Yaban hayatında şempanzeler ilk kez koruyucu öldürdü

Selen insanları, aşılanmamış hayatında ilk defa şempanzelerin koruyucu öldürdüğünü gözlemledi.

Almanya’daki Osnabrück Üniversitesi ve Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü‘nden araştırmacılar, çalışmayı Gabon‘da şempanze ve gorillerin benzeri arada yaşadığı Loango Millî Parkı‘nda düzenledi.

Araştırmacılar 45 şempanzeyi ekip tekvin, toplumsal münasebet kurma, bitişik gruplarla iletişim ihdas, avlanma davranışı ve vesile gereç kullanımı gibi alanlara odaklanarak incelendi.

Osnabrück Üniversitesi’nden kognitif ruh bilimi alanında müteharrik Simone Pika, “Genelde her iki türün birlikte ağaçlarda aşındırmak toplarken birbirlerine barışsever şekilde yaklaştığını gözlemledik” dedi.

Şempanzelerin tıpkısı ekip oluşturarak gorillere ölümsek aynı ofans düzenlediği daha evvel hiç görülmemişti. Fakat bu nitelik 2019’da yaşanan bir olayla değişti.

Araştırmanın başyazarı Lara Southern, iki zümre ortada gerçekleşenleri şöyle anlattı:

“İlk özellikle şempanzelerin keder attıklarını duyduk ve birbirlerine komşu namına aktif şempanze topluluklarının bayağı şekilde etkileşime geçtiğini düşündük. Fakat daha sonra gorillere arpalık döş vurma seslerini duyunca, şempanzelerin 5 gorilden oluşan bire bir grupla yüz yüze geldiğini fark ettik.”

Tahminî 55 zaman süren olayda vukuf insanları şempanzelerin öz aralarında gruplar oluşturarak gorillere saldırdığını gözlemledi.

İki gümüş sırtlı goril ve heybetli cerrar goriller kendilerini ve çocuklarını korumayı başarırken, şempanzeler iki koruyucu yavrusunu annelerinden aldı ve öldürdü.

Max Planck Evrimsel Insan Bilimi Enstitüsü’nden Tobias Deschner, “İncelemelerimiz, şempanzelerin burada bulunmasının gorillerin hayatını yıldırma edebileceğine dayalı evvel kanıtı sağladı. Deminden bu mucize derecede saldırgan etkileşimleri neyin tetiklediğini özlemek istiyoruz” dedi.

Araştırmacılar, bunun iki takım arasında yemek nail olmak üzere yaşanan bir mücadeleyle ilgilendiren olabileceğini tabir etti.

Vukuf insanları antrparantez iklim değişikliğinin etkileri zımnında ormandaki kaynakların henüz bulunmaz hale gelmesinin de yaşananlar üstünde etkisi olabileceğini belirtti. 

Varlıklı İngilizler düğünlerde şempanze hitit mi yiyor

 

Share: