Zorbalığa uğrayan çocuk ve gençlerin ekol başarısı menfi etkileniyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Bala Akil Baliğ Can Kuşu Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Dr. Akademisyen Keleş Turan, umumi namına yavru ve gençlerin yüzde 20-25’inin ceberut yaptığını yahut zorbalığa uğradığını bildirdi.

Turan, yaptığı açıklamada, öğür zorbalığının, tıpkısı grup veya can marifetiyle kendisini zorlamasız savunamayan kişiye alın devir ortamında gerçekleştirilen ve tekrarlanan saldırgan, iştahlı eylemler namına tanımlandığını vurguladı.

Zorbalığın aday, fiziksel yahut toplumsal saldırganlık şeklinde olduğunu belirten Turan, “İnternet ve bakir teknolojiler eliyle yapılan ve siber acımasız adıyla tanıdık ayrımsız zorba türü dahi serencam yıllarda dikkati çekmektedir. Oranlar değişiklik göstermekle beraber umumi namına yavru ve gençlerin yüzde 20-25’inin acımasız yaptığını yahut zorbalığa uğradığını bilmekteyiz.” ifadelerini kullandı.

Turan, zorbalığın imdi ortaokul ve lise dönemlerinde görüldüğüne dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:

“Boydaş zorbalığına uğrayan ayrıntılar içine bulutlu iken zorbalığı özne ayrıntılar dışa müteveccih olabilmektedir. Ekol ortamı, merhametsizlik ve buna vabeste sorunlarla balaban ölçüde ilişkilidir. Yapılan icraat, hususi gereksinimi olan çocukların akranlarına göre iki ila üç mezuniyet henüz çok zorbalığa maruz kaldığını göstermektedir. Hem acımasız işleyen hem üstelik zorbalığa uğrayan çoluk çocuk çok okkalı sonuçlarla karşılaşabilmekte ve psikiyatrik bozukluklar açısından birlikte balaban risk altında olabilmektedir.”

Zorbalığa uğrayan bala ve gençlerin kendilerini ümitsiz, izanlı, huzursuz, stresli, biilaç ve kontrolden balkon hissedebildiklerini aktaran Turan, şöyle devam etti:

“Bu durum, fiziksel yaralanma, toplumsal ve birey sorunlar, kendine beis ödeme ve üste seyrek ölümle sonuçlanabilmektedir. Antrparantez depresif defo, hâl bozukluğu, sadme sonrası ruhsal gerilim bozukluğu, gaflet sorunları, düşük ekol başarısı ve okulu terk riskini artırabilmektedir. Başkalarına zorbalık fail kollar ise etil alkol ve maddeyi kötüye kullanma, ekol başarısı sorunları, şahsiyet sorunları ve henüz sonra ergenlik ve yetişkinlik döneminde şiddete maruz kalma riski altında bulunmaktadır.”

Turan, zorba yapma yahut zorbalığa uğrama riskini artırabilecek veya azaltabilecek birçok etmen bulunduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

“Zorbalığı geciktirmek üzere insanları şiddete isteklendirme fail veya şiddetten esirgeyici faktörleri anlamalı ve ele almalıyız. Özellikle metin gelişimini destekleyen, familya işlevi ve ebeveynlik becerileri konusunda tez tamamıyla programları ve ekol öncesi eğitimi yaygınlaştırmak, bu dönemde sülale katılımını tezyit etmek ve meslek tabanlı programlarla gençlerin tüvana yanlarını ve becerilerini imar etmek bu anlamda haddinden fazla önemlidir.”

Yetişkinlere, çocuklarla zorba üzerine konuşurken yargılamadan dinlemelerini öneren Turan, çocuğa duygularını anlaması ve ahir adımları belirlemesi amacıyla emniyetli aynı ortam sağlanması gerektiğini belirtti.

Share: