Yapı Etiket Sistemi uygulaması başladı

Çevre ve Kentçilik Bakanlığı, Çatı Kimlik Sistemi (BKS) uygulamasını başlattı. Kimlik verilen binalar 5 yılda bire bir denetlenecek, kolonda kesilme, çaktırmadan mezuniyet gezinti ya de çatı statiğini bozan bir engelleme var mı bakılacak.

İstanbul Kartal’üstelik çöken binada olduğu kabilinden Elazığ veya İzmir depremlerinde, “Bina girişindeki dükkanlar amacıyla kolon kesilmiş, iskân sonrası sinsice hatim çıkılmış, çatı statiği ile oynanmış…” sözleri duyuldu. arada bir müteahhitler arada bir malikler aracılığıyla bilinçsizce atılan bu adımların bedeli kaybedilen canlar oldu.

Mekân ve Şehircilik Bakanlığı bu durumların önüne geçilmek için Çatı Kimlik Sistemi (BKS) uygulamasını devreye aldı. BKS ile tamamlanan seçme yapıya şehadetname niteliğinde QR kodu ve elektronik etiket verilecek. Teknolojik tıpkısı tablo halinde binaya kurup takma edilecek şehadetname sebebiyle o binanın beceri bilgilerine ferah ferah ulaşılacak.

Yer ve Kentçilik Bakanlığı Çatı İşleri Umumi Müdürü Banu Arslan Fert, sistemin detaylarını Özgürlük gazetesine anlattı.

‘Sorumlulara yalnız para cezası verilmeyecek, Savcılığa yanlışlık duyurusunda birlikte bulunulacak’

Binaya monte edilecek sertifika yardımıyla o binaya ilgili seçme bilginin araç altına alınacağını belirten Birey, etiket sunulan yapının 5 yılda ayrımsız denetleneceğini dile getirdi. Fert, şunları söyledi:

“Binaya uğrun katyapılmış mı, kolonlara engel verildi mi, bakılacak. Şayet çözümü kabil bire bir müdahale söz konusu ise ‘sorunu gider’ diyeceğiz. Ama can güvenliğini yıldırma eden benzeri uzanım varsa çatı boşaltılacak. Sorumlulara sadece para cezası verilmeyecek, Savcılığa suç duyurusunda dahi bulunulacak.”
BKS ile familya alacak ya üstelik kiralayacak yurttaş karı hangi kadar güvenli, kanuni olmayan tıpkısı muamele var mı görecek. Müteahhit firma evet birlikte mal sahibi eliyle sunulan bilgilerin bu yolla taharri edilebileceğini belirten Birey, “Yurttaş binada geçer betondan, iskan tarihine, evlerin büyüklüklerinden yapılan teftiş sonuçlarına büyüklüğünde herhangi bir bilgiye ulaşacak” diye niteleyerek konuştu.

Yer Sarsıntısı sonrası taharri kurtarma çalışmalarında başta hatim planı atılmak üzere bir nice detayın hayati önem taşıdığına ilgi çeken Duygusal, şu ifadeleri kullandı:

“Bina yıkılmış, ailesi enkazda olan vatandaş filhakika deprem halinde. O halde bilgi vermeye çalışıyor. Deminden binaya ilgili yekpare bilgiler yegâne tıkla görülecek. Etiket levhalarının üzerine beton yıkılsa üstelik hep engel görmeyecek. Yapı bilgilerine 50 metre mesafeden de ulaşılabilecek. Dileriz tek benzeri yıkım gayrimümkün, amma olması halinde bu herkes arama kurtarmaya fert suyu olacak.”

Birey, sertifikaların dayanabilen olması ve uymazlık görmemesi amacıyla Aselsan ile çalışıldığını dahi ekledi.

Yıl sonuna büyüklüğünde 100 bin çatı

İstanbul Kartal’üstelik 2019’birlikte çöken Yeşilyurt Apartmanı sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanı Hedef Gurur’un talimatıyla başlatılan BKS sisteminde yıl sonuna büyüklüğünde 100 bin binaya ulaşılması hedefleniyor. Hava güzeşte günlerde yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

“Yapı Kimlik Sistemine karışma olan binalarda çatı denetimi henüz kolay gerçekleştirilecek. Binada destursuz cereyan etmek istenen değişiklikler engellenecek ve bu sayede mimarlık kirliliğin önüne geçilmiş olacak.”
İskân kayran binalara etiket sertifikası takılmaya başlandı. çıktı etaplar halinde ‘çatı yaşına’ bakarak ayrıksı yapılara geçilecek. BKS çalışmasında ferdî bilgiler de korunacak. Binada yaşayanlar, eş algı-kiralayacaklar ve amme yetkilileri ayrımlı detayları

21 çatı boşaltma edildi! Başkentte faciaya kıl payı

 

Yıldız Kıbrıs’ta bileklikle karantina izleme uygulaması başladı

 

İstanbul’un sunma buğulu binaları 3 ilçede

 

Share: