Trans yağ açıklamasına haram, gıdaların iyileştirme özelliğine izin

Güçlü çok besin maddesinin ambalajında ​​kayran düz ‘trans yağ yoktur’ ibaresinin kaldırılması amacıyla tarlağı hazırlandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, gıda ambalajında ​​’trans yağ’ ibaresini buyurmak amacıyla hazırladığı tarlasında ay rıca etiketlerden de kaldırılması teklif edildi.

Dünya’dan Ulu Ekber Yıldırım’ın haberine göre, taslak bu haliyle akseptans edilirse gıda ürünlerinde ‘trans yağ’ olsa birlikte olmasa da etikete yazılamayacak ve tüketici trans yağ olup olmadığını bilemeyecek.

Nezaret onay ‘Türk Gıda Kodeksi Besin Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinde Fark Yapılmasına Dair Talimatname’ taslağı bakanlığın genel ağ sitesi görüşe açıldı.

Bakanlığın dönmek istediği uygulamadaki 35. maddesinin aşağıda verilen bölümü:

MADDE 35 – (1) Zorunlu beslenme bildirimi aşağıdaki bilgilerden oluşur: a) Erke değeri. b) Yağ, meşbu yağ, karbonhidrat, şekerler, protein ve sodyum klorür miktarı.

c) Tuz içeriğinin hoppadak gıdanın doğasında bulunan sodyumdan kaynaklandığı bu duruma bakarak bambaşka tıpkısı yerde aşındırmak kemirmek bildirimine çok yakın bire bir yerde saha alabilir.

ç) Farklı mevzuatın hükümleri dikilmek kaydıyla, bu maddenin bir numara fıkrasının (b) bendinde belirtilen melfuf yerine hoppadak ilgilendiren azık kodeksinde sürülebilir yağ / margarinler, güç yağlar, bitkisel yağlar ve bu yağları içeren gıdaların yüzdelik 2’den çok trans yağ içermesi durumunda trans yağ miktarı bildirilir.

Yapılan tetkikat, trans yağların âdem sağlığı üstünde menfi etkileri olduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle Kanada, DENIZ’nin ara sıra ülkelerinde kullanımı yasaklanan trans yağ, Türkiye’üstelik ağız ağıza yasak değil.

Yüzdelik 2’nin üzerinde kullanımı haram

Ekincilik ve Orman Bakanlığı eliyle hazırlanan ve 7 Mayıs 2020 günlü Resmi Ceride’birlikte yayınlanan Türk Azık Kodeksi Gıdalara Vitaminler, Minareller ve Belli Özge Öğelerin Eklenmesi Üzerine Yönetmelikte Başkalık Yapılmasına Dayalı Talimatname ile yüzdelik 2 ile sınırlandırıldı. Yüzdelik 2’nin üzerinde kullanımı haram. Yüzdelik 2’nin altında ise etikete yazılıyordu. Fakat artık yazılamayacak.

Türkiye Besin Dernekleri Federasyonu yetkilileri yapılacak değişikliğin makul olmadığını, özellikle basak altı veya pusat dışı kendisine nitelendirilen ürünlerde trans yağların kullanıldığını belirtiyor.

Bakanlığa bakarak: İbare tüketiciyi hatalı yönlendiriyor

Ekincilik ve Orman Bakanlığı Besin ve Kontrol Genel Müdürü Harun Gelişigüzel düzenleme ile ilgili adına şunları söyledi:

“Bu aranjman ile ‘trans yağ yoktur’ ibaresini kaldırıyoruz. Filhakika trans yağ kullanımını yüzde 2 ile sınırlandırdık. Bu çok mehabetli tıpkısı düzenleme. Yağ olan ayrımsız gıdada yüzde 2’nin altında trans yağ olması fakat analizle belirleme edilebilir. Trans yağ olma olasılığı haddinden fazla bağan. Etikete ‘trans yağ yoktur’ diye yazıldığında tüketicide falsolu alacak yaratabilir. Gayrı ürünlerde trans yağ varmış gibi benzeri alacak oluşuyor. Bunu gölge etmek istiyoruz. SUTAŞ, April 2021’bile bu uygulamaya geçecek, tığ 1 Aile itibariyle eski olacağız. Bir Zaman, GDO ile ait benzer aynı uzanım yaşanmıştı. Türkiye’üstelik gıdalarda GDO kullanımı yasak. Gâh üreticiler gıda etiketine ‘GDO yoktur’ diye yazınca diğerleri üzere nahak rekabete illet olur diye kaldırılmıştı.”

Yasalı yerine yüzdelik 2’nin üzerinde trans yağ kullanımının haram olduğunu tamlayan Değme, denetimlerde yüzde 2’nin üstüne yasal muamelat yapıldığını söyledi.

Gıdaların düzeltme özelliği belirtilecek

Tarım ve Orman Bakanlığı vasıtasıyla hazırlanan yönetmelik taslağı ile gıdaların tedavi edici ve düzeltme özelliğine topluluk olduğuna dair brifing yasağı bile kaldırılıyor. Eskiz ile Türk Azık Kodeksi Azık Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinin 7. maddesinin 3. fıkrası yürürlükten kaldırılacak.

Yürürlükten kaldırılan hikâyecik şöyle: “Özel tagaddi gayeli gıdalar ile ilgili mevzuat hükümleri saklı yüzmek kaydıyla, gıdanın bir hastalığı önleme, tedavi etme veya iyileştirme özelliğine eş olduğuna dair bilgilendirme yapılamaz, bu cins özelliklere atıfta bulunulamaz.”

Bu fıkranın yürürlükten kaldırılması ile gıdaların önleme, tedavi edici ve iyileştirici süt brifing yapılmasına izin bırakılmış olacak.

Gıdalardaki trans yağ miktarı sınırlaması yürürlükte

 

GDO’ya ‘helal freni’

 

Share: