Öğrenciler afetlere tedarikli olmayı “yaşayarak” öğreniyor

Bolu’bile zelzele, ateş, kar fırtınası gibi olayların canlandırıldığı benzetim konteynerinde öğrencilere facia bilinci aşılanıyor.

17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinden etkilenen kentte, deprem başta görünmek amacıyla afetlere tedarikli başlamak üzere çalışmalar yürütülüyor.

Başta AFAD İl Müdürlüğü ve amme kurumları vasıtasıyla alelhusus bakir neslin bu konuda bilinçlendirilmesi için eğitimler ve tatbikatlar düzenleniyor.

İl Milli Yetişek Müdürlüğü İş Sağlığı ve Güvenliği İl Koordinatörlüğü yoluyla 3 yıl ilk hazırlanan proje kapsamında çocuklarda pespaye yaşta afet bilinci tesis etmek amacıyla gezgin benzetim konteyneri tasarlandı.

AFAD Başkanlığının hareket benzetim aracından esinlenerek Bolu Valiliği, Uray Başkanlığı ve AFAD İl Müdürlüğünün dahi destekleriyle İl Milli Eğitim Bilimi Müdürlüğü personeli tarafından oluşturulan konteynerde, aksiyon güvenliğinin anlatıldığı düzlük ile deprem, cuşuhuruş ve kar fırtınası üzere olayların canlandırıldığı bölümler bulunuyor.

Genellikle Yenimahalle’deki Trafik Yetişek Parkı’nda bulunan konteynerde nazari ve kılgılı terbiye kayran öğrenciler, facia yerinde ne yapılması gerektiğini öğreniyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin İş Sağlığı ve Güvenliği alanında verdiği “Billur Baret Ödülü”ne 2018’üstelik derece görülen simülasyon konteyneri, ara sıra mülk merkezindeki okullara de götürülüyor.

“Ailelerin bilinçlendirilmesi açısından bile muhteşem”

İl Milli Yetişek Müdürlüğü İş Sağlığı ve Güvenliği İl Koordinatörü Sema Esmer, AA muhabirine, projenin öğrencilere afetlere alın hazırlıklı olmayı yaşayarak tedris düşüncesinden hareketle ortaya çıktığını söyledi.

Projenin tamamen Direktörlük imkanlarıyla hayata geçirildiğini tamlayan Yağız, “Alelhusus aşağılık yaş grubu çocuklar çok bent gösteriyor. Yangını, hararet tüpünü, hararet esnasında yapılacaklarla ilişkin brifing videoları görüyorlar. Bala eve gittiğinde babasına ‘baretini takmalısın, evde cuşuhuruş tüpü bulundurmalısın’ gibi önerilerde bulunuyor. Bunları duyunca mutlu oluyoruz.” diye konuştu.

Esmer, kentteki anaokulu ve ilkokullarda eğitim bilimi gören öğrencilerin simülasyon konteynerini yılda sunu birkaç 1 posta görüşme ettiğini dile getirerek, simülasyonlarla çocuklara afetleri deneyim eliyle yaşatarak farkındalık oluşturduklarını kaydetti.

Afet eğitimi alan çocukların aileler üstünde faal olduğuna ve onları daha cılız yönlendirebildiklerine bel fail Yağız, şöyle bitmeme etti:

“Tıpkısı bala deprem çabucak kaçılmaması gerektiğini ve hangi yapması gerektiğini filhakika görmüş oluyor. Aynı facia çantası hazırlaması gerektiğini, depremde ne davranışta bulunursa akilane olacağını haddinden fazla sıradan yaşta bilinçlenerek ilerliyor. İş kazaları ile ait davranışları görerek aileye kalın kafalı tebligat veriyor. Bu ailelerin bilinçlendirilmesi açısından dahi basit çokça muhteşem.”

Simülasyon konteynerinde eğitmen namına fariza düz proje yürütücülerinden Niyazi Bergüzar de öğrencileri aksiyon güvenliği ve afat konusunda bilgilendirdiklerini söyledi.

Ihsan, konteynerde kayran düz bölümlere ilişik vukuf vererek, öğrencilerin burada canlandırılan kar fırtınası, yangın ve zelzele kabil afetler karşısında çizi şekillerini yaşayarak öğrendiklerini ve bunların de hafızalarında kaldığını anlattı.

Share: