Toplumsal melal arttı

Toptan çapta 64 ülkede cıvıltı gösteren Ipsos KMG Toplumsal Araştırmalar Enstitüsü’nün hazırladığı ‘Türkiye Barometresi’ raporu, kanunuesasi referandumu ile zirveye çıkan demokratikleşme ve düzenlilik algısındaki memnuniyetin, 2011’mağara ilk ayında yerini kaygıya bıraktığını ortaya koydu. Araştırmaya göre vatandaş hükümetin sunma haddinden fazla esenlik, yetişek, dış siyaset ve genel kendisine ekonomi performansından memnunken, Avrupa Birliği, yıldırı ve aylaklık konusundaki kaygısı olanların sayısı, mutlu olanlardan çok.
Ipsos KMG Sosyal Tetkikat Enstitüsü Direktörü Tonguç Sürücü, aynı yıldır iki ayda tıpkı ahenkli yerine yaptıkları Türkiye Barometresi araştırmasının sonuçlarının ülkenin genel gidişatı konusunda vatandaşın fikrini ve beklentilerini yansıttığını söyledi. Sürücü, araştırmanın 2011 Ev ayındaki sonuç raporunu Kökten’e açıkladı.

‘Hayat tarzı’ etkiledi

Hele 2010’un böylece kanunuesasi referandumundan başarıyla sâdır iktidarın toplumda yarattığı demokratikleşme algısının etkisiyle sevinme ve beklentilerin zirveye çıktığını belirten Güdücü, “Fakat yılın ilk haftalarında üniversite öğrencilerinin ve çalışanların gösterilerine yönelik aksi tepkiler, akaryakıt zamları vb. kadar uygulamalar ile ‘dirim tarzına müdahale’ kaygısı, tartışmalarının yoğunlaşması, araştırmamızdaki endekslerin seyrini bile nispeten negatife çevirdi” dedi.

Türkiye Barometresi’nde hükümetin birlikte mugayeret partilerinin performansı bile değerlendirildi. CHP’nin takat sınırı endeksi 100 üzerinden 59, MHP’ninki 45, BDP’ninki ise 35 düzeyinde. Çoban, CHP’nin performansının zirveye çıktığı dönemin Kemal Kılıçdaroğlu’nun partinin başına geldiği aktarılma olduğunu tabir ederek, elan bilahare bunun saha aynı tempo izlediğini, Eş 2011 itibariyle ile 6 puanlık benzeri düşüş yaşandığını kaydetti. Çoban, “Bu belirgi, intihap sürecinin CHP üzere ciddi ayrımsız periyot olacağına bel etmektedir” yorumunu yaptı. MHP açısından bakıldığında, süfli yönlü aynı seyir öne çıkıyor. BDP ise ‘demokratik muhtariyet’ tartışmasını gündeme taşıdığı dönemde performans açısından arz bereketli seyri gösterdi. Bugünkü performans endeksinde ise 10 puanlık benzeri düşüş oldu. Araştırmada eş 2011 itibariyle intihap olsa vatandaşın tercihleri üstelik incelendi. Buna bakarak, 2010 yılının mayıs ayında AK Fırka’ye müteveccih oy tercihi, sunma arka noktadaydı. Bunda krizin etkilerinin 2010’un önceki çeyreğinde henüz belirtik hissedilmesi ve hele Güneydoğu’daki çatışmaların ve martir haberlerinin etkisi nazik.
SELIM Parti’ye destek referandumda zirveye çıktı. Sülale 2011’birlikte ise YANLIŞSIZ Öğür haddinden fazla birkaç ayrımsız bindi kaybı yaşasa de mefret bire bir farkla hâlâ lider. CHP ise mayıstaki önder değişimin rüzgârını aşkın koruyamadı.

Endeksler pekâlâ oluşturuluyor?
Araştırı 13 el ve ilçeden 1500 dirilik ile yüz yüze yapıldı. ‘Memnuniyet’ anketinde endeksin 100’e değer olması, iyimser ile kötümserin bedel olduğu, 100’den nazik olması iyimserin arttığı, 100’den pespaye olması kötümserin fazlalığını rapor bedel. ‘Politik performansta’ endeksin 100’e bedel olması seçmen algısının hangi müspet hangi hırçın olduğunu, 100’den şişman olması pozitif, 100’den siftinlik olması negatifi gösterir. Içtimai gaile ölçülürken ise endeksin 100’nam üstünde olması toplumsal gaile duyanların sayısının arttığını, 100’nam altında sosyal yaşayış ortamının yükseldiğini tabir şayan.

Share: