Sülale sahipleri sözleşmeleri 2 Temmuz’a erteliyor

Icar artışlarına getirilen yüzdelik 25’lik çizgi 10 Haziran’dahi uygulamaya girdi. 1 Orak Ayı 2023 yılına büyüklüğünde sürecek düzenlemenin haziranda başlaması nedeniyle ikinci yol kapsama çalmak istemeyenlerin haziranda süresi mevrut yıpranmamış icar kontratlarını 2 Temmuz’a erteliyor. Dünya’üstelik Leyla İlhan imzasıyla meydan düzlük habere göre, bazen ocak sahiplerin ticari ünitelerde olduğu gibi konutta da peştamallık dilek etmeye başlarken, gayrimenkullerini daha efdal fiyatla kiraya yüklemek için mevcut kiracıyı tahliye ika için gidiyor. Uygulamayla birlikte kayıtdışılığın artacağı, mahkemelerdeki müstecir karı sahibi davalarının yoğunlaşacağı uyarısı yapılıyor.

“hava parası devreye girdi”

Düzenlemenin 10 Haziran’dahi başlayıp 2 Temmuz 2023’bile bitecek şekilde uygulandığını belirten İstanbul Emlak Brokerları Kooperatifi (İSTEB) Umumi Heyet Başkanı Uca Özcan, “Dolayısıyla deminden girenler gelecek yılda yüzdelik 25 oranıyla uyuşma yapacak. Bu nedenle eskimemiş kontratların gelecek yıl de yüzdelik 25’ten etkilenmemesi için 2 Temmuz’a erteliyorlar” dedi. Ayrıca işyerlerinde olduğu kadar peştamallık gibi uygulamaların dahi devreye girdiğini anlatan Özcan, “Boşaltma taahhütnameleri kabilinden çalışmalar elan fazla uygulanıyor. Bu yapılması müstelzim bir şeydi. Fakat bir tane aynı konuttan geliri olanların bu kapsamda kalmasının günahı ne. Bu nedenle aranjman önü arkası düşünülmeden yapılmış” diyerek niteledi. Sınırlamadan âlem çıktı kiranın gür ayrımsız yatırım olmadığını düşünenlerin evini satışa çıkaracağını, bunun bile satılık göz sayısını artacağını dile getiren Özcan, “Ancak bu konutlar üstelik erdemli fiyattan satılacağı tekrar erdemli rakamdan kiraya verilecek. Nedeniyle bu da kira sorununa hal olmayacak. Evlerini satanlar ise Portekiz kabilinden ülkelere gidip karı satın takanak. Şimdiden bunu duymaya başladık” dedi.

“Bu gelişim 3’üncü laf haberlerine büyüklüğünde masraf”

Uygulamayı değerlendiren TURYAP Umumi Müdürü Eksiksizlik Karadağ de, sahadaki emlakçılarla konuştuklarında düzenlemenin uygulanabilir bulunmadığını söyledi. “Düzenlemeye belki kiracısından kıvançlı olan bereketli oruçlu bire bir barışma izin verecek, ancak balaban kısım artma amacıyla hangi yapabilirim mücadelesi verecek” diyen Karadağ, “Kira tespit davalarında artışa sebep olacak. Görece kendini etkili bulan, ‘ego korkuturum, taciz ederim’ şeklinde kendinde doğruluk bulanlar dolayısıyla 3’üncü mevzu haberlerine büyüklüğünde bu aksiyon gidebilir” dedi.

Dünyalık sahiplerinin kıygın olmamak namına vasıta dışı paralarla mağduriyetini gidermeye çalışacağına dikkat çeken Karadağ, “Karı sahipleri resmi adına yüzdelik 25 artırıp, düşüncesiz kalanını araç dışı takanak. Müstecir dahi ‘vasıta dışı şu kanaldan ödemeler yaptım’ deyip ülkü için gidebilir. Mahkemelerdeki icar davaları artacak. Nedeniyle kâin konuşu şartlarda bu düzenleme bir tane başına bir çözüm kaçınan. Henüz büyük kamusal sorunlara yol anahtar” yorumunda bulundu. ‘Kiracıyla nezaret etmek hesabına evimi satar, paramı alıp döviz, zer yatırım yaparım, seviye korumalı hesaba koyarım’ diyenler olacağını kaydeden Karadağ, fakat bunların sayısının açılan fırtınalı davalar kadar güç olmayacağını söyledi.

Yurt Hukuku Derneği Başkanı Avukat Mehabetli Güvenç Kiraz dahi, uygulamanın türel boyutlarını anlattı. Düyun Kanununun 344. Maddesini arızi husus ile muhavvil düzenlemesi ile TÜFE 12 aylık değişim oranı hesabına 10.06.2022- 01.07.2023 ortada kira çoğalma oranının yüzde 25 olacağını kaydeden Kiraz, “Mevcut sözleşmesi devam eden kiracılar açısından 10 Haziran ve 30 Haziran ortada restorasyon dönemi gelmiş mecmu kiracılara iki misil yüzdelik 25 tavan sınırlaması uygulanacak. Bu çok balaban bir müsavatsızlık. İvedilikle eskimemiş bire bir düzenleme yapılarak kanunun meriyet tarihi geçmiş konuşulduğu üzere 01.07.2022-01.07.2023 olmalıdır” diyerek konuştu. 2023 yılının 1 Temmuz’una kadar yenileme dönemi gelmiş parçalanmamış kiracıların yüzde 25, sonrasında uzama dönemi gelmiş tüm kiracıların ise TÜFE 12 maaş değişim oranı kapsamında artıracaklarını kaydeden Kiraz, “Bu noktada tümce ne şekilde hangi dönemde artma yaparsa yapsın 2024’te çıktı çarkıt aplikasyon şekli olan TÜFE 12 aylık değişim oranı kapsamında artım yapacak” dedi.

İlanlar yüzde 2 azaldı, kiralar yüzde 1 arttı

Emlakjet Umumi Müdürü Miğfer İdikat, yıllık kira sözleşmesi bindirim oranına eğin sınır getiren açıklamadan bu yana kiralık ilan adetlerinde bodur sürede yüzdelik 2 tenakus gözlemlediklerini söyledi. “10 Haziran’dan bu yana kiralık ilanlarda tanıdık azalmanın dünyalık sahiplerinin kiralık ilanlarını kalın kafalı çekmesi yerine gitmek türlü” diyen İdikat, şöyle konuştu: “10-14 Haziran arasında Türkiye’dahi ortalama dilek edilen kiralık ocak fiyatlarında yalnızca biraz günde yüzdelik 1’lik artış görülüyor. Dolayısıyla yeni regülasyon ocak sahiplerini isticar fiyatlarını belirlerken henüz faziletkâr meblağları arzu etmeye yönlendirebilir. Fakat şimdilik mal sahiplerin komutan ve isticar kararlarını askıya aldı kadar görünüyor. Mülklerin fiyatlarını sınırlamak amacıyla piyasayı gözlemlediklerini aritmetik ediyoruz” diyerek konuştu.

Konut sahiplerinden kiracılara boşaltma davası

Yurt Hukuku Derneği Başkanı Avukat Mehabetli Güvenç Kiraz, bulunan düzenlemeden taşınmazlar sahiplerinin haddinden fazla aheste şekilde erinçsiz olduklarını söyledi. “Etraf enflasyonunu yüzde 100’ün üzerinde, TÜFE oranı üstelik yüzdelik 73 ve TÜFE 12 maaş değişim oranı üstelik yüzdelik 39,33’ken, bu oranın neredeyse yarısının icar zammına uygulanacak olmasını hem makul bulmuyorlar hem da Anayasaya karşıt görüyorlar” diyen Kiraz, “Bu noktada son 1 haftada haddinden fazla ağır şekilde bölük sahiplerinin kiracılarını çıkarmak istediklerini görüyoruz. Özellikle ihtiyaç sebebiyle tahliye gerekçesine dayanıldığını ve hassaten mülklerini kiracılı ayrımsız şekilde satarak bakir malike bu durumu tercüme etmek istediklerini görüyoruz” dedi.

Icar sorununa ‘çöpçatanlı’ çözüm

 

İş yeri kiralarına üst çizgi için aynı dilek da ATO’dan

 

İstanbul’bile icar toprak kayması!

 

Kira artışına temel devrede! 1 yıl değişmeyecek

 

Share: