Yerel marketler devleri zorluyor

   Akıbet dönemde alelhusus konsolidasyonlar tarafından pazarın üstünde büyüme hızı yakalayan evcil marketler, millî market konumuna geçip salon sayısı anlamında pazarda geçmiş sıralara yerleşirken, bu trend millî zincirleri ekonomik büyüme üstüne zorluyor.Sektörde en az 3 coğrafi bölgede ruh gösteren marketzincirleri “millî” namına adlandırılırken, 3 bölgenin altında şubeleşenler ise “yerli market” olarak nitelendiriliyor.    
 Thomson Reuters’un haberine bakarak toplanmış 300’ün üzerinde yerli marketin uzuv olduğu Türkiye Perakendeciler Federasyonu verilerine göre; 2012’bile evcil zincirlerde metrekare artışı yüzde 20’ye yaklaşırken, uluslararası firmalarda ise metrekare bazında tahaccüm yüzdelik 9’dahi kaldı. 
    Neva Gıda’üstelik pay alımı sonrası toplam mağaza sayısını 226’ya çıkaran Makro Market, Tesco-Kipa ve Tansaş kadar zincirleri geride bırakırken; tenzilat marketler aut tutulduğunda salon sayısı itibarıyla sektörün geçmiş 3 oyuncusundan biri konumuna yükselmiş oldu.
    Marketlerde satılan ve acul tüketim ürünleri yerine adlandırılan FMCG pazarının büyüklüğü sonuç bire bir yıllık dönemde 70 milyar lirayı geçerken; iskonto marketler dünya tutulduğunda pazarda Migros 602, Carrefoursa 243, Koskocaman Market 226, Tansaş 220, Tesco-Kipa 185 mağaza ile geçmiş sıralarda kayran alıyor. 
    Başka yandan, mağazalaşma ve veriş payı anlamında yerli marketlerin küsurat baskısıyla karşılaşan ulusal zincirler, ekonomik nema konusunda bile mesail yaşıyorlar. Sabık yılı Migros 163 milyon liralık konsolide beis, Carrefoursa da 37 milyon liralık zararla tamamlarken; Tesco Kipa ise 29 Gücük Ay ile sona ermiş mali dönemde 8.7 milyon liralık kemiksiz yarar açıklamıştı. Tesco Kipa, bu yıl Ağustos sonu itibarıyla ise 85 milyon teklik kötülük yazdı.        
        SAMSUNLU 4 YERLI ZİNCİR BİRLEŞİP KARADENİZ’İN YER BÜYÜĞÜ OLDU   
    Millî zincirlerle rekabette öne mürur amaçlı olarak hayata geçirilen konsolidasyonlara akıbet yaşıt Samsunlu 4 evcil market zincirinin “Sammar” adıyla tek ayraç altında birleşmesi olurken; söz konusu konsolidasyonla tenzilat marketler dünya tutulduğunda salon sayısı bakımından yemeden içmeden Samsun’un değil, yekpare Karadeniz Bölgesi’nin dahi Carrefoursa ile gelişigüzel arz balaban zinciri haline geldi. Samsunlu domestik marketler Akyüz, Çelikler, Samsun Markka ve Canlı Market “Sammar” markası altında muhassala kararı sonrası 30 şubeli tıpkı zincire dönüşürken; oluşuma 2013 sonunda Değiş Market üstelik katılarak, konsolidasyona karışma olan market sayısı 5’eçıkacak. Sammar’ın kurucularından Akyüz Market’mağara Umumi Heyet Başkanı Meze Akyüz, birleşmeyle hele ulusal zincirlere alın maliyet ve tedbir anlamında avantajı kazanmayı amaçladıklarını belirtti. Tedarikçiler karşısında ulusal zincirler kadar bölüm güçlerinin bulunmaması ve özellikle balaban şehirlerde açılacak yıpranmamış mağazalar amacıyla bereketli lokasyon bulmakta yaşanan güçlük yerel zincirler arasındaki konsolidasyonların en büyük nedeni olurken; eğri ekonomisinden da anlamak isteyen yereller bu yolla henüz aceleci ve mübarek büyümeyi tercih ediyor. Bu doğrultuda sadece Teşrinisani ayında gerçekleşen konsolidasyonlar arasında İstanbul merkezli Çaba Market’in Ardaş’ı, Denizli merkezli Pekdemir’mağara Aydın’daki El Market’i,İstanbul merkezli Rammar’ın de Nurdağ mağazalarını satın alması evcil marketler arasındaki hızlanan konsolidasyonlara emsal oluşturdu.     
    CİRO BAZINDA FMCG PAZARI %14; YEREL ZİNCİRLER %18 BÜYÜDÜ
   Veriler dahi, çabuk bir konsolidasyonlaşma sürecine giren evcil zincirlerin mecmu pazarın üzerinde büyüdüğünü bile ortaya koyuyor. Araştırma şirketi Nielsen’mağara düzensiz endeksi çerçevesinde hazırladığı rapora bakarak, çabuk istihlak pazarı Familya-Ekim 2012 döneminde ciro bazında yüzde 14 büyürken, Nielsen’in lokal zinciler kapsamında izlem ettiği grup ise yüzde 18’lik ciro büyümesi gerçekleştirdi. Nielsen’mağara pejmürde endeksi çerçevesinde hazırladığı rapora göre, aceleci istihlak ürünleri organize pazarının büyüklüğü Ilk Teşrin 2012 ile biten sonuç ayrımsız sene toplamında 71 milyar TL seviyesinde bulunuyor.   
    Sektörde umumi akseptans gören hesaplamalara bakarak, pazarda millî ve yerel marketler kestirmece yarı yarıya pay sahibi. Büyük Market Yönetim Kurulu Başkanı Onur Songör, alelhusus efdal büyüme potansiyeli kâin bölgelerde pazardan henüz aceleci hisse almak üzere konsolidasyonların önümüzdeki dönemde elan dahi artacağını belirterek; “Tığ bile Marmara Bölgesi’ndeki savruk pazarından elan aşkın nasip vazgeçmek ve bölgedeki mağazalaşma çalışmalarımızı çurlatmak için Ahenk Market’te nasip alımına gittik. Marmara Bölgesi perakendeden aldığı yüzdelik 42 hisse ile iştiha kabartıyor. Itidalli Anadolu’üstelik güçlüyüz, fakat Uzlaşma ile alay malay Marmara Bölgesi pastasından yoğun nasip almayı hedefliyoruz” dedi. Koca Market, daha önceki de Hane, Afra, Vipaş, Yazıhane-Evim ve Karadağ kabil satın almalarla inorganik tahaccüm için gitmişti. Songör, satın almalarla alay malay büyüklük ekonomisinden bilistifade maliyet avantajı elde ettiklerini, hele hazırlık konusunda rakiplik gücü kazandıklarını belirterek, “Şu anda tenzilat marketler dünya tutulduğunda salon sayısı itibarıyla sektörün önceki 5 zinciri arasına girmiş bulunuyoruz. Hedefimiz 5 sene içre bilcümle Türkiye’ye yayılarak 450 mağazaya vurmak” diyerek konuştu.

Share: