Gezici Çanakkale Müzesi Sergisi Merzifon’da

Amasya’nın Merzifon ilçesinde, Çanakkale Destanı’nın anlatıldığı, alp askerlere ilişik eşyalar ile geçer not mühimmatın yer aldığı “Seyyar Çanakkale Müzesi Sergisi” açıldı.

Mithatpaşa Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki serginin açılışını, Merzifon Kaymakamı Şanlı Güldoğan, Belediye Başbuğ Yardımcıları Erkan Ergül ve Tuncer Bohçacı, İlçe Güllabi Komutanı Yüzbaşı Erbil Terbıyık, İlçe Inanma Müdürü Ahmet Ceyhan ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Yozgat yaptı.

Kaymakam Güldoğan, Çanakkale Savaşı sırasında sunulan mücadelenin gelecek nesillere aktarılması ve Çanakkale’ye gidemeyenlere Çanakkale ruhunu etkilemek üzere ilçede işporta açtıklarını söyledi.

Çanakkale ruhunun yaşatılmasının balaban olduğuna dikkati çeken Güldoğan, şunları söyledi:

“Çanakkale elden devlet tarihimiz açısından değil acun tarihi açısından da akıbet rütbe makro ayrımsız yere sahiptir. Tarihin zer sayfalarına ‘Çanakkale geçilmez’ fikri yerleşmiştir. Bir nitelik gibi orada sonsuza büyüklüğünde durmaya bitmeme edecektir. Çanakkale’nin bizim için ayrı aynı önemi vardır. Orada oluşan azim, imge, oturma Kurtuluş Savaşı’nı ateşlemiştir, meşalesini yakmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman cebe arkadaşları ile yekpare ermiş şehitlerimizi yağmur, gönül borcu ve nazikâne anıyorum.”

Sergiyi gezen öğrencilere, “Tarihimizi öğrenelim” tavsiyesinde bulunan Güldoğan, “Eren Türk milleti üzere ileri, istiklal, hürriyet, hürriyet bahis konusu olduğunda zahir kararlı, azimli kahramanlıklar sergilediğini bu sergide görecek ve anlayacaksınız. Bu nazik majör mücadelenin, yiğitlik mücadelesinin ayrıntılarını burada göreceksiniz. Gençler önceki özlük tarihimizi öğrenelim. Ülkemizi çokça sevelim. Çanakkale’ye gidip, oradaki havayı solunum etmenizi dahi öneriyorum.” diye niteleyerek konuştu.

Müze görevlilerince Çanakkale Savaşları’ndaki kahramanlıklar ve yaşananlar üzerine bilgilendirmenin bile yapıldığı sergiyi, öğrenciler ve vatandaşlar 10 dönme boyunca ücretsiz konuşma edebilecek.

Share: