Kullanılmamış aynı ‘seyahat krizi’ yaşanacak mı? Serencam nitelik…

Korona virüs salgınının Mart 2020’birlikte pandemiye dönüşmesi, küresel seyahati daha önceki tek görmediğimiz bire bir ölçekte durdurdu.

Acun genelinde havayolu trafiği Nisan 2020’dahi 2019’un tıpkı dönemine bakarak yüzdelik 96 düştü. Yaz aylarının gelmesiyle gevşetilen önlemler sektörü biraz canlandırsa bile bulaşan sayıları almanak bazda yüzde 70 azaldı. Oteller de aynı ölçüde süreçten etkilendi.

Korona virüs aşısının üretimi ve dağıtımı, 2021 abece amacıyla sektöre umut olsa de, alelhusus aşılama sürecindeki aksaklıklar süreci zora soktu. Şimdi bir nice devlet, farklı yollarla krizi aşmaya çalışıyor. Ancak Fransa, Belçika ve Polonya kabilinden telkih sorunu yaşayan ülkelerde itiraz sesleri şimdiden yükseltmeye başladı. Evet şimdiye kadar hangi mutluluk, aşı pasaportu üstüne ne üzere adımlar attı?

ÇİN

Korona virüsün ilk kez görüldüğü mevki olan Çin, dijital şehadetname birlikte denilen aşılama pasaportunu devreye soktu. Çin’in Dışişleri Bakanlığı internet sitesinden yapılan açılamada telkih pasaportunda aşı ve corona virüs testi bilgilerinin yer alacağı belirtildi.

Dışişleri Bakanı Wnag Yi, bu sertifika sayesinde benzeri kişinin corona virüs ile ilgilendiren afiyet durumunun iki misil doğrulama edilmiş olacağını ve insanlar arasındaki etkileşimin henüz güvenli aynı çözme alacağını rapor etti. Detayları daha netleşmese üstelik, pasaportların dijital ve uluslararası tanınırlığı olması bekleniyor.

MEMLUK

ESIR basınında telkih pasaportu uygulaması konuşulsa de bu konuda atılan resmi bire bir hamle bulunmayan. Bazı eyaletler aşı kartı murat ediyor fakat arsıulusal seyahatlerde geçerli değil.

ESIR Hastalık Taharri ve Korunma Merkezleri (CDC) şu anda yersiz seyahatlerden caydırma adımları atıyor. Bir CDC sözcüsü, ajansın gezi sırasında aşılanmış kişilerin yönetimi üstüne henüz benzeri beyyine yayınlamadığını ve aşılar yahut telkih belgeleri için beledi arsıulusal standartlar bulunmadığını açıkladı.

İNGİLTERE

Avrupa ülkelerine kıyasla telkih sürecinde henüz kalburüstü olan İngiltere’da telkih pasaportu uygulanacağına dayalı resmi tıpkısı açıklama henüz gelmedi. Ancak ülke, DENIZ’nin pasaport teklifini görüşüyor. İngiltere Başbakanı Boris Johnson bile İngiltere’dahi Kovid-19 için aşılama pasaportu uygulanmasının gözden geçirileceğini açıkladı.

AVRUPA

Avrupa Birliği Komisyonu, SU içindeki seyahatlerde kullanılacak telkih sertifikasının yaza büyüklüğünde hayata geçirilmesi için kanuncu aranjman hazırladı. Aşı sertifikasında hangi aşıların geçerli olacağına KEZ üyelerinin kendileri değişmeyen verebilecek.

Telkih sertifikası, kişilerin COVID-19 aşısı olup olmadığını, olduysa nerede ve hangi aşıyı olduğunu gösteren bilgiyi, hastalığı geçirenlerin iyileştiğine ve antikor seviyesine dayalı belgeyi ve COVID-19 PCR veya çabuk antijen sınav sonucunu içerecek.

Sertifikayla Avrupa Birliği’nde (KEZ) musaddak COVID-19 aşıları olmuş kişilere yönelik seyahat kısıtlamaları kaldırılabilecek. Ancak AB ülkeleri, farklı aşıları kabul edip etmeyeceklerine kendileri değişmeyen verecek.

YILDIZ AVRUPA

Kâh Kuzey Avrupa ülkeleri şimdiden telkih pasaportu kabil uygulamalara başlayacağını açıkladı. Danimarka ve İsveç, yaz aylarında turizmi harlatmak üzere “dijital aşı sertifikaları” üleştirme planları yaptıklarını duyurdu.

Danimarkalı yetkililer, bu sertifikaya cemaat olanların hisse senedi seyahatlerine, spor etkinliklerine, kültürel faaliyetlere, antrparantez restoranlara gidebileceğini belirtti.

KEZ üyesi olmayan fakat Schengen bölgesinin ayrımsız parçası İzlanda da ev sonundan itibaren aşılama olanlara sayısal belgeler vermeye başladı. İzlanda`evet girişte bu garip bire bir belgeyi gösterenlerin sınırdaki kısıtlamalardan affedilmiş tutulacağı, Kovid-19 testi yaptırmak zorunda kalmayacağı açıklandı.

Baltık ülkesi Estonya ise tayyareci proje başlatarak telkih olunduğuna dayalı iddia gösterenlerin karantinaya alınmayacağını bildirdi. Estonya, Acun Keyif Örgütü ile muhtemel ayrımsız dijital aşı sertifikası uygulaması çalışmalarına bile başladı.

DENIZ ÜLKELERİ UYUŞMA SAĞLAYAMADI

AFP’nin serencam sayımına göre, şu anne kadar Avrupa nüfusunun sadece yüzdelik 3,5’i tamamen aşılandı. Hele Fransa, Belçika ve Polonya kabil ülkeler aşı tedariğinde iri problemler yaşıyor. Bu ebat bazı ülkelerin aşılama sertifikasına alın çıkmasına sebep oluyor.

Bunlardan biri olan Fransa, herkesin aşıya erişimi olamayacağını esbabımucibe gösteriyor. Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, buna ekleme namına aşıların ne kadar koruyucu olduğunun daha bilcümle yerine bilinmediğini, bu tartışmanın birkaç ay bilahare yapılması gerektiğini söyledi.

Almanya birlikte öneriyi savunmuyor ancak özel sektörün uygulamaya geçmesi halinde kanuni namına engellenemeyeceği görüşünü öne çıkarıyor. Almanya Adalet Bakanı Christine Lambrecht, “Tıpkı lokanta sahibi yalnız aşılama reşit kişilere kapılarını açacak olursa bunu şu anki kanuni durumda engel olmak zor tamam” dedi.

Belçika Dışişleri Bakanı Sophie Wilmes ise bu nev uygulamanın KEZ vatandaşları beyninde ayrımcılığa kere açacağını söyledi. Herkesin aşıya erişiminin güdük sürede tür olmayacağını hatırlatan Wilmes, uygulamaya geçilmesi halinde aşı ham kişilerin bireysel özgürlüklerinin sınır dışı seyahatlerde engellenemeyeceğini dile getirdi.

Aşı pasaportuna geçmeyi şu dakika üzere düşünmeyen ülkeler arasında Polonya de bulunuyor. Fakat Polonya hükümeti, geliştirilen benzeri akil telefon uygulamasıyla aşılama olanların ülkeye varışta karantinaya girmemesini sağlıyor.

DÜNYA NÜFUSUNUN ELAN YÜZDE 1,93’Ü AŞILANDI

Acun genelinde 10 Gücük Ay itibarıyla 151,5 milyon dirilik Kovid-19 aşısı ergin durumda. Bu birlikte dünya nüfusunun daha elden yüzde 1,93’ünün telkih olduğunu gösteriyor. 450 milyon nüfuslu SUTAŞ içinde ise aşı olanların sayısı şimdilik yemeden içmeden 18,3 milyon.

DSÖ ŞİMDİLİK PASAPORTA KARŞI

Acun Esenlik Örgütü (DSÖ), güzeşte ay telkih sertifikası tartışmaları yoğunlaştığında hakeza bir sisteme “daha” karşı olduğunu açıklamıştı.

DSÖ yetkilileri, aşının virüsün bulaşmasını hangi aşama engellediği, ne büyüklüğünde süreyle apotr olduğu kabilinden bir nice konuda tam vukuf bulunmadığını hatırlatmıştı.

Bunlara munzam kendisine üretim kapasitelerinin düşük olduğu, elan tam düze miktarına ulaşılamadığı kabil gerekçeler dahi sıralanmıştı. (Hakikat: NTV, TRT Bilim, France 24, BBC, AA)

Fenomen sayısı baştan 20 bini aştı: Gezi yasağı gündemde

 

SUTAŞ içre ‘yeşil pasaport’ sahipleri için genişlik mebzul seyahat rotaları

 

Share: