Yabancıya taşınmazlar satışında yıpranmamış strateji

Emlak Sıkı Dışı Tanıtım Derneği’nin (GİGDER) 1. Dümdüz Umumi Kurulu gerçekleştirilirken, güruh kapsamında “Emlak İhracatı 2025 Ciddi Eylem Planı”nın tanıtımı dahi yapıldı.

Etkinliğin açılışında mütekellim Erdem, Türkiye’nin hareketli ve sağlam temellere raci ekonomisiyle, müstevli sonrası arsıulusal yatırımcıların mütebeddil ihtiyaçlarına karşılık verebilecek çeşitliliğe eş fırsatlar sunduğunu söyledi.

Türkiye’nin halihazırda otomotivden ilaca, petrokimyadan makineye, gayrimenkulden finansal hizmetlere, gıdadan bilişime, havacılıktan savunmaya kadar birçok sektörde istihsal, envestisman ve Ar-Ge üssü konumunda olduğunu dile getiren Yiğitlik, ülkenin sunduğu avantajlardan bahsetti.

Yiğitlik, serencam yıllarda Türkiye’nin gösterdiği nema performansında inşaat sektörünün kebir pay sahibi olduğunu kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Alelhusus herhangi bir alanda hayata güzeşte amme yatırımlarıyla inşaat sektörü bu konumunu himaye etmektedir. 2020’bile inşaat sektörünün GSYH içindeki payı yüzde 5,4, taşınmazlar aktivitelerinin payı ise yüzde 6,2 olmuştur. Uluslararası direkt yatırımlara baktığımızda taşınmazlar sektörünün ülkemiz için hangi derece ehemmiyet en ettiğini benzeri nöbet elan vurgulama imkanına sahibiz. Mevki olarak 2003’ten bu yana toplamda 225 milyar dolar düzeyinde uluslararası direkt yatırım çektik. Bunun 57 milyar dolarlık kısmı taşınmazlar yatırımlarından oluşmaktadır.”

Fazilet, Mütekabiliyet Yasası, vatandaşlık hakkı üzere büyük gelişmelerle arsıulusal yatırımcılara taşınmazlar satışında tehlikeli ivme yakalandığını anlattı.

Bölük eşit artışında Türkiye zirvede

Dünyaca ünlü gayrimenkul yıldızından yatırım önerileri

Saklı Yazı mülk ile en büyük yurt yatırımı

 

– “Yabancıya gayrimenkul satışı dış satım sayılsın”

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç ise GİGDER’in 2025 için koyduğu 20 milyar dolarlık taşınmazlar yatırımı hedefinin mütevazi olduğunu belirterek, “Tığ, 2025 amacıyla, İstanbul’de vahit fiyatı 250 bin dolar olmak için, 40 bin göz satarak, 10 bilyon dolarlık yabancı envestisman geliri hedefliyoruz.” dedi.

Gayrimenkul düzlük yabancının yaptığı harcamalardan bahseden ve konutla gelişigüzel yatırımın bölüt halka arttığını dile getiren Avdagiç, Türkiye’üstelik yurt alan yabancıların haddinden fazla iri kısmının bir zamanda bu ülkenin gönüllü benzeri elçisi olduğunu söyledi.

Avdagiç, yabancıya yurt satışından sağlanan gelirin çok koca olduğunu belirterek, “Bu faaliyetin ihracat yerine sayılması amacıyla çok hususi desteklerinizi (Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati’ye ithafen) istirham ediyoruz. Bu çok majör ve aracısız bir gelir.” diye konuştu.

İstanbul’un taşınmazlar fiyatında Avrupa metropollerinin gerisinde olduğunu anlatan Avdagiç, mutedil ve ince vadede İstanbul’u henüz eşsiz ve altın benzeri noktaya transfer noktasında etap atılması gerektiğini vurguladı.

Avdagiç, yabancıya emlak satışında yaşanan gecikmelere değinerek, bu konuda sürecin hızlandırılması çağrısında bulundu.

– Yabancıya emlak satışında 2025 hedefi 20 milyar dolar

Gayrimenkul Mikro Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, Yurt İhracatı 2025 Stratejik Eylem Planı’nın, 2020’de 6 milyar dolar olarak gerçekleşen yabancıya dünyalık satış gelirini almanak 20 bilyon dolara taşıyacağına inandıklarını söyledi.

Yurt sektörünün uluslararası arenadaki itibarını güçlendirecek fırsatlara odaklandıkları ve sürdürülebilir yeni politikaları mülhak değerli hisse senedi birlikleri ile alay malay uygulamaya koyacakları münevver tıpkısı dönemin arifesinde olduklarını dile getiren Akbal, salgına rağmen Türkiye’den ev talebinin bu yıl dahi artmaya devam ettiğini anlattı.

Aile-mayıs döneminde almanak bazda yabancıya satışta yüzdelik 25’i aşan artma yaşandığını dile getiren Akbal, “Bu artım elan erdemli hedeflere idrak konusunda bizi cesaretlendirdi. Aşılanmayla sosyal bağışıklığın kazanılması, uçuş trafiğinin ve turizmdeki performansın kademeli adına yükselmesi ile uluslararası gayrimenkul satışlarında bu yıl 50 bin adedin üstüne çıkarak yıpranmamış bire bir rekoru görmemiz uzak gözükmüyor.” diye niteleyerek konuştu.

Akbal, 2025’te arsıulusal gayrimenkulde 20 milyar dolarlık satma hedefine aksetmek amacıyla eylem planlarını 4 temel başlık altında kurguladıklarını anlatım ederek, “Bunlar, ‘gayrimenkul ihracatı ekosisteminin oluşturulması’, ‘etkili lansman’, ’emlak gurur süreçlerinin hızlandırılması’ ve ‘güven sağlayan hukuki hakların temini’ başlıklarını taşıyor.” ifadesini kullandı.

– “Hane yatırımında İngilizler konumu, Almanlar fiyatı önemsiyor”

Ömer Faruk Akbal, AGS Toptan ile birlikte yürüttükleri “Ensiz Dışı Yatırımcı Hastalık Türkiye’bile Gayrimenkul Alıyor” başlıklı araştırmanın sonuçlarına ait şu bilgileri paylaştı:

“Türkiye’dahi gayrimenkul satın alanların memnuniyet oranı yüzdelik 83,2 kabilinden berenarı yüksek aynı seviyede. Ülkelerin emlak satın alırken ne özelliklerin belirleyici olduğu sorusuna verdiği çoklu yanıtlara göre, İngiltere yüzde 83,3, Ürdün yüzdelik 62,1 ile gayrimenkulün konumunu önemserken, Irak yüzde 75,7, Almanya yüzdelik 68, Cezayir yüzde 54,2, İran yüzdelik 61,5 ile fiyatı önemsiyor. Ülkelerin Türkiye’yi neden yeğleme ettikleri sorusuna verdikleri çoklu yanıtlar incelendiğinde, Suudi Arabistan yüzde 71,8, Rusya yüzde 77,8, Almanya yüzdelik 84 ile daha bereketli bir iklimi ifade ederken, Irak yüzdelik 70,3 ile güveni ve istikrarı, Cezayir ise yüzdelik 50 ile firez, ilmek ve sosyal yaşamı ölçüt adına baz alıyor.”

Akbal, araştırmaların tamam hızıyla sürdüğünü kaydederek, fasıl amacıyla yeniden sürpriz sayılacak bakir benzeri himmet olan Yabancıya Konut Komutan Endeksi’ni de periyodik namına kamuoyu ile paylaşacaklarını bildirdi.

– “Uzlaştırıcı kurumlara lisans şartı getirilmeli”

GİGDER Başkanı Akbal, yabancılara emlak satışındaki mağduriyetlerin önüne unutmak ve birinci sınıf bakım standardını seçmek üzere eğitim ve lisanslama mevzuatının oluşturulması gerektiğini belirterek, “Yabancıya emlak satışına aracılık fail kurumlara lisans şartı getirilmesiyle ilgilendiren tıpkı yönetmeliğin düzenlenmesini çokça koskocaman görüyoruz.” dedi.

Sektörde bir ilk olacak yetişek ve sertifikalandırma çalışması üzere GİGDER Akademi’yi kuracaklarını dile getiren Akbal, domestik ve arsıulusal iş birlikleriyle yabancıya yurt tanıtımı eğitimini başlatacaklarını söyledi.

Akbal, “Bizi 2025 hedefine taşıyacak sunma kocaman konulardan birini ‘eğitim bilimi’ kendisine görüyoruz. GİGDER Yüksekokul ile 5 almanak sürede KUL ve İngiltere’deki rakipleriyle klan ölçüşecek düzeyde eğitim ve şehadetname almış 5 bin arsıulusal emlak uzmanı yetiştirmiş olacağız.” diye niteleyerek konuştu.

Yabancıya gayrimenkul satışının döviz kazandırıcı hizmet sayılması talebinde kâin Akbal, “Sektörümüzün yetişek, şehadetname ve lisanslanma mevzuatını arkasından oluşturduğu kullanılmamış ekosistem, ‘döviz kazandırıcı bire bir ruh olarak’ hizmet ihracatı kapsamına alınmalı. ‘Emlak lansman hizmeti’ vererek döviz kazandırıcı faaliyetlerde mevcut tekmil uzlaştırıcı ve danışman kurumlar bakım ihracatçısı kapsamına alınmalı. Geliştirici firmalara markalı konutları için Turquality kapsamında bindi verilebilir.” açıklamasında bulundu.

– GİGDER’in yıpranmamış devir hedefleri

Ömer Faruk Akbal, 2025 hedeflerine ilerlerken, İran ve Irak kadar cıvıl cıvıl oldukları pazarlarda etkinliklerini artıracaklarını, Hong Kong, Singapur ve Hindistan kabilinden Türkiye ile ilişik henüz farkındalığı olmayan majör pazarlarda da yepyeni bildirişim çalışmaları başlatacaklarını söyledi.

Bu kapsamda araştırma ve kayran çalışmalarını referans alarak her ülkenin Türkiye ile ilgilendiren beklentisi ne ise tanıtımda ona özel tıpkı izleme geliştireceklerini dile getiren Akbal, yadırgatıcı tıpkı göz açısıyla, vakit kaybetmeden İstanbul ve Antalya’yı değil, Türkiye’nin çokça değişik bölgelerini ön plana çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı.

Türkiye Ticaret Merkezleri ile hareket birliğine giderek, TİM’in Dubai, Londra ve Newyork’ta mevcut ticaret merkezlerinde lansman ofisi kiralanmasını amaçladıklarını dile getiren Akbal, “Bu ofislerde ait pazarlara hitap fail Türk firmalarımızın tanıtım ve sıcak satış yapabileceği, hukuk müşavirliği ve tapu hizmetleri ile desteklendiği tıpkısı bütün kurmayı manzara ediyoruz.” diyerek konuştu.

Akbal, “2025’te mahdut dışı yurt yatırımlarının yüzde 20’sinin Afrika’dan, yüzde 20-25’inin Uzak Şark’dan, kavrayışsız kalanının ise Ilımlı Asya, Avrupa ve MENA bölgesinden geleceğini düşünüyoruz. Yani Ölçülü Asya, Uzak Maşrık ve Afrika satışlarını hatırı sayılır seviyede artırmayı hedefliyoruz.” ifadesini kullandı.

Yabancı yatırımcıların mümkün problemlerini elan daha murafaa sürecine taşımadan tayin edip lazım aksiyonları acilen almak üzere Uyuşmazlık Hal Merkezi kurmayı istediklerini dile getiren Akbal, bu sayede sorunları yüzde 70 azaltmayı hedeflediklerini vurguladı.

Akbal, salgınla alay malay dijitalleşmede yaşanan artışa değinerek, dijital lansman çalışmalarına vakar vereceklerini sözlerine ekledi.

Share: