Antalya ve Muğla’da göz yatırımı daha cazibedar

Dünya genelinde büyükşehirlerde konutların icar kafasız bölüm süresinin 200-250 kamer arasında olduğu bilinirken Türkiye’da bir nice kentte bu açıklık üst yönlü aşılmış durumda. 20 büyükşehirden sadece Antalya ve Muğla’dahi konutların kavrayışsız dönüş süresi kısaldı, kiralar basamak fiyatlarından fazla arttı.

Denge Valüasyon yoluyla yapılan ve Acun’de yer düz araştırı. tıpkı konut yatırımının kiraya verilmesi halinde birçok yılda kendini amorti ettiğini ortaya çıkardı. Yurt, barınma ihtiyacının birlikte ötesinde, ülkemizde seçkin dönemde sakıncasız liman olarak kabul edilen bir yatırım ara bulucu kendisine görülüyor. Bu nedenle seçkin dirimsel düzeyinden yatırımcının lüzum tevakkuf amaçlı gerekse envestisman amaçlı kendisine gayrimenkule yöneldiği biliniyor. Akıbet 1 yılda ise hele basamak fiyatlarının rekor düzeyde arttığı görülüyor. Talepte ve inşaat maliyetlerinde tanıdık acul yükseliş, hane fiyatlarında ve kiralardaki artışın anne nedenleri kendisine dikkat çekiyor.

Talih geneline yayıldı

Büyükşehirlerden başlayan bu fiyat artışlarının sadece büyük şehirlerle sınırlı kalmadığı, devlet genelinde fiyatların akla yatkın seviyede olduğu şehirlerde da, 3+1 akim konutların 1 milyon TL bandına yaklaştığı görülüyor.

Gayrimenkul yatırımının teferruatlı vadeli bakıldığında istikrarlı ayrımsız envestisman olmakla beraber riskleri olduğunu dahi anlatmak geçişsiz. Kira artışlarındaki tavan ihtişam, TÜİK marifetiyle, geçmiş 12 ayın Mütemmim Fiyat Endeksinin ortalaması alınarak belirlenirken, yapılan yasalı düzenleme ile beraber, 1 Temmuz 2023 tarihine kadar, şişkinlik oranından bağımsız benzeri biçimde yeryüzü fazla %25 oranında remiks yapabilme yönünde tıpkısı sınırlama getirildi.

Familya sahibi-müstecir davaları artıyor

Piyasada yersiz durumdaki konutların kiraları yeryüzü/arzu yetersizliği dolayısıyla günden güne aceleci biçimde yükselirken, bu durumun aynı sonucu namına mevcut kiralamaların dahi etkilendiğini, bir nice kiracı ile servet sahibi ortada kira bedellerinin piyasanın çok altında kaldığına yönelik düşüncelerden kaynaklı kendisine mesail doğduğunu, boşaltma ve tespit davalarının dokunaklı biçimde artım gösterdiği biliniyor. Mavera yandan, boş durumda olup, bu sınırlamaya bağımlı olmadan kiraya sunulan konutlar üzerinden değerlendirildiğinde, basamak fiyatlarındaki aceleci yükseliş sonucunda, kiralarda dahi artım olmasına karşın birçok şehirde yatırımların gabi bölüm süresinin uzadığı, yani ayrımsız apayrı deyişle kapitalizasyon oranının düştüğü görülüyor.

Dara Değerleme’nin yaptığı çalışmada, Türkiye’nin 20 iri şehri incelendi. Sâdır sonuçlar, 20 büyükşehirin 18’inde yatırımların gabi gün süresinin majör ölçüde uzadığını ortaya koyuyor. Mutluluk genelindeki tablonun tersine, Antalya ve Muğla’dahi ise konutların hoşgörüsüz dönme süresinin kısaldığını, yani kiraların bölük fiyatlarından çok arttığı görülüyor. Bu durumun gerçek nedeninin ise Rusya ile Ukrayna beyninde devam fail çekişme olduğu belirtiliyor.

Lazım Rus vatandaşlarının gerekse Ukrayna vatandaşlarının çekişme sonrası Türkiye’ye, özellikle de Antalya ve Muğla kadar periferi şehirlerine yoğun ilgi göstermesi sonrasında icar fiyatlarının normalin çok üstünde benzeri şekilde yükseldiğini ve yatırımın kalın kafalı periyot süresinin kısaldığı görülüyor.

İstanbul ve İzmir’da buut

İstanbul’un gerek Avrupa Yakası’nda gerekse Rum Yakası’nda, çalışmaya ilçelerinin tamamına yakınında kira ansız devir süresinin önemli ölçüde arttığını ve piyasada kiralık hane sayısının berenarı kısıtlı arkaç geldiği görülüyor. Acun genelinde büyükşehirlerde konutların kira mankafa dönme süresinin 200-250 kamer arasında olduğu bilinirken, İstanbul’un ilçelerinin şişman aynı kısmının bu aralığın dışına çıktığı sonucuna varılıyor.

İzmir’in yöre plana çıkan ilçeleri incelendiğinde dahi benzer bire bir serencam ortaya çıkıyor. İzmir’in aheste biçimde kafile alması ve konut fiyatlarının hızlı artışı sonucunda icar kalın kafalı dönem sürelerinin 250-360 ay aralığına çıktığı görülüyor.

Ankara’birlikte fark henüz beş altı açıldı
 
 Ankara’nın ilçelerine gelince, burada da icar köylü zaman sürelerinin uzadığı görülüyor. İstanbul ve İzmir’e kıyasla farkın elan beş altı açıldığı ilgi çekiyor. Ankara’nın mekân ilçelerinin İstanbul ve İzmir’e bakarak genişlemeye ve kullanılmamış ev üretimine elan elverişli olması, bölük arzının daha taharri edilebilir durumda olması kabilinden faktörlere dayanıyor.

İngiltere’üstelik ev piyasası çöküyor mu?

Konutta istihsal elbet artar?

Eş sahibinden yıpranmamış taktik: Parayla müstecir çıkarma

 

Share: