KUL ekonomisi dünyaya ne anlatıyor?

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ ISTIHBARAT SERVİSİ

ESIR ekonomisi Orak Ayı ayı pahalılık oranları yüzdelik 0 yerine gerçekleşti. MEMLUK Himmet İstatistikleri Bürosu eliyle Çarşamba günü açıklanan verilere bakarak para şişkinliği faziletkâr kalmaya devam ediyor ancak sunu azından şimdilik tıpkı yavaşlama sağlanmış gözüküyor.

Rapora bakarak, fiyatlar Orak Ayı ayında değişmeden kalırken geçen yılın bir dönemine oranla yüzdelik 8,5 oranında arttı. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ekonomistler fiyatların yüzdelik 0,2 oranında artacağını tutum ediyordu. Haziran ayında pahalılık yüzde 1 oranında artmış ve yüzde 9,1 oranıyla akıbet 40 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Rakamlar, Orak Ayı ayında 528 bin kullanılmamış istihdam yaratıldığını gösteren ve kesinlikle resesyonda sıfır benzeri ekonomiye katkıda bulunan tıpkısı iş gücü raporunun ayrımsız hafta sonrasında geldi. Ekonomide beş altı rastlanan bu verilerin anlamını Gridnews Tutum Muhabiri Matthew Zeitlin ve Yayımcı Leah Askarinam açıklığa kavuşturuyor.

Leah Askarinam: Şişkinlik raporunun yanıtlamasını umduğunuz şişman soru neydi?

Matthew Zeitlin: Bu sorunun cevabı aşağılık anlaşılmaz. Genel anlamda fiyatlar değişmezken raporda iri dalgalanmalar gözleniyor. Sair verilerden dahi bildiğimiz üzere, özge alanlardaki artışları dengelemede yer yağı fiyatlarındaki düşüşün balaban fiyaka oynadığı görülüyor. Örneğin raporda, azık fiyatları sabık yıla bakarak yüzdelik 10 ve Orak Ayı ayında yüzde 1’in üstünde, geçen yıla bakarak yüzdelik 5 oranında kalan bölük fiyatlarının ise Orak Ayı ayında dahi arttığı belirtiliyor. Ancak besin ve ev fiyatlarındaki artışa karşın, erke fiyatlarında genel olarak yüzdelik 4’e yakınsayan benzeri düşüş yaşanıyor ve bunun bile başka alanlardaki artışları dengelemek üzere ehliyetli olduğu anlaşılıyor.

GSYİH’ya bakılırsa ekonomi küçülüyor fakat istihdam rakamlarına ve ücretlere bakıldığında ekonominin hala hamam olduğu görülüyor.

Herkesin aklındaki balaban istifham ise FED’in çabalarının mı yoksa sadece ekonomideki dalgalanmaların mı enflasyonun düşmesinde elan iri etkisi olacağıydı. Ekonominin hala ısınıp ısınmadığına evet üstelik soğumaya devam edip etmediğine dayalı verileri bir nice alanda görebiliyoruz. GSYİH’evet bakılırsa tutum küçülüyor fakat istihdam rakamlarına ve ücretlere bakıldığında ise ekonominin hala sıcak olduğu görülüyor. Sonuç enflasyon raporu, FED’mağara repo oranlarını artırarak neler başardığı ve önümüzdeki aylarda hangi büyüklüğünde daha fazlasını boşaltmak zorunda kalacağı üzerine fikir veriyor.

Leah Askarinam: Akıbet istihdam raporuna bakarak, ekonomide ve şiddetli bir nekahet beklentisinde bir başkalık oldu mu?

Matthew Zeitlin: Temas veri parçası değişik benzeri hikaye anlatıyor. Aynı ayda 500 binden fazla işin yaratıldığı ve işsizliğin yüzdelik 3,5’te çakılı kaldığı benzeri duraklık içre kalkışmak hasis acayip bir ihtisas. Ancak ayrımsız ekonomide, hele bile bireylerin öz gerçeklerine makul olarak algıladıkları konuşu bol bolamat duygusunda, bire bir takım etkili ekonomistin ekonominin zirveye ulaştığını kanıt etmesinden daha fazlasını bulabiliriz. Besin ve göz fiyatlarında hala insanların zihinlerini karıştıran ve yoran ve bütçelerini zorlayıcı kebir artışlar yaşanıyor. İşte temel bu faktörler, insanların ekonomiyle ilişik duygularının hastalık bu kadar meyus olduğunu hakikat anlamda açıklanan faktörler kendisine ilgi çekmeli.

Leah Askarinam: Petrol ve erke maliyetleri, enflasyon ve dirim maliyeti söz konusu olduğunda kocaman benzeri alamet adına kabul ediliyordu. Temmuz kocaoğlan rakamları bu alanlarla ait neler söylüyor?

Matthew Zeitlin: Gerçeklik zamanlı verilere göre petrol fiyatlarının Haziran ayında galon başına 5 doların konusunda çıkmasını dikkate alırsak, Temmuz kocaoğlan verilerinde yer yağı fiyatlarının ayan şekilde düştüğünü görüyoruz. Enerji Bilgilendirme Dairesi’nden alınan verilere göre Temmuz ayonda petrol fiyatları galon başına 4,77 dolardan 4,19 dolara geriledi. Şu anda ise 4 doların altında seyrediyor. Haziran kocaoğlan enflasyon raporunda ise yekpare fiyatların yüzde 1,3 arttığı tıpkısı ayda mecmu erke fiyatları yüzdelik 7,5 oranında artarak enflasyondaki genel artışın yarısını oluşturmuştu. Bu ayki rakamlara bakarak ise erke fiyatları umumi anlamda yüzde 4,6 oranına gerilemiş gözüküyor.

Leah Askarinam: Raporun sonuçlarına bakıldığında FED’in rolüyle ait hangi söylenebilir? Antrparantez, FED’in bir ahir hamlesinin hangi olmasını öngörüyorsunuz?

Matthew Zeitlin: Esas soru, açıklanan pahalılık rakamlarından FED’mağara ne anlamda sorumlu olduğu. FED, bu rakamların atom çekirdeği enflasyon bölümünden mesul kabul edilmeli. FED’mağara gelecekte repo oranlarını hangi ölçüde değiştireceğini belirleyen mal politikasının yönünü üstelik bu belirliyor. Petrol ve hububat üzere küresel anlamda belirleyici emtiaların fiyatlarından nazik ölçüde etkilenen ve gıda ve enerji dışındaki seçme şeyin fiyatını içeren çekirdek enflasyonu elbette yönettiği, FED’mağara enflasyon oranları üzerindeki katkısını dahi gösteriyor. Buna bakarak, tıpkısı geçmiş aya göre çekirdek enflasyonun yüzdelik 0,3 arttığı ve manşet enflasyondan efdal olduğu görülüyor. Bu da atom çekirdeği enflasyonun almanak bazda yüzde 5,9’a yükseldiğini gösteriyor. Buradan yola çıkarsak, FED’mağara Faiz artırımlarına bitmeme edeceğini bildirmek kahinlik sayılmamalı.

BENDE enflasyonu sonrası piyasalar fazlalık

 

BENDE borsaları enflasyon verisi sonrası ralli yaptı

 

FED’mağara enflasyonla savaşı henüz bitmedi

 

Charles Evans: Fed ati sene repo oranını %4’e yükseltebilir

 

Fed’den faiz artırım beklentisi değişti

 

Fed sıkılaşma sürecini 2023’te sona erdirecek

 

Share: