Müstevli sonrası altına temenni arttı

ING Türkiye, Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın 2020 yılı önceki çeyrek sonuçları ile birlikte, Nisan ayında korona virüs salgınının masraf ve tasarrufa etkisini birlikte ölçümledi. İlk çeyrek sonuçlarına göre, tasarruf sahipliği oranı sınırlı tıpkısı artışla yüzdelik 13,4 olurken artırım araçları tercihindeki arz özen alımlı değişimlerden biri altında yaşandı. Hep içi ve sistem dışı altın tercihi toplamda yüzdelik 30’a ulaşarak sabık çeyreğe göre yüzde 6 arttı ve 2014 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. ING Türkiye Ferdî Bankacılık Umum Müdür Yardımcısı Alper Gökgöz, “Birlik dünyanın içinden geçtiği el benzeri dönemde reis tasarruf bankası olma hedefiyle müşterilerimizin tasarruf eğilimlerini desteklemeye ve büyüklük ekonomisine katkı sunmaya devam edeceğiz” dedi.

ING Türkiye, Türkiye’nin Artırım Eğilimleri Araştırması’nın 2020 yılı önce çeyrek altın sonuçları ile gelişigüzel, Nisan ayında korona virüs salgınının harcama ve tasarrufa etkisini birlikte ölçümledi. İlk çeyrek sonuçlarına göre, artırım sahipliği oranı ilişkin tıpkısı artışla yüzde 13,4 olurken tasarruf araçları tercihindeki arz özen fosforlu değişimlerden biri altında yaşandı. Herkes içi ve sistem dışı değerli tercihi toplamda yüzdelik 30’a ulaşarak güzeşte çeyreğe bakarak yüzde 6 arttı ve 2014 yılından bu yana arz faziletkâr seviyeye ulaştı. ING Türkiye Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Alper Gökgöz, “Tamam dünyanın içinden geçtiği yumruk benzeri dönemde lider artırım bankası olma hedefiyle müşterilerimizin artırım eğilimlerini desteklemeye ve mevki ekonomisine ulama sunmaya devam edeceğiz” dedi.

ING Türkiye, Türkiye’de kentsel yerleşme bölgelerinde etkili mehabetli bireylerin artırım eğilimlerini tutkun olmak üzere 2011 yılından bu yana IPSOS hareket birliğiyle gerçekleştirdiği Türkiye’nin Artırım Eğilimleri Araştırması’nın (TTEA) 2020 yılı birinci çeyrek sonuçlarını açıkladı. Bu dönemde, tasarruf sahipliği oranı esbak çeyreğe göre yüzdelik 0,4 artarak yüzde 13,4’e yükseldi ancak sabık sene tıpkısı döneme bakarak yüzde 0,8 geriledi.

İlk çeyrekte, andıran gelecekte artırım yapmayı planlayanların oranı aynı önceki çeyreğe bakarak 6,2 puanlık düşüşle yüzdelik 29,2’ye geriledi. Diğer yandan, bu kitlenin içre gelecek üç kamer içerisinde artırım yapmayı hedefleyenlerin oranı, güzeşte çeyreğe göre üç puanlık artışla yüzdelik 16’ya yükseldi.

Altına yöneliş gözlemlendi

Bu dönemde tasarruf araçları tercihindeki bildirme ilgi albenili değişimlerden biri, ‘yastık altı zer ve nakit’ tercihinin 7 puan yükseliş ile yüzde 24’e erişmesi oldu. Tasarruf araçları tercihinde yastık şeş altının payı yüzdelik 14 olarak 2017 yılının ikinci çeyreğinden bu yana sunma faziletkâr orana ulaştı.

Dizge içi değerli ise artırım ara bulucu tercihinde yüzde 16’lık bire bir hisse ile 2018 sonundan beri yükseliş trendini sürdürüyor. Cümle içi ve dışı zer tercihi toplamda yüzde 30’a ulaşarak geçen çeyreğe göre yüzdelik 6 çoğalma gösterdi ve 2014 yılından bu yana sunu faziletli orana ulaştı.

Salgın ile gelişigüzel harcamalar besin-market ve faturada yoğunlaştı

Korona virüs salgınının tasarruf ve harcama davranışlarına etkisini hazfetmek için Nisan ayında yapılan ilişik çalışmada dahi azrail sonuçlar ortaya artık.

Buna bakarak, katılımcıların yüzde 58’i besin-market, yüzde 56’sı fatura giderlerinde artım yaşadı. Bunu yüzde 38 ile sağlık harcamaları, yüzdelik 36 ile telekomünikasyon izledi. E-ticaret hizmetleri ile sayısal film-çalgı aleti aboneliklerinde de yüzdelik 25’lik artış görüldü. Harcamalarda yeryüzü iri düşüş yüzde 79 ile seyahatte olurken bunu sırasıyla restoranda yiyecek içme, muvasala, konaklama, giysi/aksesuar ve akaryakıt kategorileri takip etti.

Müstevli sonrası tasarruf yapabilenler zer adına yöneldi

Bu dönemde da önceki çeyrekte başlayan altına yöneliş sürdü ve korona virüs salgını ile birlikte tasarruf sahiplerinin yüzdelik 16’sı değerli hesabı tasarruflarının arttığını belirtti.

Önümüzdeki benzeri yıl için artırım beklentileri sorulduğunda ise sıralamada geçmiş tam vadi alan konvansiyon yüzdelik 41 ile “Tasarruf yapmayacağım” diyenler oldu. Bunu yüzdelik 22 ile “bundan sonra artırım yapacağım” diyenler ve yüzdelik 20 ile “Aynı miktarda tasarruf yapacağım” diyenler izledi.

Alper Gökgöz: “Tasarruf alışkanlığını destekleyen adımlar atmaya devam edeceğiz”

TTEA 2020 yılı önce çeyrek sonuçları ile korona virüsün etkilerinin ölçümlendiği araştırmayı değerlendiren ING Türkiye Bireysel Bankacılık Umum Müdür Yardımcısı Alper Gökgöz, “Salgına rağmen artırım etmeyi sürdürenlerin beraberinde artırım etmeye başlayan bir anlaşma olduğunu görüyoruz. Bu format bize artırım alışkanlığını desteklemenin önemini ve gerekliliğini gösteriyor. Tekmil dünyanın içinden geçtiği ağırlık tıpkısı dönemde Türkiye’nin reis tasarruf bankası olma hedefiyle müşterilerimize tasarruf ederken vergi sağlayabilecekleri yatırım araçları sunmaya ve bu şekilde büyüklük ekonomisine katkıda bulunmaya bitmeme edeceğiz” dedi.

Araştırma Künyesi: Tasarruf Eğilimleri Araştırması 2020 bir numara çeyrek sonuçları, NUTS2 bölgelerinde seçilen 26 ilde, 2400 kişi ile elektronik beyin destekli telefon görüşmesi yöntemi (CATI) ile yapılan anketin sonuçlarıdır. Türkiye’deki 18 yaş beden bireyleri görünmek amacıyla yaş, eşey, çalışma durumu ve meslek kontrol kotası namına uygulanmıştır. Güneş Tacı virüs Dönemi’nde Masraf ve Artırım
Alışkanlıkları Araştırması Nisan ayında Artırım Eğilimleri Araştırması’na eklenmiş olarak bire bir örneklem profilinde 417 emanet ile görüşülerek raporlanmıştır.

Share: