Volkswagen, MAN fabrikasını Türkiye’ye mi taşıyor?

Alman makine üreticisi Volkswagen AG’nin Türkiye ilgisi kaybolmuyor. Müşareket otomobil yatırımına daha bidayet vermese birlikte otobüs ve kamyon üretimi yaptığı MAN’ın Avrupa’daki tesislerini Türkiye’ye nakil kararı aldı. Avusturya’nın Steyr ve Almanya’nın Münih kentlerindeki fabrikaların kapatılması kararı kentlerde eylemlere sebep oldu. Şehirlerde yürüyüşler düzenleniyor, mahalli siyasetçiler birlikte bu protestoları destekliyor. Almanya’üstelik yaklaşık 7.000 yaşama, Avusturya’dahi MAN fabrikasında ise 2.300 kişinin işsiz kalması bekleniyor. Gösterileri yapanlar ortada Türk gruplar birlikte vadi alıyor. Bazen Türkler ise fabrikanın taşınması ile Türkiye’ye dolaşma planlıyor.

GURBETÇİ GERİ DÖNECEK

Sabah’ın haberine bakarak, yaşanan uzanım ilginç sosyolojik vakaları dahi beraberinde getiriyor. Yıllar evvel Almanya’ya bu fabrikalarda hizmet etmek üzere giden Türkler fabrikanın barhana planı ile vurdumduymaz periyot hazırlığı yapıyor. Şirketin herif kaynakları birimleri birlikte bu plana destek veriyor. Yetik hareket gücünü zayi etmek istemeyen firma, bakir tesiste kendileri ile Türkiye’de birlikte çalışacaklara özel imkânlar vaat ediyor.

POLONYA’NIN ŞANSI NAMEVCUT

TAYSAD Başkanı Alper Kanca, tartışmalarla ilişkin Volkswagen AG’nin tıpkı izah yapmadığını hatırlatarak, “Amma medyaya yansıyan gâh açıklamalardan anlıyoruz ki, Münih ve Steyr’deki fabrikaların kapatılması sonrasında, bu tesisler belli Polonya ve Türkiye’ye taşınacak. Fakat Polonya’nın dokuz canlı şansı bulunmayan üzere. Türkiye özellikle kamyon ve otobüs üretiminde berenarı kalburüstü, Avrupa’nın yer bol, yer rekabetçi üretim merkezlerinden biri. Mercedes, MAN ve Ford ülkemizde haddinden fazla nitelikli kamyonlar, otobüsler üretiyor ve dünyanın ciharıyek yanına ihraç ediyor. Ülkemizde bu soy araçların parçalarını üreten çok ruhlu bir tedarik sanayi var. Bu tartışmalardan öğrendiğimiz kadarıyla MAN Ankara fabrikası bu tebeddülat yardımıyla elan fazla kurgu üretme imkânı kazanacak” dedi.

EYLÜLDE AÇIKLAMA YAPTI

Geçtiğimiz ay Alman makine üreticisi Volkswagen AG’ye ilişik kamyon üreticisi MAN’ın, kârını bırakmak ve yeni teknolojileri akçalamak için gelişim gücünün dörtte birini azaltmayı ve gizil namına üç fabrikayı kapatmayı planladığı bildirilmişti. Volkswagen’ın kamyon ve otobüs biriminin ayrı yapıya dönüştürülmesiyle kurulan Traton Group vasıtasıyla yapılan açıklamada, kemer şet programı uygulayan ve kurumsal adına baştan kodifikasyon süresince olan şirkette ihya ve üretim faaliyetlerinin yeniden düzenleneceği belirtilmişti. Şirketin kamu alanlarında başta Almanya ve Avusturya’birlikte almak için acun çapında 9 bin 500 çalışanın işine serencam verileceği tabir edilmişti. Açıklamada, üretiminin baştan yapılandırılması kapsamında gâh fabrikaların ayrıksı bölgelere taşınacağına meni edilerek, bu kapsamda Avusturya’nın Steyr kentindeki fabrikaların birlikte Almanya’daki Plauen ve Wittlich’teki fabrikaların tartışmaya zahir olduğu vurgulanmıştı. Baştan yapılanmanın, şirketin bilançosuna 2 bilyon euro müspet katkı yapması bekleniyor.

Share: