TBMM’de Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü Yayınları Sergisi

TBMM İdare Amiri ve SELIM Parti Gaziantep Saylav Büyük Delice, “Kazı Bilimi enstitüsü ve vakfı ile gelişigüzel Türkiye kişi sınırlarının ötesinde birlikte kazı bilimi çalışmaları yürütebilecek tıpkısı güce ve zenginliğine kavuşmuş olacak.” dedi.

Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü Yayınları Sergisi Türkiye Iri Ulus Meclisi Itibar Holü’nde açıldı. Açılışa, TBMM İdare Amiri ve SELIM Parti Gaziantep Milletvekili Uca Delimsirek, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Delicesine, milletvekilleri ile Firez ve Turizm Bakanlığı yetkilileri katıldı.

Yüce Delicesine, yaptığı konuşmada, Türk Kazı Bilimi ve Kültürel Bırakıt Enstitüsü’nün kuruluşunu tesit etmek üzere etkinliğin gerçekleştirildiğini söyledi.

Mecnunca, Türk Kazı Bilimi ve Kültürel Bırakıt Enstitüsü’nün yüz yıldır hayali kurulan milli tıpkısı enstitü çalışması olduğunu anlatım ederek, 2014’te Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Ekin Bakanlığının kolektif benzeri Avrupa Birliği yardım programına başvurmasıyla sürecin başladığını, geçen yıl Türk Kazı Bilimi ve Kültürel Miras Kanununun çıkmasıyla gelişigüzel da enstitünün hayata geçirildiğini anlattı.

Önümüzdeki günlerde Türk Kazı Bilimi ve Kültürel Miras Vakfı’nı kurarak, kazı bilimi çalışmalarını millileştirme yönünde genişlik önemli adımı atacaklarını vurgulayan Şahin, “Türkiye dünyanın yer kadim medeniyetlerinin hayat sürdüğü hep gökçe dinlerin doğduğu, antika uygarlıkların doğup büyüdüğü, dünyaya yayıldığı haddinden fazla bayrı tıpkısı kazı bilimsel mirasa topluluk. Bu kazı bilimsel mirası bugüne kadar milli çalışmalarımızla milli kazı bilimsel müktesebatımızla ele alamadık. Ülkemizdeki ve coğrafyamızdaki birçok arkeolojik icraat, İtalyan, Alman veya Avusturyalı arkeologlar aracılığıyla yönetildi. Bu kadar nazik bire bir arkeolojik mirasın üstünde hayat beklemek öyle aynı müktesebata sahip olmak aslında böyle tıpkı milli kazı bilimi enstitüsüne cemaat olmayı gerektiriyordu. Bugün o milli arkeoloji enstitüsüne sahip olduk.” diye niteleyerek konuştu.

“Arkeoloji Enstitüsü Gaziantep’te, Kültürel Bırakıt Vakfı Ankara’üstelik olacak”

Delimsirek, Türk Arkeoloji ve Kültürel Bırakıt Vakfı’nın çalışmalarına ilişik, şöyle konuştu:

“Türk Arkeoloji ve Kültürel Bırakıt Enstitüsü Gaziantep’te olacak. Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfımız ise Ankara’bile olacak. Bu enstitümüz, Türkiye’da ve Türkiye’nin dışındaki bölgelerde kazı bilimi çalışmaları yapabilecek. Kazı Bilimi enstitüsü ve vakfı ile alay malay Türkiye zat sınırlarının ötesinde da kazı bilimi çalışmaları yürütebilecek ayrımsız güce ve zenginliğine kavuşmuş olacak. Bir Vakitler atalarımız, yönlerini ve geleceklerini gökyüzündeki kadim yıldızlara bakarak atama etmişler. Biz bile gelecek yüzyılımızı bina etmek istiyorsak, topraklarımızın altındaki bayrı medeniyetlere göre gelecek yüzyılımızı inşa sürecini akdetmek zorundayız.”

Arkeoloji enstitüsünün olmazsa olanaksız olduğunun altını çizen Delimsirek, Türkiye’nin topraklarının altındaki hoppadak doğal gaz, yer yağı zenginliklerinin değil kültürel zenginliklerinin de açığa çıkarılacağı kültürel diplomasi alanına üstelik girişim atılmış olacağını söyledi.

Delice, projede emeği güzeşte Gaziantep milletvekillerine, Gaziantep Büyükşehir Şehremini Fatma Delicesine’e ve Ekin Bakanlığı yetkililerine teşekkür etti.

Sergide, Gaziantep’e ilgilendiren yöresel lezzetler davetlilere izzetüikram edildi.

Share: