Atatürk’ün Kırşehir’e Gelişinin 103. Yıl Dönümü Kutlandı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kırşehir’e gelişlerinin 103. sefer dönümü, planlı törenlerle kutlandı.

24 Antrakt 2022 cumartesi haset önce tören, Cacabey Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasıyla başladı. Belediye Başbuğ Vekili Osman Uçan’ın, şehir protokolüyle alay malay katıldığı törende Atatürk Anıtı’na çelenkler sunuldu.

Cacabey Meydanı’ndaki törenin peşi sıra ise Kılıçlı Köprüsü’nden başlayıp Atatürk’ün Kırşehir’dahi karşılandığı yer olan Gazi Parkına büyüklüğünde devam eden bayram yürüyüşü düzenlendi.

Gazi Parkı’nda ağabey ve Kırşehir yöresi ahali oyunları gösterisi ile başlayan program, Gazi Mustafa Eksiksizlik Atatürk’ün, Kırşehirli Gençler Derneği Hatırat Defteri’ne yazdığı sağlam ile Kırşehirli gençlerin Atatürk’e cevabının okunmasının peşi sıra Neşet Ertaş Kültür ve Konuşma Merkezi’nde devam etti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunduğu ve sinevizyon gösterisinin izlendiği programda konuşan Şehremaneti Başbuğ Vekili Osman Uçar, şunları söyledi:

“Ulu Önderimiz Mustafa Eksiksizlik Atatürk ve beraberindeki Dubara Heyeti üyeleri, milli uğraş ruhunu mecmu Küçük Asya’ya yansıtmak üzere Ankara’ya giderken, nöbet güzergahı üzerinde olan illerde dahi temaslarını sürdürmüşler ve bu bağlamda 24 Açıklık 1919 tarihinde da Kırşehir’e gelmişlerdir.

Bundan 103 sene geçmiş, Atatürk ve arkadaşlarının Kırşehir’e geleceğini veri düz Kırşehirlilerin, onları kasırga ile karşıladıkları çağ sayfalarında kayda geçmiştir.

Küçük Asya topraklarının emperyalistler yoluyla engelleme edilmesi sonucunda, çaresizlik duygusunun adeta ayrımsız berbat gibi çöktüğü o tahakküm şartlarda, Rum’ya tıpkısı devir kadar doğan Celil Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a çıkması sonucu başlayan istiklal mücadelesi ile peşi sıra yapılan Erzurum ve Sivas Kongrelerinde alınan kararlar doğrultusunda, aralarında ilimiz Kırşehir’in da bulunduğu Rum halkı, Onun önderliğinde işgallere cebin gururlu direnişi desteklemiştir.

Anadolu halkının angajman ve el birliği ruhunu sağlamlaştırmak, mukavemet ve halas ruhunu tekmil Anadolu’ya yaymak amacıyla, Kurtuluş Mücadelesine önderlik fail Astronomi-i Temsiliye Başkanı Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, kongreler sürecinin arkası sıra Rum’da karargah yerine seçtikleri Ankara’ya geçerken 24 Fasıla 1919 tarihinde Kırşehir’e uğramışlardır.

Soğuk tıpkı kış haset Kırşehir’bile Kılıçlı Köprüsü mevkiinde, çoğu gençlerden oluşan azimli ve mümin Kırşehir halkı, Ulu Alemdar Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Gök Bilimi-i Temsiliye Üyelerini karşılayıp, Milli Uğraş kahramanlarını adeta bağırlarına basmış, Halas ve Kuruluş yolundan katiyen vazgeçmeyeceklerini bildirmişlerdir.

Kırşehirliler yerine, o zor şerait altında nazik bire bir oturma göstererek Küçük Asya Halkına liderlik eden, destan niteliğinde tıpkısı Kurtuluş Mücadelesi sonucunda ülkemizi bağımsızlığa kavuşturan ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kuran Mustafa Eksiksizlik Atatürk’ü ilimizde ağırlamanın onurunu 103 yıldır yaşıyoruz.

Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği yoldan ve Cumhuriyet değerlerinden asla vazgeçmeyeceğimizi, bundan eksiksiz 103 sene ilk Kılıçlı Köprüsü’nde bulunan gençlerin azim ve kararlılığıyla aynı kere henüz bildiriyor; başta Celil Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk gelmek amacıyla bilcümle silah arkadaşları ve ermiş şehitlerimizi kaçınmak ve minnetle anıyorum.”

Şiirlerin okunduğu program, Güneş Öğretmeni Ana Recai Yağmur aracılığıyla verilen “Atatürk’ün Kırşehir’e Gelişi ve Kırşehir’in Milli Mücadeleye Katkısı” konulu konuşma ile sona erdi.

Share: