TOKİ,’pazarlık usulüyle’ firmaları belirledi

Belde ve Şehircilik Bakanlığı Şişman Göz İdaresi Başkanlığı (TOKİ,) İzmir’in Seferihisar ilçesi açıklarında, 30 Ekim’de meydana mevrut 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından, Bayraklı ilçesinde inşa edilecek konutları yapacak firmanın belirlenmesi süreciyle ilişik basında saha alan haberlere ilgili izah yaptı.

Tüm ihalelerin, yürürlükteki yasalar ve tali mevzuatlar çerçevesinde yapıldığı tamlanan açıklamada, ihalelerde, 4734 mahdut Amme İhale Kanunu’nun “Ana ilkeler” başlıklı 5’inci maddesinde belirtilen, “şeffaflık, rekabet, denk alım satım, güvenirlik, gizlilik, halkoyu denetimi, ihtiyaçların makul şartlarla ve bir zamanlar karşılanması ve kaynakların eli nimetli kullanılması” ilkelerinin hele gözetildiği rapor edildi.

Açıklamada, idarelerin servet veya bakım alımları ile imal işlerinin ihalelerinde kullanılacak usullerin, Amme İhale Kanunu’nun “Uygulanacak eksiltme usulleri” başlıklı 18’inci maddesiyle düzenlendiği aktarıldı.

İdare aracılığıyla gerçekleştirilen ihalelerin iri çoğunluğunun, asıl münakasa usulü olan “çıplak tenkis usulü” ile yapıldığı kaydedilen açıklamada, kanunda belirtilen pazarlık usulü şartları ve gerekçelerinin oluşması durumunda ise “endam usulünün” kullanıldığı belirtildi.

İzmir depreminde bir nice binanın yıkıldığı ve gösterişli derecede hasar gördüğü hatırlatılan açıklamada, kısık hasarlı binaların tahliye edildiği anlatıldı.

Açıklamada, facia bölgesinde hayatın uçarı şekilde normale dönmesi, hızlı tıpkısı şekilde tahaffuz ihtiyaçlarının temelli yerine sağlanmasının temini ve vatandaşların mağduriyetinin evgin giderilmesi zaruretinin doğduğu vurgulandı.

Bu doğrultuda, işin ihalesinin, Kamu İhale Kanunu’nun 21’inci maddesinde kayran alan, “Doğal afetler, müstevli hastalıklar, can yahut mal kaybı tehlikesi gibi birden ve tepeden inme olayların ortaya çıkması konusunda ihalenin ivedili namına yapılmasının mecburi olması” hükmüne akıllıca adına, “kesit usulü” ile gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü tamlanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Kamu İhale Kanunu’nda mukataa usulü ile ihalesi yapılacak işlerde 3 firmadan teklif alınması öngörülmüşken, rekabeti en üst seviyeye derk etmek amacıyla söz konusu ihaleye, iştigal alanlarında uzmanlaşmış, repertuvar sahibi, projenin belirlenen niteliklerde ve bir zamanlar tamamlanabilmesini teminen 7 firma davet edilmiştir. Kamu İhale Kanunu’nun 36’ncı, 37’nci ve 38’inci maddeleri çerçevesinde yapılan tetkikat sonucunda meri teklifler tayin edilmiş, müfrit düşük sorgulaması neticesinde, yeryüzü bağan eşit öneri eden istekliye hareket eksiltme edilmiş, rakiplik koşulları en son düzeyde sağlanmıştır.

Nedeniyle icap ihaleye katılan firma sayısı, gerekse ihalede oluşan fiyat açısından, eksiltme; saydamlık, rakiplik, kamuoyu denetimi, ihtiyaçların akla yatkın şartlarla ve bir zamanlar karşılanması ve kaynakların mübarek kullanılması kadar esas ilkelere akla yatkın namına neticelendirilmiştir.”

Açıklamada, basında meydan kayran haberin gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, kamuoyunun, bu tür hatalı bilgilere dayalı, kasıtlı haberlere saygınlık etmemesi istendi.

Ayrıca ihalenin ilişkin kanun ve mevzuat çerçevesinde, her cins şeffaflık ve rakiplik içre gerçekleştirildiği, her aşamasının EKAP (Elektronik Amme Alımları Platformu) üzerinden yürütüldüğü ve sonucunun EKAP üzerinden yayımlandığı belirtildi.

TOKİ’nin sattığı taşınmazlar amacıyla yeni ipotek kuralı

 

TOKİ konutları sayısı 1 milyona yaklaştı

 

TOKİ bakir projelerini duyurdu

 

Share: