Paha Has Üniversitesi’nden can alıcı araştırı

Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi araştırmacısı Yard. Doç. Dr. Burcu Saner Okan, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Menceloğlu ile Inovent A.Ş. ortaklığında kurulan NANOGRAFEN şirketi, grafen katkılı saz aleti üretimi ile tıpkısı mebde imza attı. Saz aletinin istihsal aşamasında, Sabancı Üniversitesi-Kordsa Global A.Ş. Muhtelit Mükemmeliyet Merkezi’nden Dr. Jamal Seyyed Monfared Zanjani’üstelik bindi verdi.

Ahşap gırnata üretiminde önde gelen isimlerden olan Aydan Akıneri’nin kurduğu Akıneri Enstrüman Aletleri Şirketi (www.akineri.com) ile Nanografen gelişigüzel yürüttüğü çalışmada grafen, klarnetin istila işleminde geçer epoksi içerisine haddinden fazla bağan bire bir oranda dağıtılarak klarneti hafifleterek elan kuvvetli aynı im haline getirdi. Grafen kullanımı klarnete antrparantez, parlaklık ve çizilmezlik kabil özellikler da kazandırdı. Grafenin yüksek satıh alanı sayesinde seslerin iletiminin kolaylaşması sonucunda, epoksi sistemlerle üretilen müzik aletlerine göre henüz iyi sesler çıkarması sağlandı. Bununla beraber grafen sebebiyle saz aletlerin tasarruf ömürleri üstelik uzatıldı.

TIKE Araştırmacısı Burcu Saner Okan, Nanografen şirketi kendisine yaptıkları çalışmalarda iki farklı nişane geliştirdiklerini dile getirdi. İlk ürünün faziletkâr kalitede grafen malzemesi olup savunma uran ile müzik aletlerinde kullanabildiğini belirten Burcu Saner Okan, Aydan Akıneri ile ürettikleri grafen katkılı gırnata ile paradigma üretimin önünün açıldığını söyledi. Nanografen yerine geliştirdikleri bu ürünün ticarileşmesinde bile muhteşem benzeri evolüsyon sağlandığını sözlerine ekledi. Burcu Saner Okan, Nanografen’in diğer çalışmaları ile ilgili adına “İkinci kitap ise munzam değeri efdal atılmış korse pirolizinden elde edilen karbonunun grafene dönüşmüş olanıdır. Bu im karbon siyahı ve hareketli karbon kabilinden malzemelere rakiptir. Bu ürünün dahi otomotiv plastiklerinde kullanılmasına yönelik nihai işaret çalışmalarımız sürüyor.”dedi.

Akıneri Çalgı Aletleri Şirketi’nin kurucusu Aydan Akıneri ise Nanografen şirketi ile gerçekleştirdikleri proje ile ilişik şunları söyledi: “Akıneri Müzik Aletleri namına Nanografen katkılı, karbon fiber gövdeli ve titanyum duvaklı, belli belirsiz ve teferruatlı ömürlü bakir nev gırnata ve canip flütün tasarımı, imalatı ve standartlaştırılmasını amaçladık. Klarnet ve taraf flavta üretiminde, ongun beden ve nikel-krom, prinç tuş takımı kullanılıyor. Yaklaşık yarım asırlık deneyimlerimiz neticesinde müzisyenlerin yıllardır yakındıkları şikayetleri doğrultusunda korozyona ve darbelere dayanıklı, insan sağlığına zararı azaltılmış, detaylı ömürlü ve hizmet periyodlarını uzatan, grafen katkılı karbon fiber gövdeli, titanyum tuş takımına eş yıpranmamış türlü klarneti yapım ettik. Bu ar-ge çalışmasının neticesinde ortaya çıkan nişane acun standartlarının üstünde, yüksek gürültülü kalitesine cemaat, iç cidarı akustiğe tamamen uygun pürüzsüzlükte, darbelere alın %80 elan dayanıklı ve %40 henüz hafiftir. Bu neticede yararlanma ömrü mevcut ürünlere bakarak daha uzun olacak gırnata erdemli melfuf değere erbap ulusal aynı kazanımdır.”

Grafen katkısıyla üretilen gırnata, domestik iz kendisine hem Türkiye hem üstelik daraç dışında şişman ehemmiyet taşıyor. Sadık sayıda bulunan grafen ürünlerinin enstrüman sektöründe kullanılması, grafen uygulamaları alanında mefret benzeri yeniliği birlikte birlikte getirecek.

TÜRKİYE’NİN UYGULAMA ODAKLI NANOTEKNOLOJİ MERKEZİ – LOKMA TATLISI

Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (TIKE), T.C. Kalkınma Bakanlığı ve Sabancı Vakfı’nın katkıları ile tahminî 60 Milyon TL yatırımla kuruldu. BANAK’da 7400 m2’lik özgün ve avangart tasarımlı ayrımsız gestalt binası ortamında, 850 m2 temiz kaynak, bütün 1,600 m2 alana yaygın, haddinden fazla-disiplinli laboratuvarlar ve 2400 m2’lik şube ve eş kullanma alanı bulunuyor. Çevre dostu organizasyon, erke tüketimini ve atılmış üretimini asgariye indirerek arsıulusal çevreci, yeşil tıpkısı araştırma merkezinin Türkiye’da evvel örneği olarak LEED ve BREEAM sertifikalarına sahiptir.

YEMEK’birlikte istikbal malzemeler, nano biyoteknoloji, nano tıp, nano elektronik, nano optik, sınırlı-nano-akışkanlar, daraç-nano-elektro mekanik sistemler ve yenilenebilir erke sistemleri alanlarında disiplinlerarası araştırmalar yapılmasını sağlayıcı imkanlar bulunuyor.

SOKUM’u oluşturan laboratuvarlarda atomal boyutlarda görüntüleme ve analiz yapabilen elektron mikroskopları, değişik hücrelerin genlerini aceleci şekilde analiz edebilecek cihazlar, birkaç atom kalınlığında eroin veya nısıf nâkil katmanlar oluşturabilen sistemler, çokça yüksek frekanslarda değerlendirme yapacak cihazlar bulunmaktadır.

SOKUM, akademik ve sanayi paydaşları ile gereç, belde, sağlık, erke, savunma, gıda alanlarında, koca odaklı, güvenlikli araştırı ve uygulama alanlarına öncelik veriyor. Lisans öğrencilerinin araştırmalara katılmaları teşvik ediliyor.

Share: