Kiralama formülüne ‘yeşil ışık’

‘Kiralık sülale sorunu’ artık hükümetin dahi gündeminde. Bölük arzının azalması ve kiralardaki fahiş artışa cebin yıpranmamış tıpkı formül üzerinde duruluyor. Hazne ve Maliye Bakanlığı vasıtasıyla çalışılan eskimemiş modelle emlak geliştiren firmaların ev üretip kiralaması, isticar gayeli üretim yapanlara dahi algı avantajları sağlanması planlanıyor. Evet konut üreticileri bu formüle hangi diyor?

‘ÖLÜ DOĞMASIN’

Hürriyet’ten Gülistan Alagöz’ün derlediği bakarak; Bölük Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Mücevher, cesamet desteği olursa kısım temsilcilerinin isticar modeline hamam bakacağını söyledi. Firmalara alacak avantajı sağlanmasının tek başına etken olmayacağına özen calip Mücevher, “Bu modelin geberik doğmaması amacıyla devletin makul maliyetli finansman temin etmesi icap. Faizlerin yüzdelik 19-20’lere geldiği aynı noktada geliştirici hane üretip kiralayamaz. Heveslendirme mekanizması olması doğru ama sağlık vergisi, kurumlar vergisi kabil kalemlerde değil, henüz işe önceden finansman sağlanması yönünde olmalı” dedi. Piyasaya yeni bölük arzının eklenmesinin dahi zaman alacağını tamlayan Mücevher şöyle devam etti: “ Bu süreci hızlandırmak amacıyla mevcutta devam eden projelere KGF desteği verilebilir. Bu durumda 1 yılda tamamlanacak yapım 6 ayda biter. Piyasaya eskimemiş en henüz acul girer.”

HİBRİT MISIL

Basamak edinimini kolaylaştıracak adımların da nazik öneme cemaat olduğuna vurgu işleyen Elmas, “Ilımlı gelirli yurttaş konuta ulaşamıyor. Eğer çalışanların kullandığı basamak emniyet faizi sağlık vergisinden mahsup edilebilirse vatandaş amacıyla mefret benzeri aşama atık evet” dedi. Kiralamada melez modelin birlikte gibi olduğuna değinen Mücevher, “Tıpkısı projede konutların yüzde 25-30’u kiralamaya ayrılıp diğerleri satılabilir” diye niteleyerek konuştu.

FONLAR DEVREYE GİRMELİ

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım ise “Istihsal düşüyor diye kampana çaldık ama aldırış edilmedi. Son ortada” dedi. Konut üreticilerinin kirama beğenmek adına işin üretim tarafında kalması gerektiğini tamlayan Durbakayım, “Devletin isticar yapacaklara algı avantajı sunması iyi tıpkısı adım. Ama bu modelde fonlar devreye girmeli. Geliştirici üretimini yapar, kirama işi yapacak fon bile alım yapar ve piyasaya sunar. Bu eş üzere dahi vergisel avantajlar uygulanabilir. Evet üstelik ululuk ‘meşrut’ yerey tahsis ölçü, firmalar inşaatı yapar. Bu konutları alacak yatırımcıya da kiraya ita şartı getirilir” ifadelerini kullandı.

AVRUPA’ÜSTELIK DA ÖRNEKLERİ VAR

DAP Ana Ortaklık Umumi Heyet Başkanı Aydın Yılmayan, isticar formülünü desteklediklerini söyledi. Yılmaz, “Avrupa’dahi bankalar 30 yıla kadar uygun saygınlık finansman sağlıyor. Araziler doğru fiyatta tutuluyor. Firma bölük üretip kiralıyor. Bizde de analog avantajlar sağlanırsa cümle işler” dedi.

VATANDAŞA TEŞVİK GELSİN

SİNPAŞ GYO Umumi Heyet Başkanvekili Ahmet Polat ise konut matlup vatandaşın teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Polat, “Itimat faizi düşer, tapu harcında indirim olursa konut satışı hızlanır. Böylelikle müstecir olan vatandaş ev edinir ve sevgili çözüm için girer” şeklinde konuştu.

KİRALAR NEDEN ARTTI?

MUTLULUK genelinde yüzdelik 50’yi aşan, İstanbul’üstelik bazı ilçelerde yüzdelik 300’ü bulan kira artışında temel bozukluk sunu sorunu. Gayrimenkul geliştiren firmaların geçtiğimiz yıllarda frene basması dolayısıyla ihtiyaç kadar üretim yapılamadı. Üretim yokken talep durmadı, bilakis yoğun geldi. Salgında düğünlerini öteleyenler bu yaz evlendi, darülfünun öğrencileri yüz yüze eğitime geçişle ayrımlı illerde kiralık eş aradı. Kâh ilçelerdeki kentsel inkılap projeleri nedeniyle kalan kiralık karı ihtiyacı, göçmenlerden gelen temenni ve bazı fırsatçı ev sahipleri fiyatlarda etkin oldu.

Faziletli kiraya formül! Avrupa’birlikte da uygulanıyor

 

Hollanda’dahi mütezayit kiralar ihtarname edildi

 

Kiralık daire krizi Anadolu’yu de vurdu

 

Share: