Tecim Bakanlığı çok ucuza otomobil satıyor

Türkiye’de araba kabul etmek anbean zorlaşıyor. Kur artışı, erdemli faizler ve alacak oranları zımnında otomobil fiyatları hemencecik artıyor. 2021 Eş ayından bu yana araba fiyatları yüzde 16’nın üzerinde arttı. 4 yıl geriye gidildiğinde fiyatların yüzdelik 200’ün üzerinde yükseldiği görülüyor. Önümüzdeki aylarda dahi fiyatlardaki artışın sürmesi bekleniyor. Çağ yetkilileri, ‘Araba kabul etmek imdi çokça henüz çok emanet amacıyla görüntü oldu’ diyor.

Otomotiv data ve 2.el anahtar fiyatlandırma şirketi Cardata’nın CEO’su Hüsamettin Sarp, Türkiye’bile araba fiyatlarında serencam dört yılda yaşanan değişimi DÜNYA amacıyla analiz etti. Cardata’nın Türkiye’dahi 2021 yılında en haddinden fazla satılan 5 modeli üzerinden yaptığı mesai, 2017’den bu yana araba fiyatlarının ne oranda yükseldiğini gözler önüne seriyor.

Hüsamettin Sert, yükselen seviye, şişkinlik, faziletli repo, düşen kurum gücü ve faziletli vergiler zımnında akim kilometre açacak satın almanın oldukça zorlaştığına özen çekerek, “2021 yılında yeryüzü çok satan muvaffakiyetsiz araç modellerine baktığımızda; önceki 5 modelin Haziran 2021 dönemindeki sayı farkı fiyatı 237 bin TL iken 4 sene evvel ayrımsız araçların sayı farkı fiyatı 78 bin TL’ydi” şeklinde konuştu.

Haziranda yüzde 5 remiks kapıda

Hüsamettin Yalman’ın verdiği bilgilere bakarak, makine fiyatları sıfır açar pazarında akıbet bir ayda ortalama yüzdelik 4 arttı. Haziran ayında bile tahminî yüzde 5 remiks bekleniyor. Sert’ın ilgi çektiği konulardan biri bile düzem artışından belde düşük algı dilimine giren açkı sayısının hızlı hızlı azalıyor olması. Geçen yıl 8 model yüzdelik 45-50 ÖTV dilimine girerken, bu sene bu aynı 2’ye kadar geriledi. Bölüm yetkililerine göre haddinden fazla geçenlerde bu ÖTV dilimine girecek kurgu kalmayabilir.

Markalar düşük ÖTV için manuele yüklendi

Sonuç dönemde bir nice otomobil markası mütemmim amacıyla daha ulaşılabilir fiyat arz etmek adına yüzde 50 ÖTV dilimine giren çevirici arzını artırmaya yöneldi. Algı dilimi değiştiği amacıyla kâh modellerde el kitabı ve kendi kendine vites arasındaki kıymet farkı 90 bin TL’ye yaklaştı. Hem ithalde hem yerli araçlarda henüz beş altı donanımlı ve el kitabı vesait tercih edilmeye başlandı. Volkswagen Binek Genel Müdürü Gino Bottaro 8. Zürriyet Golf’ad lansmanında “Biraz risk aldık ve erdemli adette manuel vites getirdik. Erdemli fiyatlar ve vergi sistemi dolayısıyla SUV’dan hatchback’e kayış var” vurgusunu yapmıştı.

Citroën Türkiye Umumi Müdürü Haber Gökkuşağı üstelik Yeni Citroën C4’nam lansmanında; “Dilek isterdi ki çokça elan çok versiyonu yüzde 50 ÖTV bandında konumlandıralım. Arz azından, önce kafa kendiliğinden vitesimiz yüzdelik 50 bandında olsun. Amma günün koşulları, küsurat kırat sebebiyle maatteessüf şu anda C4’te çabucak el kitabı vitesimizi yüzdelik 50 ÖTV bandında tutabiliyoruz. Bizim C3’ümüzde de el kitabı satışlarımız bati anlamda artıyor. Önümüzdeki aylarda bu el kitabı vites eş adetleri çokça elan fazla artacak. Ona bakarak planlamalarımızı yapıyoruz” açıklamasını yaptı.

Türkiye’üstelik makine fiyatları düşer mi?

Birçok tüketicinin düşkünlük ettiği sorulardan biri birlikte araba fiyatları düşer mi? Devir temsilcilerine bakarak Türkiye’de araba fiyatlarının düşmesi haddinden fazla benzer görünmüyor. Ancak fiyatların elan fazla yukarıya çıkmaması de mahsus koşullara mecbur. Hüsamettin Sert, bu koşulları şöyle sıralıyor:

-Döviz kurunun düşmesi -Faizlerin gerilemesi -Vergilerin makul seviyeye inmesi -Enflasyonun %4’ad altında olması -kişi başına düşen gelirin artması

Muhtel araçların payı artıyor

2021 Karı-Mayıs döneminde pazarın yüzde 85,8’ini alacak oranları düşük olan A, B ve C segmentlerindeki vesait oluşturdu. A ve B segmenti bu pazardan yüzdelik 44,5, C segmenti ise 55,5 behre aldı. Geçmiş yıllarla kıyaslandığında yeryüzü düşük idrak dilimine giren A ve B segment araçların payının arttığı görülüyor. C segmenti otomobiller 2019’de tahminî yüzdelik 63 paya sahipken, 2019’dahi ise yüzdelik 60.1’e gerilemişti.

Satışlar mayısta dahi ivinti kesti

ODD’nin esbak devir açıkladığı mayıs ayı çöz ilişki rakamlarına bakarak; araba ve hafif ticari komütatör pazarı geçen ay de sürat kesmeye devam etti. Mart ayında 96 bin, nisanda 65 bin olan satışlar mayıs ayında 55 bin adedin altında kaldı. Satışların azalmasında; seviye artışı ve çip krizi kaynaklı tedarik sorununun beraberinde 18 günce kamu kapanmanın de nazik etkisi oldu. Temel etkisi ile 2021 yılı mayıs kocaoğlan araba ve belli belirsiz ticari açkı pazarı 2020 yılı mayıs ayına göre yüzdelik 69,8 artarak 54 bin 734 adet oldu. 2021 yılı mayıs ayında makine satışları tıpkı eski yılın bire bir ayına bakarak yüzdelik 72,1 artarak 43 bin 138 sayı olurken, hafif ticari vasıta pazarı yüzdelik 61,9 artarak 1 bin 596 sayı oldu. Otomobil ve hafif ticari çevirici pazarı, 10 yıllık mayıs kocaoğlan sayı farkı satışlara göre yüzdelik 20,7 azaldı. 2021 yılı Ev-Mayıs döneminde tıpkı eski yılın ayrımsız dönemine göre yüzde 72 artarak 314 bin 882 sayı adına gerçekleşen pazarın sene böylece 750 bine ulaşması bekleniyor.

Yüce Bilaloğlu: Fiyatları markalar değil, kırat ve nema belirliyor

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Şanlı Bilaloğlu, otomobilde son yıllarda yaşanan kıymet artışlarının üreticilerden ve distribütörlerden kaynaklanmadığını vurgulayarak, şu bilgileri verdi: “Otomotiv döviz arık ile doğrudan bağlantılı ayrımsız büro. Domestik üretim birlikte yapsanız girdi maliyetlerine yansıdığı için kurdaki artım aracısız fiyatlara yansıyor. Maalesef seviye ve faizler bu seviyede az çok araba fiyatlarının düşmesi olabilir değil. Farklı yandan ÖTV oranları birlikte otomobile ulaşımı giderek zorlaştırıyor. 2016 yılında ülkemizde satışı yapılan otomobillerin kısaca yüzde 49’u yüzdelik 45‘lik genişlik düşük vergi diliminden faydalanabiliyordu. Bugün itibariyle ülkemizde satışı yapılan otomobillerin sadece biraz benzer yüzde 45-50’lik rüşvet diliminden yararlanabiliyor. ÖTV sisteminin yapısı kestirmece 30-35 yıldır değişmedi amma bölüm çok değişti. Gerek araçların motorları gerekse motor teknolojileri değişti. Imdi Türkiye’nin acilen daha gündeş bir algı sistemine geçmesi gerekiyor.”

Alper Kanca: Meğer kim hayalimiz 2 milyon adetlik pazardı

Kanca Darp Polat Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca, Türkiye’dahi otomobile ulaşmanın anbean zorlaştığını, potansiyelin altında seyreden satışların taraf sanayiye da damarı bozuk yansıdığını dile getirdi. Tıpkı zamanda Kayıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) çarkıt başkanı olan Kanca, “halbuki hayalimiz bundan sonra insanın vesile alması ve pazarın 1,5 hatta 2 milyon olmasaydı. Domestik üretim araçların sayısının artması tığ tedarikçilerin üstelik global oyuncu olma yolundaki gücünü artırır. Buradan aldığımız güçle, ihracatta, başka ülkelerde üretimde üstelik o büyüklüğünde deli dolu oluruz. daha çok yabancı firma Türkiye’ye yatırıma gelir. Onlarla bu arada büyürüz, teknolojik gelişmeleri yakalarız” diye konuştu.

Mağribî pejmürde devlerine Çin’den şok suçlama

 

Rusya Tarz Bankası: Iktisadi toparlanma tamam

 

Share: