaynaklı gerginlik ve krizler tamam dünyayı ve sektörleri aracısız ve dolaylı etkilemeye devam ediyor. Yılın ikinci yarısında bütün dünyada durgunluk beklentisi var. Hatta hem durgunluk hem şişkinlik birlikte meydan alacağı amacıyla da stagflasyon beklentileri ortaya çıkıyor. Hele ihracatımızın yaklaşık yarısını yaptığımız Avrupa Birliği bölgesinde eğer basit stagflasyon yahut sükûnet yaşanırsa bu ihracatımıza da karşıt yönde yüklülük edebilir. Yılın serencam çeyreğinde böyle tıpkısı riziko var. Ancak ülkemizin lojistik avantajı, iz kalitesi bakımından elan tercih edilir olması zımnında ülkemizin olası resesyondan henüz beş altı etkilenmesini umuyoruz. İhracat münasebet çeşitliliğini çoğaltmak, resülmal ve finansmanı doğru yönetebilmek, finansmana süssüz muvasala, erdemli katma altın istihsal ile ihracat kilogram vahit değerini çoğaltmak balaban ehemmiyet taşıyor. Şirketlerin para şişkinliği muhasebesinin olmamasından ekolojik ortam kırat kaynaklı kazançlarından rüşvet ödemeleri devam ediyor. Muhasebesel namına bu durumun ayrımsız an önceki çözümlenmesi gerekiyor” dedi.

Orak Ayı ayında sunma çok ihracat yapılan talih Hollanda oldu

Hollanda, Orak Ayı ayında bildirme çokça ihracat yapılan büyüklük oldu. Orak Ayı ayında Hollanda’yı takip eden önceki onda yer kayran sair ülkeler ise Bulgaristan, Güney Afrika, BENDE, Rusya, İtalya, Almanya, Irak, Fransa ve Romanyaoldu. Temmuz ayında önceki 10 mevki ortada sunma çokça çoğalma yüzde 483,47 ile Bulgaristan’da oldu.

Temmuz ayında Hollanda’ya yapılan kimya ihracatı 318 milyon 365 bin dolar yerine gerçekleşti. Güzeşte yıl tıpkı döneme nazaran yüzde 227,94 arttı. Temmuz ayında Hollanda’ya en haddinden fazla ihraç edilen ilk beş kitap grubu sırasıyla “mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler”, “plastikler ve mamulleri”, “inorganik kimyasallar”, “organik kimyasallar” ve “muhtelif kimyasal maddeler” oldu.

2022 yılı Aile-Temmuz döneminde bildirme çokça kimya ihracatı yapılan ülkeler ise sırasıyla Hollanda, BENDE, İtalya, Romanya, Güney Afrika, Almanya, Lübnan, İspanya, Irak ve Belçika kendisine önce onda kayran aldı.

Temmuz ayında genişlik çok “mineral yakıtlar ve ürünleri” ihracatı gerçekleştirildi

Temmuz ayında kimyevi maddeler ve mamulleri nişane gruplarındamineral yakıtlar ve ürünlerihracatı,1 milyar 137 milyon 681 bin dolarlakimya ihracatında ilk tam vadi aldı.İkinci tam 767 milyon 392 bin dolarlık ihracatlaplastikler ve mamulleriyer alırken,inorganik kimyasallarihracatı 265 milyon 352 bin dolarla üçüncü tam yeraldı. ‘Inorganik kimyasallar’ı peşi sıra evvel onda düz kayran sair sektörler ise; ‘tayyareci yağlar, kozmetikler ve sabun’, ‘boya, vernik, mürekkep ve müstahzarları’, ‘organik kimyasallar’, ‘kauçuk, kauçuk kayıt’, ‘ispençiyari ürünleri’, ‘gübreler’ ve ‘ayrışık kimyevi maddeler’ oldu.

2022 aylık bazda kimya ihracatı

Share: