Kovid-19’un bakir riski: böbrek hastalığı

Türk Böbrek Vakfı’nca “10 Mart Dünya Böbrek Günü” zımnında düzenlenen basın toplantısında, Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, “Güneş Tacı virüs yüzünden ağırbaşlı bakımda tedavi görenlerin baştan böbrek hastalığı dirilik riskinin 11 kat arttığını, akıbet çevrim böbrek yetersizliği riskinin bile 8 itmam yükseldiğini” söyledi.

Kovid-19’dan kurtulunması yerinde de böbrek sağlığıyla ilişkin olumsuzluklar yaşanabileceğini belirten Kazancıoğlu, ABD’birlikte Gaziler Hastanesi’nin doktorları vasıtasıyla yapılan araştırmada, Kovid-19 zımnında hastanede yatan, evde tedavi olan ve pahal bakıma giren 90 bine mümasil hastayla eş gözyaşı grubundaki 1,5 milyondan çok kişinin karşılaştırıldığı araştırı için hikmet verdi.

Virüs, böbrek hastalığı riskini 11 kat artırıyor

Kovid-19 zımnında hastaneye yatmanın ve alçak bakımda otama görmenin kişiyi, böbrek rahatsızlığı olmamasına rağmen sakil riske soktuğunu vurgulayan Kazancıoğlu, “Araştırmada, Kovid-19 bittikten bilahare 6 kamer büyüklüğünde hastaları strateji etmişler. Bu tanıyı alarak güç bakımda yattıysanız, yeniden böbrek hastalığı sevimli riskiniz 11 tekmil artmış, akıbet ahit böbrek yetersizliği riskinin de 8 ikmal arttığı görünüyor. Böbrekle ilişkin teneffüs noktası denilen, diyalize gidermek veya ölümle ait rakamların de hiç geçirmemiş popülasyona bakarak 8 mezuniyet arttığını göstermiş durumda” dedi.

Kendilerinin bile eş tıpkısı faaliyet yürüttüğünü belirten Kazancıoğlu, sözlerine şöyle bitmeme etti:

Kiminin böbrek hastalığı vardı, kiminin tek hakeza öyküsü yoktu. O süreçlerde yoğun bakıma bürümek, ateş veya ekstrem su kayıpları yüzünden böbrek hasarının geliştiği görüldü. Çin’den önce veriler geldi. Sonraları Amerika bunu teyit etti. Çünkü birinci dalganın arz fazla yaşandığı yerde, Amerika’da New York ve mağrip eyaletleri oldu. Oradan veriler geldi ama bunların etraflı soluklu olmadığını o dönemde düşünüyorduk. Ta kim bu abece karşımıza çıkana büyüklüğünde. Bire Bir yol böbrekle ilgilendiren ayrımsız eğreti hastalık yaşadığımızda etraflı vadede tıpkı kronik böbrek hastası başlamak üzere bire bir riziko nail oluyorsunuz.

‘Sigara içilmemesi, üslup yapılması, sodyum klorür ve şekerin azaltılması…’

Kazancıoğlu, senede bir kere böbreklerin katiyetle gözden geçirilmesini referans ettiklerini belirterek, böbrek sağlığını korumak amacıyla de ister bitkisel lüzumlu kimyasal olsun alay malay reçete kullanılmaması, sigara içilmemesi, reviş yapılması, tuz ve şekerin azaltılması gerektiğini aktardı.

‘Diyaliz ve böbrek nakli olanlar aşılama olmalı’

Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, diyaliz hastaları ve böbrek nakli yapılanların aşılama olması gerektiğini belirterek, bu hastaların üzeri direncinin bağan, hemen Kovid-19 değil başka enfeksiyonlara belirtik olduklarını belirtti.

Bu hastalar amacıyla aşılamanın bitmeme edeceğini vurgulayan Kazancıoğlu, “Diyaliz hastaları elan birkaç risksiz diyemeyiz. Onların tehlikeli enfeksiyonlar açısından riskleri var. Hepimiz amacıyla riziko var elhak. Zımnında akla yatkın ortamlarda, akıllıca şekilde gine mesafeye, hijyene ve bazen ortamlarda da maskeye devam etmemiz gerekiyor” dedi.

‘Giderek tombullaşıyoruz’

Kazancıoğlu, böbrek sağlığı için kilo artışının üstelik ters benzeri format olduğunu söyleyerek, “Her An elan yumuk tıpkı sosyete oluyoruz. Elan az cereyan ediyoruz. Pandemi dönemindeki kısıtlar evden çıkıp hariç çıkmamıza de bariyer oldu. Bu dönemde evde oturan encam yaşlılarımızın dahi daha çok ve henüz yalın kat kilo aldığını görüyoruz. Böbrek hastalığından sakınmak üzere dimdik, ideal ayrımsız kiloda olmamız gerekiyor. Bunu lacerem sağlayacağız?” diye konuştu.

‘Tuzda aynı sükse elde ettik, şekerde sınıfta kaldık’

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Nüfuz ise yıllarca sodyum klorür, şeker hastalığı, trans yağlar kadar konulara odaklanıldığına dikkati çekerek, “İyi kim odaklanmışız. Tuzda tıpkı sükse elde ettik. 18 gram günlük tüketim 10-11 grama inebildi. Şekerde sınıfta kaldık. Şekerde 150-140 grama ancak indirebildik.” dedi.

Kovid-19 geçirenlerin 3-6 kamer beyninde katiyen böbrek kontrolü yaptırması gerektiğini tamlayan Kudret, vakfın yaptığı ayrımsız sormaca çalışmasına bakarak birlikte katılımcıların yüzde 72,2’sinin böbreklerini tek arama etmediğini söyledi. Katılımcıların 3’te 2’sinin da doktora danışmadan analjezik kullandığını dile getiren Kudret, doktora danışılmadan alınan bitkisel ve hayvanca ürünlerin böbrekler ilkin başlamak üzere bağırsak organlara kötülük verebildiğini kaydetti.

Dünyada Kovid kaynaklı birey kaybı 6 milyonu geçti

 

Kovid bitti çarpışma başladı: Turizm sektörünü ne bekliyor?

 

‘Kovid semptomları çocuklarda yetişkinlere bakarak elan gelişmemiş sürüyor’

 

Kovid-19’dahi zayiat sebep azalmıyor?

 

Share: