AB’den, Hırvatistan’ın Schengen üyeliğine onaylama

Avrupa Birliği (KEZ) içişleri bakanları, Belçika’nın başkenti Brüksel’da yapılan toplantıda Hırvatistan’ın Schengen bölgesine tamam üyeliğinin uygun olduğuna değişmeyen verirken, Bulgaristan ve Romanya ise üyelik onayı alamadı.

Avrupa Birliği (DENIZ) içişleri bakanlarından oluşan İçişleri Konseyi Belçika’nın Başkenti Brüksel’bile gerçekleştirilen toplantıda Hırvatistan, Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen bölgesine katılımını ele aldı. Toplantıda Schengen Anlaşması’nın Hırvatistan’üstelik parçalanmamış olarak uygulanmasına ilgili karar verildi. Konuya ilişik SUTAŞ Bölüm Başkanı sıfatıyla açıklama yapan Çekya İçişleri Bakanı Vit Rakusan, “Çek Çağ Başkanlığı sırasında Hırvatistan’ın hem euro hem birlikte Schengen bölgesine katılarak Avrupa entegrasyonunda iki muhteşem etap atabilmesinden haddinden fazla memnunum. Bu başarıların, şartları hesabına getiren farklı unsur ülkelerin Avrupa yolculuklarında ayrımsız sonraki adımı atmalarının önünü açacağına eminim. Meslektaşlarım ve ben, Bulgaristan ve Romanya’yı Schengen’e akseptans edebilmemiz için çok çalışmaya bitmeme edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Yeni yılda yürürlüğe girecek

Bu kararla Hırvatistan Schengen bölgesine 1 Ev 2023 itibariyle karışma olacak. Konuyu resmi toplumsal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyuran Çekya Zaman Başkanlığı, “Akıbet hamle tamamlandı. Konsey kararı aldı. Şimdi Hırvatistan’ın 1 Aile 2023 itibariyle Schengen bölgesine katıldığı imdi yöntemince onaylandı” ifadelerini kullandı.

Romanya ve Bulgaristan’a veto

AKARSU üyesi olup Schengen bölgesine karışma edilmeyen Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen üyeliği de DENIZ İçişleri Bakanları Konseyi kapsamında ele makbuz. Avusturya ve Hollanda’nın, Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen bölgesine karışma olmasına alın çıktığı bildirildi. Avusturya’nın alelhusus az temel kontrollerine tutkun olarak daha çok sığınmacı riski zımnında Bulgaristan’a karşı oy kullandığı belirtildi. söz konusu itiraz zımnında salonda muhtel benzeri albeni oluşurken, Hollanda’nın de bu iki ülkeye “kayırıcı hakları ve usulsüzlük iddiaları” nedeniyle ret oyu verdiği açıklandı. İki ülkenin karşı çıkması dolayısıyla Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen’e karışma olmasına de icazet çıkmadı.

Asıl ülkü aut sınırların korunması

Hırvatistan’ın karışma edildiği Schengen bölgesine Romanya ve Bulgaristan’ın alınmamasının sebebi namına sığınmacı krizi gösteriliyor. Doğudan mevrut ciddi sığınmacı baskısı nedeniyle Garp Avrupa ülkelerinin bu iki ülkenin Schengen üyeliğine ısıdam bakmadığı bildiriliyor. Avrupa Birliği Eksen Siper Ajansının (Frontex) verilerine bakarak bahis konusu bölgede 2022 esasen bu yana 139 bin 500 yaşama yasadışı yollarla SU’ye methal yaptı. Almanya ve Fransa’nın, Romanya ve Bulgaristan’ın de Schengen bölgesine karışma olmasından yana olduğu, bu sayede sınırların daha bereketli korunacağı görüşüne ehil oldukları öğrenildi. – BRÜKSEL

Share: