Ev sahiplerinden akılalmaz boşaltma oyunu

Son dönemde artan hane bedel ve kiralarına cebin kanuni oranın üzerinde kira artışına ilgilendiren konuşan Bitiren Konfederasyonu Ahbaplık Komisyonu Başkanı İzzet Doğan, “Ev sahipleri, erdemli kira getirisi sağlamak üzere kiracılarını boşaltma etmeyi istiyorlar. Konvansiyon yoluyla aktüel kira artırımı yaptıramayan emlak sahipleri önce halen kendilerinin kullandıkları hane veya hisse senedi yerini satıp, sonradan gereksinim nedeni ile boşaltma davası açıyor” dedi.

Doğan, kira artırımı yapamadığı için konuta ihtiyaç nedeniyle kiracısına boşaltma davası açan evet bile açacağını belirten hane sahiplerine alın kiracıların hangi kanuni haklarının olduğu için vukuf verdi.

“Dünyalık sahibinin gayrimenkulünü sattığı kanıtlanmalıdır “

Kiracıların haklarına ilişkin vukuf veren Doğan, “Mal sahipleri, Düyun Kanununa göre; 5 yılını doldurmamış kiracılara herhangi bir yıl TÜFE oranı üzerinde artma yapamayacaklarını öğrendiler. Ancak buna karşın müşabih sülale kiralarının kalık olması, zımnında henüz efdal icar getirisi çıkarmak amacıyla kiracılarını boşaltma etmeyi istiyorlar. Barışma eliyle güncel icar artırımı yaptıramayan gayrimenkul sahipleri geçmiş halen kendilerinin kullandıkları bölük yahut hareket yerini satıp, sonraları ihtiyaç nedeni ile tahliye davası açıyor. İşte bu durumda kiracı, servet sahibinin gayrimenkulünü andıran zaman önce sattığını yargılamada kanıtlamalıdır.

Zira anlayış, uygulama ve doktrine göre: zat oturduğu evi tahliye davası açmadan geçmiş satmış veya satılığa çıkarmışsa, kiralayanın ihtiyacının gerçek ve ilgiyle olmadığı akseptans edilir. Antrparantez Borçlar Kanunumuza göre gereksinimin esas, samimi ve zorunlu olması aranmaktadır. Söz Gelişi; kiralayan yahut oğlunun yalnız nişanlı olması, dünyaevi hususunda herhangi bir hamle atılmaması evlilik zımnında ihtiyaç talebi adına tam görülmemektedir. Gene bu konuda yetişkinler üzere iş adına arkadaşlık isteği akseptans edilmemekte vakit kaybetmeden çocukların okula azimet gelişlerdeki zorlukları, ihtiyacın samimi olduğuna tutamak kabul etmekte, ünsiyet uzaklığı hakikat ve özden bire bir ihtiyaç namına görmemektedir. Şayet kiralayan zayi el altında oturduğu konutun kesenek, mahrukat ve gayrı giderlerini karşılamakta zorlandığını, bundan dünya dahi kiralanana amiyane ihtiyaç duyduğunu tanıt ederse boşaltma kararı verilmesi gerekmekte, fakat aşkın sağlık elde ika amacı ile açılan tahliye davası akseptans edilmemektedir.
Kiraya verenin ödence ödemesi durumu oluşabilir”

Rıfat Eş kiralara yüzde 98 remiks yaptı

 

Kira fiyatlarında rekor artma

 

Hazırlık alınmazsa kira fiyatı erişilemeyecek rakama ulaşacak

 

Share: