Türkiye korona virüsten korkuyor mu?

Kovid-19 salgını ruhsal, içtimai, ve konuşu namına doğrudan veya dolaylı tamlık bireyleri münasebetsiz şekilde etkiliyor. Birlik dünyayı etkisi altına kayran virüs, Türkiye’bile hayatiyetli insanları üstelik aksi namına etkiliyor ve dirim rutinini bozuyor. Buna müteveccih, Hacettepe Üniversitesinden Prof. Dr. Mustafa Baloğlu, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinden Doç.Dr. İbrahim Arpacı ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Teşrinisani Karataş bir araştırı yaptı.

Yıpranmamış Şafak’tan Mısır Yasemini Asan’ın haberine bakarak çalışmada, 72 ilden değişik eğitim seviyelerinden ve ayrı ayrı sosyo-konuşu gruplardan hep 2 bin 133 kişiden haber elde edildi. Araştırmacılar geliştirdikleri Korona virüs Ölçeği ile verileri topladı. Araştırmaya göre, kovid-19 fobisi yaşanma durumu Türkiye’nin bölgeler beyninde bile farklılıklar gösteriyor. Utanmak düzeyi genişlik efdal kesim Güneydoğu Rum iken yeryüzü bağan Karadeniz Bölgesi.

‘Eğitim Bilimi düzeyi arttıkça korku azalıyor’

Ölçekten elde edilen sonuçlara bakarak, kadınlar erkeklerden daha fazla korona virüs fobisi yaşıyor. Özellikle, kadınların fobi düzeyini artıran hâller, virüsün neden olduğu damarlı ekonomik etkilerden doğuyor. Örneğin, kadınlar güneş tacı virüs dolayısıyla şart maddelerinin tükenmesinden kaygılanmakta ve elan fazla azık stoku yapma eğiliminde. Yetişek seviyesinin artmasıyla fobik tepkiler beyninde negatif bir trend görüldü. Kişilerin eğitim düzeyi arttıkça korona virüs fobi düzeylerinin azaldığı görülüyor. Bu serencam, bölüt korona virüs ve etkileriyle ilişik bilinçlendirme yapmanın önemini gösteriyor.

Fobi arama altına alınmalı

Prof. Dr. Mustafa Baloğlu, “Güneş Tacı virüs ile ilişkin TV ve sosyal iletişim araçları haberlerinin sıklığı, tıpkı yandan insanların virüse karşı tedbirli olmasına, güllabi kalmasına arkalama ederken, sair yandan ise farkında olmadan menfi ruh bilimi etkiler geliştirmesine misil açabilmektedir. Fobinin ense düzeyde yaşanması, bodur ve uzun vadede birçok eksantrik psikolojik problemin birlikte doğmasına sebep olacaktır. bu bakımdan güneş tacı virüsün illet olduğu fobi düzeyinin taharri altına alınması gerekir” dedi.

Share: