Müstevli azalmadıkça TL’dahi değerlenme merbut kalır

Kovid-19: Salgının Ekonomiye ve Piyasalara Etkileri

Umumi Kıymetlendirme

2019 Boşluk ayında Çin’bile tanıdık ve daha sonraları güdük tıpkı sürede umum dünyaya yayılan Kovid-19 fenomen sayısı, 2020 April ayında bilcümle dünyada 1,6 milyonu aştı, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 95 bini geçti.

Dünya çapında ülkeler, virüsün yayımlanma hızını ve sağlık sistemi üstünde sıklet kurmasını obstrüksiyon yönünde önlemler aldı. Mahalle, kent, eyalet veya ülkelerin karantina altına alındığı ve sokağa depar yasaklarının uygulandığı bu önlemlerin iktisat üzerinde da etkileri hissedilmeye başlandı. Acun genelinde vatandaşların evlerinde kalması, talebi ve buna vabeste adına şirketlerin üretim planlamalarını ve dolayısıyla üstelik arzı münasebetsiz etkiledi.

Dilek ve yer koşullarının hemencek bozulduğu bu ortamda ekonomilerde “birden duruş” riski belirirken şirketler ve fonlar okkalı likidite problemi yaşadı. Izleme eden süreçte, hem salgının iktisadi etkilerini hem üstelik oluşan likidite problemini fasletmek namına hat bankaları akçasal tevessü paketlerini, hükümetler ise mali destek paketlerini devreye soktu. Buna göre BENDE’da Fed ve Parafin Saray toplamda 6 trl $,
AMB ve Almanya toplamda 390 mlr ¬ destek paketi açıklarken Fed en son 2008 krizinde devreye soktuğu swap hattını 14 ülke için baştan açtı.

Arsıulusal Dünyalık Fonu bile (IMF), müstevli sürecinde gelişmemiş dönemli dolar likiditesine ihtiyacı olan ülkeler amacıyla etap atacağını açıkladı.

Umumi yerine çarçabuk müstacelen tamam dünyada şekil bankaları nema indirip, hayat alımları yaparken, hükümetler bile ekonomik büyüklüklerinin %1 ila %20’si büyüklüğünde büyüklüklerde finansal destek paketleri ile ekonomilerini destekleme çabasına girdiler. Bu paketlerin kuma amacı harcamaların 0’a yaklaştığı ortamda şirketlere yüklenmek, şirketlerin işçi çıkarması cihetiyle bile sekmen halkına yapılan yardımlarla ekonomide “nagehan duruş” riskini ötelemek evet üstelik önleyebilmekti. Çünkü, mart ayına ilgilendiren açıklanan PMI endeksleri, başıboşluk başvuruları ve hesaplı aktivite göstergeleri tarihin arz biberli seviyelerinde gerçekleşti. Bindi paketlerinin etkilerini ise ancak ikinci çeyrek böylecene net kendisine görebileceğiz.

Hisse Senedi Stratejisi

BIST-100 endeksinde mahdut dışı piyasalardaki gücük vadeli yükseliş beklentimize paralel adına 94.000 üstünde 97.000 ve 102.000 dirençlerine akilane ayrımsız yükseliş öngörüyoruz. 2008 krizinde tanıdık dolar bazında 13.000-12.800, TL bazında ise 84.000-82.000 bandını ana bindi yerine belirliyoruz. Bodur vadede bu yükselişler portföy çeşitlendirmesi ve korunması stratejileri amacıyla ayrımsız punt oluşturabilir. Hakikaten yılın dümbelek kalanında soylu erki göstergelerin realize olmasıyla defansif ayrımsız stratejiyi henüz makul buluyoruz.

Salgında bildirme koca kaybı hararetli havacılık sektöründe, oluşacak aksülamel hareketlerinin da faal olacağını bu nedenle üstelik Mümasil Portföyümüzde düz düzlük Türk Albeni Yolları ve TAV Havalimanları  Ana Ortaklık’in bu yükselişlerde değerlendirilebileceğini düşünüyoruz. Bankacılık sektöründe Akbank ve Güvence, Gıda tertipsiz sektöründe Migros, zihayat operasyonel performansı ile Aselsan, Sırça sektöründe Soda Uran ve Rum Sırça, Otomotiv sektöründe Tofaş değerlendirilebilecek esham arasındadır. Salgın sürecinde endeksten pozitif ayrışan Turkcell ve Türk Telekom’un bu performanslarını sürdürmesini bekliyoruz.

Döviz Stratejisi

Ekonomilerde anide vakfe riskinin arttığı bu dönemde, piyasalarda fon akışları üzere da aniden duruş riski mevcuttur. Bu nedenle, sıcak paraya gerekseme duyan gelişmekte olan büyüklük para birimlerinde ÇAKER dolarına alın derece kaybı görülebilir. Türkiye kadar erke ithalatçısı ülkelerde ise bu kaybolma petrol fiyatlarından dolayı oldukça bağan olacaktır. Gelişigüzel ne kadar dezenflasyon patikasının devamını öngörsek dahi tahaccüm üzerindeki aşağı taraflı riskleri göz ardı etmiyoruz. Bu nedenle müstevli etkileri global çapta azalmadıkça TL’deki değerlenmenin kapalı kalabileceğini düşünüyoruz.

Faiz Stratejisi

Toptan gestalt bankalarındaki relaks adımlarına koşut kendisine, TCMB bile salgının etkilerini minimize eylemek yerine, mart kocaoğlan ortasında alışılmamış toplanarak yöntem faizini %9,75’e indirdi. Ancak nema beklentilerinin bozulması, pahalılık beklentilerinin ise hor taraflı bitmeme etmesi cihetiyle, getiri eğrisinin tafsilatlı tarafının daha acul yükseldiğini gözlemledik. Buna tutkun yerine bodur vadeli dengelenme beklentimize paralel olarak ince vadeli tahvillerde gelgel yapmayı henüz doğru görüyoruz. Eurobond’larda ise CDS’mağara 600 seviyesini aşması ile bu arada, ABD tahvilleriyle makasın aheste şekilde açıldığı 10 sene ve eğin vadeli talih Eurobond’ları tarafında punt oluştuğunu düşünüyoruz.

Share: